hirdetés
Külföld

Kizárják a jövő évi választásból Venezuelában az ellenzéki pártokat

Nicolas Maduro venezuelai elnök bejelentette, hogy az ország főbb ellenzéki pártjait kizárják a jövő évi elnökválasztásból.
Nicolas Maduro Nicolas Maduro (Forrás: dw.com)
hirdetés

Közlése szerint kizárólag azok a pártok vehetnek részt a jövő évben esedékes választáson, amelyek a vasárnapi polgármesteri választásokon is így tettek. Az Első az Igazság, a Népi Akarat, illetve a Demokratikus Akció pártok bojkottálták a szavazást, mivel a választási rendszert nem tartják kiegyensúlyozottnak.

Maduro elnök ellenben továbbra is azt állítja, hogy „teljesen megbízható” a venezuelai választási rendszer, vasárnapi beszédében pedig megjegyezte, hogy az ellenzéki pártok „eltűntek a politikai térképről”.

„Azon pártok, amelyek nem vettek részt ma, és a választások bojkottjára tettek felhívást, nem vehetnek részt (azokban) többé” – jelentette ki.

Októberben a három fő ellenzéki párt bejelentette, hogy bojkottálják a vasárnap megtartott választást, mivel az elmondásuk szerint csak „Maduro elnök diktatúráját” szolgálja.

A vasárnapi szavazás eredményéről szólva Maduro elmondta, hogy pártja a 335 polgármesteri körzetből több mint 300-ban győzött, és a részvételi arány a választási bizottság szerint általánosságban 47 százalék körül alakult.

Maduro elmondta azt is, hogy az ellenzék kizárásában az Alkotmányozó Nemzetgyűlés által meghatározott szempontrendszereket követte, az augusztusban megalakult gyűlés tagjait ugyanakkor nagyrészt a kormányhoz hű tagok alkotják. Az ellenzéki pártok ezért úgy vélik, Maduro ennek segítségével szeretne hatalmon maradni.

Az elnökválasztás időpontját 2018 decemberében határozták meg, elemzők szerint azonban elképzelhető, hogy előrébb hozzák.

Venezuelában, amely több mint 30 millió ember hazája, és amely a világ legnagyobb olajtartalékaival és igen jelentős mennyiségű szénnel és vasérccel rendelkezik, az elmúlt időszakban súlyos gazdasági válság dúlt, aminek következtében több alapvető cikkből is hiány alakult ki, és az infláció is nagy mértéket öltött.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Több hegymászó meghalt Nepálban egy vihar miatt

Több hegymászó meghalt Nepálban egy vihar miatt


NEPAL,     HIMALÁJA,     HEGYMÁSZÓK

Személyzet nélküli üzemmódba állíthatják át a Nemzetközi Űrállomást

Személyzet nélküli üzemmódba állíthatják át a Nemzetközi Űrállomást


SZOJUZ,     BALESET,     OROSZORSZÁG

Az amerikai Washington államban eltörölték a halálbüntetést

Az amerikai Washington államban eltörölték a halálbüntetésthirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen