hirdetés
Külföld

Jeruzsálem státusza: Szaúd-Arábia is elítéli Trump bejelentését

Donald Trump amerikai elnök szerdán bejelentette, hogy az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának, ezzel együtt az amerikai nagykövetséget is Jeruzsálembe költöztetik Tel-Avivból. Szaúd-Arábia elítélte az amerikai döntést, s eközben nemzetközi szinten is többen helytelenítették azt.
Palesztinok követik Jeruzsálem óvárosában Donald Trump televízión közvetített bejelentését szerdán Palesztinok követik Jeruzsálem óvárosában Donald Trump televízión közvetített bejelentését szerdán (Forrás: aljazeera.com)
hirdetés

Közleményében Szaúd-Arábia megfogalmazta, hogy Donald Trump bejelentése „indokolatlan és felelőtlen”. Ezzel szemben Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök „történelmi napnak” nevezte a szerdait, amikor is az amerikai elnök a bejelentését tette.

Jeruzsálem sorsa az egyik legmegosztóbb kérdést jelenti Izrael és a palesztinok között, és az ENSZ Biztonsági Tanácsának jelenlegi 15 tagja közül nyolc arra hívta fel a szervet, hogy hívjanak össze rendkívüli találkozót az amerikai döntéssel kapcsolatosan a hét végéig.

A palesztinok reményei szerint Kelet-Jeruzsálem a jövőbeli államuk fővárosa lehet, és az 1993-as izraeli-palesztin békemegállapodás szerint a végleges státuszát a béketárgyalások későbbi szakaszaiban kellene meghatározni. Izrael szuverenitását Jeruzsálem felett nem ismerték el nemzetközileg, és egészen eddig Tel-Avivban volt minden ország nagykövetsége. Jeruzsálemben a világ három nagy vallása, a judaizmus, az iszlám és a kereszténység számára szent helyszínek egyaránt találhatóak. Kelet-Jeruzsálemet Izrael 1967-ben csatolta el a hatnapos háborút követően, ám azt nemzetközileg nem ismerték el Izrael részeként.

Donald Trump amerikai elnök szerdai bejelentésével kapcsolatosan megjegyezte, hogy megítélése szerint ez a döntés az Egyesült Államok, és egyben az Izrael és a palesztinok közötti béke megteremtésének érdekében áll. Az amerikai elnök azt mondta, utasítást adott az amerikai nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe történő költözésének előkészítésére.

Noha többen figyelmeztettek egy hasonló lépés veszélyeire, Trump az elnökválasztási kampányban tett ígéretének megfelelően döntött, és egyben a jobboldali támogatóinak is „kedvében járt” a lépéssel. Megjegyezte továbbá, hogy

„Jeruzsálem Izrael fővárosaként való elismerése nem egyéb, mint a valóság elismerése. Emellett ez a helyes lépés”.

Donald Trump mindamellett úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok továbbra is a kétállami megoldást támogatja a hosszú ideje tartó izraeli-palesztin konfliktusban.

Az arab, és általánosságban a muszlim világ, beleértve ebbe az Egyesült Államok több szövetségesét is, elítélte Donald Trump bejelentését, és az isztambuli amerikai konzulátus előtt már tüntetők is megjelentek.

A szaúd-arábiai királyi udvar közlése szerint az amerikai lépés jelentős visszaesést mutat a békefolyamat érdekében tett erőfeszítéseket illetően, és egyben megsérti az eddig semleges amerikai pozíciót Jeruzsálem kérdésében.

Najib Tun Razak malajziai miniszterelnök pedig a világon élő muszlimokat arra hívta fel, hogy „tegyék egyértelművé, hogy erősen ellenzik” az Egyesült Államok lépését.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár is megszólalt a kérdésben, és kifejezte, hogy „nagy feszültséggel teli pillanatot” jelent az amerikai bejelentés, és hogy a kétállami megoldásának nincsen alternatívája.

Theresa May brit miniszterelnök sem értett egyet az amerikai döntéssel, amely szerinte nem használ a régió békekilátásainak. Emellett Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök egyaránt kifejezték, hogy országaik nem támogatják az amerikai lépést.

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Trump kijelentését követően azt mondta, az EU komolyan aggódik a bejelentés, valamint annak várható, a békére vonatkozó következményei miatt. Mogherini leszögezte, hogy az EU és tagállamainak álláspontja nem változik, és továbbra is tiszteletben tartják a nemzetközi megállapodásokat, beleértve a diplomáciai képviseleteik elhelyezkedését is – hangsúlyozta továbbá, hogy Jeruzsálem státuszát tárgyalásos úton kell rendezni, teljesítve az érintettek várakozásait.

„Az Európai Unió elkötelezett a kétállami megoldáson alapuló békés rendezés mellett, mert ez az egyetlen lehetőség, amely szavatolja a békét és a biztonságot mind a palesztinok, mind az izraeliek számára” – mondta Mogherini.

Leonyid Szluckij, az orosz parlament alsóháza külügyi bizottságának elnöke pedig szerdán kijelentette, hogy Donald Trump „a tűzzel játszik” azzal, hogy hivatalosan Izrael fővárosának ismerte el Jeruzsálemet. A lépés szerinte ellentétes a közel-keleti rendezés amúgy is törékeny koncepciójával és ismét robbanáshoz vezethet a palesztin-izraeli konfliktusban.

„Ez a tűzzel való valós játék, a szó szoros értelmében” – mondta újságíróknak Szluckij. Megjegyezte azt is, „ha az Egyesült Államok Jeruzsálembe teszi át a nagykövetségét, akkor Washington gyakorlatilag semmibe veszi a palesztinok és a nemzetközi közösség véleményét, beleértve a saját szövetségeseiét”.

Csütörtökön Recep Tayyip Erdogan török államfő úgy fogalmazott: Donald Trump amerikai elnök szerdán semmibe vette a Jeruzsálem státuszáról rendelkező 1980-as ENSZ-döntést, amikor Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosának, és a tel-avivi nagykövetség átköltöztetését kezdeményezte.

Kitért arra is, hogy a mai napig az Egyesült Államokon és Izraelen kívül egyetlen ország sem tett ENSZ-döntéssel ellenkező lépést. Úgy véli, Trump bejelentése nem a kibékítésre, hanem a felforgatásra irányul, és érthetetlennek tartja, hogy mit csinál az amerikai elnök, akinek döntése „tűzbe veti” a térséget.

Erdogan megjegyezte azt is, jelezte Ferenc pápának, hogy beszélni akar vele telefonon, amire csütörtök este vagy péntek reggel kerül sor, emellett szavai szerint egyeztetéseket fog folytatni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, valamint nyugati országok, köztük Németország, az Egyesült Királyság, Franciaország és Spanyolország vezetőivel is.

„Jeruzsálem a keresztények szent helye is” – emlékeztetett a török elnök.

Még a bejelentés előtt Erdogan annak lehetőségét is felvetette, hogy Törökország megszakíthatja diplomáciai kapcsolatait Izraellel.

Forrás: BBC / MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Nőtt a kercsi iskolai ámokfutás halottjainak száma

Nőtt a kercsi iskolai ámokfutás halottjainak számahirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen