hirdetés
Külföld

Látták az észak-koreai rakétát egy repülőgép fedélzetéről

A Cathay Pacific ázsiai légitársaság egy Japán felett közlekedő járatának személyzete arról tett jelentést, hogy feltehetőleg észlelték az elmúlt héten történt észak-koreai rakétatesztet – közölte a légitársaság.
Rakétakilövés A kép illusztráció (Forrás: foxnews.com)
hirdetés

A légitársaság a BBC-nek megerősítette, hogy a személyzet feltehetőleg azt észlelte, amint a rakéta visszatért a légkörbe. Egyúttal közölték, hogy nem kellett egyetlen járat útvonalát sem módosítani.

November 29-én Észak-Korea újabb interkontinentális ballisztikus rakétát tesztet, amely állítása szerint az Egyesült Államok bármely területét képes volna elérni. A rakéta tesztkilövése tovább fokozta a feszültséget a térségben, Dél-Korea és az Egyesült Államok pedig hétfőn eddigi legnagyobb közös légi gyakorlatába kezdett. Utóbbit Észak-Korea „teljes erejű provokációnak” nevezte.

A Phenjan által az „eddigi legnagyobb erejűnek” nevezett, november 29-én indított rakéta Japán közelében csapódott a vízbe, de minden olyan rakétánál nagyobb magasságot ért el, amelyeket Észak-Korea korábban tesztelt.

A South China Morning Post nevű lap szerint a Cathay műveleti igazgatója, Mark Hoey a személyzettel egy üzenetben közölte, hogy

„ma a CX893 személyzete jelentette: legyenek megfontoltak, egy DPRK-rakétát (vagyis észak-koreai rakétát) láttunk felrobbanni és szétesni a jelenlegi helyzetünk közelében”.

A rakéta indítását két dél-koreai gép is észlelte, amelyek Szöulból tartottak az Egyesült Államokba.

Más országokkal ellentétben Észak-Korea többnyire nem jelenti be a rakétatesztejet, s így azok váratlanul következnek be úgy, hogy a rakéta útvonala sem ismert. Mindezzel együtt a hasonló tesztek a repülőgépekre veszélyt jelenthetnek. Phenjannak mindenesetre hozzáférése van a nemzetközi civil légiközlekedési adatokhoz, így a rakétaindítás előtt figyelembe veheti a közlekedő járatok helyzetét.

Bár igen alacsony egy esetleges incidens bekövetkeztének kockázata, a légitársaságok nem hagyják figyelmen kívül ezt a veszélyt sem. Augusztus elején az Air France kiterjesztette Észak-Korea körül azt az övezetet, amelybe gépei nem lépnek be, miután kiderült, hogy egyik gépe egy észak-koreai rakéta útvonalának közelében haladt el.

Mindeközben hétfőn az Egyesült Államok és Dél-Korea közös, öt napon át tartó hadgyakorlatba kezdett, amelyben mintegy 230 repülő vesz majd részt, több tízezer fős katonai személyzettel egyetemben.

Észak-Korea elítélte a hadgyakorlatokat, s egyúttal a hétvégén szóvá tette, hogy az Egyesült Államok „atomháborúért könyörög”, illetve megjegyezte, „komolyan fontolja”, hogy lépéseket tegyen a hadgyakorlatokra reagálva.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Nőtt a kercsi iskolai ámokfutás halottjainak száma

Nőtt a kercsi iskolai ámokfutás halottjainak számahirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen