hirdetés
Külföld

Több robbantás volt egy egyiptomi mecsetben, még a menekülőkre és mentősökre is golyózápor hullott

Bir al-Abdban fegyveresek pokolgépeket robbantottak egy mecsetben, majd a kifelé menekülőkre sortüzet nyitottak, valamint a segítségükre kiérkező, a sebesülteket ellátó mentősökre is lőttek a merénylők.
Eddig az egyiptomi állami tévé szerint 235 halálos áldozata van a támadásnak és legalább 125-an megsebesültek Eddig az egyiptomi állami tévé szerint 235 halálos áldozata van a támadásnak és legalább 125-an megsebesültek (Forrás: MTI/EPA)
hirdetés

Az egyiptomi egészségügyi miniszter kezdetben 75 halálos áldozatról beszélt, aztán 85-ről érkezett hír.

Az egyiptomi állami tévé legfrissebb információi szerint 235, halálos áldozata van a támadásnak és legalább 125-an megsebesültek.

Az egyiptomi kormány azonnal szükségállapotot hirdetett ki az észak-sínai térségben, Abdul Fattah al-Sisi elnök pedig háromnapos nemzeti gyászt rendelt el, valamint összehívta a biztonsági kabinet rendkívüli ülését Kairóban.

Eddig még nem sikerült kideríteni, hogy a merényletet kik követték el, de gyanítható, hogy iszlám szélsőséges csoportok állnak a támadás hátterében.

A támadók a korábban jelentett hatnál jóval többen, mintegy negyvenen voltak. Az első hírek a mecseten kívülre, az épület köré telepített robbanóeszközökről szóltak, amelyeket akkor repítettek a levegőbe a támadók, amikor a hívek éppen távoztak a hagyományos pénteki ima után a templomból. Későbbi hírek szerint csak egyetlen robbanás történt, az viszont a mecseten belül. A támadók a kimenekülőkre lőni kezdtek  különböző szögekből, majd pedig a sebesülteken segítőkre és a mentőautókra is golyózáport zúdítottak. Mintegy húsz percig tüzeltek, közben azt kiáltozták, hogy Allahu akbar! (Allah hatalmas) és "hitetlenek" meggyilkolására szólítottak fel, végül pedig négy terepjáró gépkocsival elmenekültek.

    A merénylet elkövetőjeként egyelőre egyetlen szervezet sem jelentkezett.

    Egyes helyi híradások szerint a mecsetben szúfi hívők is voltak, akiket gyakran támadnak meg az iszlám szunnita ágához tartozó radikálisok, főként az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet harcosai, mert hitehagyottaknak, bálványimádóknak tartják őket.

    Az egyiptomi elnök kíméletlen válaszcsapással fenyegette meg az elkövetőket.

    "A hadsereg és a rendőrség minden erővel megtorolja mártírjaink halálát"

- fogalmazott televíziós beszédben Szíszi, és nem a levegőbe beszélt, mivel az egyiptomi légierő már péntek este légi csapásokat mért azokra a hegyes területekre, amelyekre feltehetően visszahúzódtak a merénylők. A légitámadás eredményességéről még nincs hír.

    Az orosz, az amerikai és a francia elnök egyaránt elítélte a merényletet.

    Vlagyimir Putyin orosz államfő  táviratban fejezte ki részvétét Abdel-Azíz esz-Szíszi egyiptomi elnöknek és hangsúlyozta, hogy Oroszország a jövőben is kész együttműködni a baráti Egyiptommal a nemzetközi terrorizmus erői elleni harcban.

    Donald Trump amerikai elnök "ártatlan és védtelen egyiptomi imádkozók elleni borzasztó és gyáva tettnek" minősítette a terrortámadást.

"A világ nem tűrheti el a terrorizmust, katonai téren kell megvédeni magunkat és hiteltelenítenünk kell a  terrorizmus létezésük alapját képező szélsőséges ideológiát". 

    Elítélte a merényletet Emmanuel Macron francia elnök, aki Twitter-üzenetben fejezte ki részvétét az áldozatok hozzátartozóinak. 

    "Határozottan fel kell lépni a határokat nem ismerő terrorizmus jelentette veszéllyel szemben és növelni kell a közös erőfeszítéseket az értelmetlen erőszak megelőzésére és kezelésére"

- jelentette ki Sztella Kiriakídisz, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) elnöke pénteken.

    Izrael is részvétét fejezte ki Egyiptomnak a merénylet után. Naftali Benett izraeli oktatási miniszter kijelentette, hogy "itt az ideje a nemzetközi egységnek a terrorizmus elleni háborúban, akárhol jelentkezzék is - Oroszországban, Európában, az Egyesült Államokban, Izraelben vagy az arab világban".

    Áder János őszinte részvétét fejezte ki az áldozatok családtagjainak és barátainak, Egyiptom népének. Mint írta, ezekben a nehéz órákban "magyar részről lélekben ott vagyunk mindazokkal, akik a gonosz terrortámadás után most szeretteiket gyászolják". Hozzátette: szívből átérezzük veszteségüket, osztozunk fájdalmukban és mielőbbi felgyógyulást kívánunk az embertelen merénylet sebesültjeinek. 

    Magyarország a jövőben is minden támogatást megad ahhoz, hogy a gyilkolás, a terror megszállottjai a világon sehol se fenyegethessék a hitüket békésen megvalló, jóakaratú emberek életét - olvasható a táviratban.(MTI)

Frissítés!

A MENA hivatalos hírügynökség szombat délelőtti jelentése szerint a Sínai-félszigeti, Bír-el-Abdban egy mecsetnél elkövetett merénylet halálos áldozatainak száma 305-re nőtt. A halottak között 27 gyermek is van.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Bulizó fiatalok alatt szakadt be a padló Amerikában

Bulizó fiatalok alatt szakadt be a padló Amerikában


BALESET,     AMERIKA,     KLUB

Magyarellenes óriásplakátok jelentek meg Kárpátalján

Magyarellenes óriásplakátok jelentek meg Kárpátalján


PLAKÁT,     UKRAJNA,     KÁRPÁTALJA

hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen