hirdetés
Külföld

A demokrata párti Doug Jones nyerte az alabamai szenátorválasztást

Doug Jones győzelme azért is jelenthetett meglepetést, mert korábban már 25 éve nem választottak Alabamában demokrata szenátort.
Doug Jones A demokrata párti Doug Jones nyerte az alabamai szenátorválasztást (Forrás: theglobeandmail.com)
hirdetés

Donald Trump számára, aki a republikánus jelöltet, Roy Moore-t támogatta, a demokrata párti Jones győzelme kellemetlen hír lehet, emellett említésre méltó, hogy Doug Jones győzelmével mérséklődött a szenátus republikánus többsége, ahol így az erőviszonyok 51-49-re változtak.

A déli államban azért tartottak időközi választást, mert Jeff Sessions igazságügyi miniszteri kinevezése miatt megüresedett egy szenátusi szék.

Roy Moore ellen olyan vádak is napvilágot láttak, miszerint tizenéves lányokkal szemben követhetett el szexuális visszaélést. Moore, aki egyebek mellett azt mondta, hogy meglátása szerint a „homoszexuális cselekményeknek” illegálisnak kellene lenniük, az ellene felhozott vádakat mindamellett ismételten tagadta.

A 70 éves Roy Moore egyébként „ismert arról”, hogy kétszer is le kellett mondania az alabamai legfelsőbb bíróságon elnöki posztjáról. Először azért kellett távoznia, mert nem volt hajlandó eltávolítani a bíróság épülete elől a tízparancsolat emlékművét, majd pedig azért, mert nem hajtotta végre a szövetségi legfelsőbb bíróság döntését az azonos neműek házasságának engedélyezéséről.

Végül Doug Jones a szavazatok 49,9 százalékát, Roy Moore pedig 48,4 százalékát szerezte meg. A szavazatokat akkor kellett volna újraszámolni, ha a két jelöltre leadott voksok között csak 0,5 százalékpont eltérés lett volna.

John Merrill alabamai államtitkár azonban a Washington Post szerint azt mondta, hogy elrendelhető a szavazatok újraszámlálása akkor is, ha a szavazólapon nem szereplő személyekre leadott voksok és a katonai szavazatok felülvizsgálatával a különbség csökken. A szavazók összesen 1,7 százaléka szavazott olyan jelöltre, akinek neve nem szerepelt a szavazólapon.

Még ha a végleges eredmény alapján továbbra is nagyobb az eltérés a 0,5 százalékos határnál, az egyes jelöltek kérhetik az újraszámlálást, ha állják annak költségeit.

Márpedig Roy Moore a támogatóinak azt mondta, hogy a szavazás még „nem ért véget”, addig nem, amíg „ilyen közeliek az eredmények”.

Még ha Moore nem is ismerte el Doug Jones győzelmét, Donald Trump amerikai elnök röviddel az után gratulált neki egy rövid Twitter-üzenetben, hogy a média őt nevezte meg a győztesnek. Az amerikai elnök mindazonáltal megjegyezte, a republikánusok rövid időn belül újból versenybe szállnak a szenátusi helyért.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
Kézigránát robbant egy svéd rendőrőrsnél

Kézigránát robbant egy svéd rendőrőrsnélhirdetés
Több mint ötvenen meghaltak, miután kigyulladt egy busz Kazahsztánban

Több mint ötvenen meghaltak, miután kigyulladt egy busz Kazahsztánban


KAZAHSZTÁN,     BALESET,     BUSZ

Donald Trump Hamis Hírek Díjat adott sok médiumnak

Donald Trump Hamis Hírek Díjat adott sok médiumnak


USA,     DONALD TRUMP,     HAMIS HÍREK

Megalakult az új katalán parlament

Megalakult az új katalán parlamenthirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen