hirdetés
Külföld

Látták az észak-koreai rakétát egy repülőgép fedélzetéről

A Cathay Pacific ázsiai légitársaság egy Japán felett közlekedő járatának személyzete arról tett jelentést, hogy feltehetőleg észlelték az elmúlt héten történt észak-koreai rakétatesztet – közölte a légitársaság.
Rakétakilövés A kép illusztráció (Forrás: foxnews.com)
hirdetés

A légitársaság a BBC-nek megerősítette, hogy a személyzet feltehetőleg azt észlelte, amint a rakéta visszatért a légkörbe. Egyúttal közölték, hogy nem kellett egyetlen járat útvonalát sem módosítani.

November 29-én Észak-Korea újabb interkontinentális ballisztikus rakétát tesztet, amely állítása szerint az Egyesült Államok bármely területét képes volna elérni. A rakéta tesztkilövése tovább fokozta a feszültséget a térségben, Dél-Korea és az Egyesült Államok pedig hétfőn eddigi legnagyobb közös légi gyakorlatába kezdett. Utóbbit Észak-Korea „teljes erejű provokációnak” nevezte.

A Phenjan által az „eddigi legnagyobb erejűnek” nevezett, november 29-én indított rakéta Japán közelében csapódott a vízbe, de minden olyan rakétánál nagyobb magasságot ért el, amelyeket Észak-Korea korábban tesztelt.

A South China Morning Post nevű lap szerint a Cathay műveleti igazgatója, Mark Hoey a személyzettel egy üzenetben közölte, hogy

„ma a CX893 személyzete jelentette: legyenek megfontoltak, egy DPRK-rakétát (vagyis észak-koreai rakétát) láttunk felrobbanni és szétesni a jelenlegi helyzetünk közelében”.

A rakéta indítását két dél-koreai gép is észlelte, amelyek Szöulból tartottak az Egyesült Államokba.

Más országokkal ellentétben Észak-Korea többnyire nem jelenti be a rakétatesztejet, s így azok váratlanul következnek be úgy, hogy a rakéta útvonala sem ismert. Mindezzel együtt a hasonló tesztek a repülőgépekre veszélyt jelenthetnek. Phenjannak mindenesetre hozzáférése van a nemzetközi civil légiközlekedési adatokhoz, így a rakétaindítás előtt figyelembe veheti a közlekedő járatok helyzetét.

Bár igen alacsony egy esetleges incidens bekövetkeztének kockázata, a légitársaságok nem hagyják figyelmen kívül ezt a veszélyt sem. Augusztus elején az Air France kiterjesztette Észak-Korea körül azt az övezetet, amelybe gépei nem lépnek be, miután kiderült, hogy egyik gépe egy észak-koreai rakéta útvonalának közelében haladt el.

Mindeközben hétfőn az Egyesült Államok és Dél-Korea közös, öt napon át tartó hadgyakorlatba kezdett, amelyben mintegy 230 repülő vesz majd részt, több tízezer fős katonai személyzettel egyetemben.

Észak-Korea elítélte a hadgyakorlatokat, s egyúttal a hétvégén szóvá tette, hogy az Egyesült Államok „atomháborúért könyörög”, illetve megjegyezte, „komolyan fontolja”, hogy lépéseket tegyen a hadgyakorlatokra reagálva.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Belgium erősíti fellépését az országon áthaladó migráció ellen

Belgium erősíti fellépését az országon áthaladó migráció ellen


JAN JAMBON,     BELGIUM,     MIGRÁCIÓ

Román áldozata is van a genovai tragédiának

Román áldozata is van a genovai tragédiánakhirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen