hirdetés
Külföld

Izrael lezárta a gázai átkelőket válaszul a palesztin rakétákra

Izrael bejelentette, hogy lezárja a palesztin lakosságú Gázai övezetbe vezető átkelőket válaszul a naponta ismétlődő palesztin rakétatámadásokra - jelentette a helyi média csütörtökön.
Izrael Izrael lezárta a gázai átkelőket válaszul a palesztin rakétákra (Forrás: timesofisrael.com)
hirdetés

Az áruforgalmat szolgáló Kerem Salom és a személyek utazását biztosító erezi átkelőt is lezárták csütörtöktől, miután egy hete szinte minden nap rakétákat lőttek az övezetből izraeli területre, amire a légierő a Gázát irányító, szélsőséges Hamász szervezet katonai létesítményeire mért ellencsapásokkal felelt.

A hadsereg szóvivői közölték, hogy rendkívüli humanitárius esetekben továbbra is beutazhatnak Izraelbe kórházi ellátásra az Ereznél lévő átkelőhelyen. Ezt a lépést csak biztonsági megelőző intézkedésként szoktak alkalmazni a fontosabb zsidó ünnepek idejére.

Az elmúlt hét napban - Donald Trump amerikai elnök múlt szerdai, Jeruzsálemet Izrael fővárosaként elismerő bejelentése óta - több mint egy tucat rakétát lőttek Gázából Izrael felé.

Egy részük még az övezetben landolt, ötöt megsemmisítettek a levegőben a Vaskupola nevű légvédelmi rendszer ellenrakétái, hat viszont Izrael területén ért földet, s kettő közülük Szderót városban anyagi kárt okozott.

A 2014-es Erős szikla hadművelet óta nem volt példa hasonló gyakoriságú rakétakilövésekre az enklávéból. Noha nem maga - az övezet fegyveres erejét jelentő - radikális Hamász, hanem más, kisebb iszlamista szélsőséges szervezetek tagjai lövik a rakétákat, Jeruzsálem a területet fennhatósága alatt tartó Hamászt tekinti felelősnek a történtekért.

Az egyik, még Gázában landoló rakéta a Gazi al-Sava nevű iskolában csapódott be Bét-Hananban, az övezet északi részén, de szerencsére nem voltak gyerekek a tanteremben.

A palesztinok és Izrael közötti konfliktus ismét fellángolt, mert Donald Trump amerikai elnök december 6-án bejelentette, hogy az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és utasítást adott az amerikai nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztetésének előkészítésére.

Azóta az erőszakos tiltakozó akciók során hat palesztin életét vesztette, és legalább 2000-en megsebesültek.

Az iszlám országok vezetői - Trumpnak válaszul - szerdai isztambuli találkozójukon elfogadott zárónyilatkozatukban Palesztina fővárosává nyilvánították Kelet-Jeruzsálemet.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Bulizó fiatalok alatt szakadt be a padló Amerikában

Bulizó fiatalok alatt szakadt be a padló Amerikában


BALESET,     AMERIKA,     KLUB

Magyarellenes óriásplakátok jelentek meg Kárpátalján

Magyarellenes óriásplakátok jelentek meg Kárpátalján


PLAKÁT,     UKRAJNA,     KÁRPÁTALJA

hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen