hirdetés
Külföld

Az unionisták nem támogatnák Észak-Írország kivételes státusát

Észak-Írország legnagyobb britpárti protestáns politikai ereje, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) nem támogatna olyan megoldást, amelyben a tartomány az Egyesült Királyság más országrészeitől eltérő sátust kapna a brit EU-tagság megszűnése után.
A DUP vezetője A DUP nem támogatna olyan megoldást, amelyben a tartomány az Egyesült Királyság más országrészeitől eltérő sátust kapna a brit EU-tagság megszűnése után (Forrás: theguardian.com)
hirdetés

Nem hivatalos londoni értesülések szerint a DUP vezetőjének erről szóló hétfői közleménye volt az oka annak, hogy a várakozásokkal ellentétben hétfőn még nem sikerült áttörést elérni Theresa May brit miniszterelnök brüsszeli tárgyalásain. May és vendéglátója, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a megbeszélés után bejelentette, hogy sikerült ugyan jelentős előrelépést elérni a brit távozás főbb kérdéseiről szóló egyeztetésen, de - May szavai szerint - "pár kérdésben még vannak differenciák".

Brit médiaértesülések szerint London az Írország és Észak-Írország közötti határ nyitva tartása érdekében hajlandó lett volna olyan kompromisszumra, amelynek alapján valamilyen köztes megoldással Észak-Írországra a Brexit után is vonatkoznának az EU egységes piacának egyes szabályozási elemei.

Arlene Foster, a DUP vezetője ezekre az értesülésekre reagálva rendkívüli sajtótájékoztatót tartott, amelyen közölte: a párt egyértelmű álláspontja szerint Észak-Írországnak ugyanolyan feltételek alapján kell kilépnie az Európai Unióból, mint az Egyesült Királyság többi országrészének.

Foster szerint a DUP nem fogad el semmiféle olyan szabályozási eltérést, amely a Brexit utáni időszakban gazdaságilag vagy politikailag elválasztaná Észak-Írországot az Egyesült Királyságtól. Hozzátette: az Egyesült Királyság gazdasági és alkotmányos integritását semmilyen módon nem szabad meggyengíteni.

Leo Varadkar ír miniszterelnök a hétfői megállapodás elmaradásának hírére összehívott esti dublini sajtóértekezletén kijelentette: az ír kormány nem sokkal korábban még biztosítékokat kapott Londontól és az Európai Bizottság Brexit-főtárgyalója, Michel Barnier stábjától arra, hogy a brit kormány elfogadta a határkérdésről szóló, Írország aggályait eloszlató megállapodási szövegtervezetet.

Varadkar szerint ez a megállapodás-tervezet lehetővé tenné a Brexit-tárgyalások második - mindenekelőtt az Európai Unió és az Egyesült Királyság majdani kereskedelmi kapcsolatairól szóló - szakaszának elkezdését.

Az ír kormányfő kijelentette: Dublin mindezek után meglepetten és csalódással fogadta, hogy a brit kormány a jelek szerint mégsem tudja egyelőre lezárni a határkérdésről folyó egyeztetéseket az Írországgal hétfőn elért megállapodásnak megfelelően.

Leo Varadkar megerősítette: az ír kormány kizárólag akkor tud hozzájárulni a Brexit-tárgyalások második szakaszának elkezdéséhez, ha szilárd garanciákat kap arra, hogy a brit EU-tagság megszűnése után sem lesz fizikai határellenőrzés Írország és Észak-Írország között.

Hozzátette ugyanakkor: a december közepi EU-csúcsig, amikor dönteni kellene arról, hogy elkezdődhet-e a Brexit-tárgyalások második szakasza, "még bőven van idő". 

A problémát az okozza, hogy a brit kormány az EU egységes belső piacáról és vámuniójából is ki akar lépni, így Írország és Észak-Írország csaknem 500 kilométeres határa - amelyen jelenleg semmiféle ellenőrzés nincs - az Európai Unió és az Egyesült Királyság egyetlen szárazföldi vámhatára lesz. Szakértők szerint emiatt egyelőre nem egyértelmű, hogy miként lehet elkerülni a fizikai határellenőrzés visszaállítását a Brexit után.

London helyzetét az is nehezíti ebben a kérdésben, hogy a kormányzó Konzervatív Párt a június 8-án tartott előrehozott választásokon elvesztette addigi csekély alsóházi többségét is, és azóta kisebbségben, a Demokratikus Unionista Párt külső eseti támogatásával tud csak kormányozni. A DUP viszont - ahogy vezetője, Arlene Foster hétfő esti nyilatkozatában meg is erősítette - mereven elvet bármiféle olyan megoldást, amely Észak-Írországot gazdaság- és piacszabályozási szempontból az EU-ban maradó Írországhoz közelítené.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Belgium erősíti fellépését az országon áthaladó migráció ellen

Belgium erősíti fellépését az országon áthaladó migráció ellen


JAN JAMBON,     BELGIUM,     MIGRÁCIÓ

Román áldozata is van a genovai tragédiának

Román áldozata is van a genovai tragédiánakhirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen