hirdetés
Külföld

306 milliárd dollárnyi kárt okoztak 2017-ben a természeti katasztrófák csak az Egyesült Államokban

A természeti katasztrófák 306 milliárd dollárnyi kárt okoztak az Egyesült Államokban 2017-ben, ami az egy évre vonatkozó károkat tekintve az eddigi legnagyobb összeget jelenti – derül ki a NOAA jelentéséből.
Áradás a Harvey hurrikán után Áradás a Harvey hurrikán nyomán (Forrás: nbcnews.com)
hirdetés

A pusztító hurrikánok és erdőtüzek is hozzájárultak ahhoz, hogy a 2017-es évben minden korábbinál nagyobb károk keletkeztek a természeti katasztrófák következtében – mindez pedig aggályokat vethet fel azt illetően, hogy a jövőben milyen hatásai lesznek a hasonló eseményeknek.

„A 2017-es év során az Egyesült Államok történelmi időjárási és klimatikus katasztrófákat tapasztalt. Összességében az Egyesült Államokat 16 különböző, egymilliárd dollárnál nagyobb kárt okozó katasztrófa sújtotta, amivel az egy évre jutó milliárd-dolláros katasztrófák számának tekintetében (a tavalyi év) 2011-hez volt hasonló” – írják a jelentésben.

A Harvey Hurrikán Houstonban és a környező területeken vezetett kiterjedt áradásokhoz, s mind közül ez okozta a legnagyobb, 125 milliárd dolláros kárt. A Maria hurrikán Puerto Ricón ugyancsak óriási, mintegy 90 milliárd dolláros károkat okozott, s nem sokkal maradt el az Irma hurrikán sem ezektől, amely 50 milliárd dolláros kárt tett. A három vihar együttesen 251 halálesethez vezetett a NOAA szerint.

Az Egyesült Államok nyugati részén az erdőtüzek 18 milliárd dolláros károkat okoztak, és összesen 54 ember életét követelték. Emellett a tornádók, aszályok, áradások és más, hasonló időjárási események is jelentős károkat idéztek elő az elmúlt évben.

Több tudós attól tart, hogy a klímaváltozás a jövőben a fentiekhez hasonló szélsőséges időjárási jelenségekhez kapcsolódó katasztrófákat még pusztítóbbá teheti, ugyanakkor egyelőre nehéz megállapítani, hogy a klímaváltozás pontosan mennyiben járul hozzá a katasztrófák nagyságához és az okozott károkhoz.

Fontos tényező lehet a keletkezett károk mennyiségét illetően az is, hogy mennyire értékes az elpusztított infrastruktúra, és hogy milyen értékű ingatlanokban, üzletekben keletkeztek a károk. Márpedig a tavaly érintett partvidéki területeken, illetve az erdőtüzek helyszínén gyakran nagyobb értékű szerkezetekben, épületekben keletkeztek károk.

Az mindenesetre aligha kérdéses a kutatók szerint, hogy a hurrikánok a felmelegedés következtében a jövőben pusztítóbbá válnak. Decemberben két független kutatócsoport azt figyelte meg, hogy a Harvey hurrikánnal érkező eső mennyiségét nagyban befolyásolhatta az emberi tevékenység nyomán felgyorsult klímaváltozás. Az egyik tanulmány szerint az áradás mintegy 15 százalékkal volt nagyobb a klímaváltozás hatására, míg a másik szerint legalább 19 (de akár több mint 30) százalékkal esett több eső a klímaváltozás hatására.

Mindenesetre az egyik tanulmány társszerzője felhívta a figyelmet arra is, hogy a Harvey hurrikánnal érkező esőzések olyan ritkának számítanak, hogy feltehetőleg még több száz évig nem lesz hasonló.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen