hirdetés
Külföld

Technikai hiba okozhatta az eltűnt argentin tengeralattjáró balesetét

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint valószínűbb, hogy technikai meghibásodás okozta az eltűnt argentin tengeralattjáró balesetét. Kaiser Ferenc, az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában azt mondta: a hajótest összeroppanhatott és a tengerészek vélhetően azonnal életüket vesztették a balesetben.
Az ARA San Juan német gyártmányú tengeralattjáró Az ARA San Juan német gyártmányú tengeralattjáró (Forrás: Argentina Navy)
hirdetés

    A San Juan nevű, német gyártmányú tengeralattjáró - amelyet 1985-ben állítottak hadrendbe Argentínában, s amelyet néhány évvel ezelőtt újítottak fel - november 13-án indult el az ország egyik legdélibb pontjáról, Ushuaiából a támaszpontja, a fővárostól 400 kilométerre délre fekvő Mar del Plata felé. Utoljára két nappal később a San Jorge-öböl térségéből, az argentin partoktól 432 kilométerre jelentkezett be, azóta semmit nem lehet tudni róla.

    Az NKE docense elmondta: az argentinok által segítségül kért, bécsi székhelyű Átfogó Atomcsend Egyezmény Szervezetének (CTBTO) elemzése szerint az eltűnés napján is impulziós hanghullámot rögzítettek. Ez azt jelenti, hogy a tengeralattjáró összeroppant. Ez arra utal, hogy vagy megsérült és betört a víz, vagy emberi, de inkább műszaki hibából adódóan túl mélyre süllyedt a tengeralattjáró.

    Kaiser Ferenc megjegyezte azt is, hogy a nagy flották - például az anyagfáradásból adódó baleset lehetősége miatt - 30 évnél idősebb egységeket nem tartanak szolgálatban, hanem inkább lebontják azokat.

    Ezt az argentin tengeralattjárót először 1983-ban bocsátották vízre. 2003-ban elkezdték javítani, de pénzhiány miatt az egyévesre tervezett javítás öt évig tartott. Ez sem tett jót a szerkezetének - jegyezte meg a szakértő, hozzátéve: egy pénzügyi okokból nem tisztességesen végrehajtott karbantartás után állt szolgálatba a tengeralattjáró.

    Kaiser Ferenc kitért arra is: ha megtalálják a tengeralattjárót, onnantól számítva is 2-3 nap, amíg megérkezik a mentőfelszerelés. Így a szakértő szerint most már biztosan kimondható, hogy a tengeralattjáró legénysége tagjainak - ha nem haltak meg a balesetben - nincs esélyük a túlélésre.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Kinevezte az új szlovák miniszterelnököt Andrej Kiska államfő

Kinevezte az új szlovák miniszterelnököt Andrej Kiska államfőRobbanás történt egy csehországi vegyi üzemben, többen meghaltak

Robbanás történt egy csehországi vegyi üzemben, többen meghaltakhirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen