hirdetés
Külföld

306 milliárd dollárnyi kárt okoztak 2017-ben a természeti katasztrófák csak az Egyesült Államokban

A természeti katasztrófák 306 milliárd dollárnyi kárt okoztak az Egyesült Államokban 2017-ben, ami az egy évre vonatkozó károkat tekintve az eddigi legnagyobb összeget jelenti – derül ki a NOAA jelentéséből.
Áradás a Harvey hurrikán után Áradás a Harvey hurrikán nyomán (Forrás: nbcnews.com)
hirdetés

A pusztító hurrikánok és erdőtüzek is hozzájárultak ahhoz, hogy a 2017-es évben minden korábbinál nagyobb károk keletkeztek a természeti katasztrófák következtében – mindez pedig aggályokat vethet fel azt illetően, hogy a jövőben milyen hatásai lesznek a hasonló eseményeknek.

„A 2017-es év során az Egyesült Államok történelmi időjárási és klimatikus katasztrófákat tapasztalt. Összességében az Egyesült Államokat 16 különböző, egymilliárd dollárnál nagyobb kárt okozó katasztrófa sújtotta, amivel az egy évre jutó milliárd-dolláros katasztrófák számának tekintetében (a tavalyi év) 2011-hez volt hasonló” – írják a jelentésben.

A Harvey Hurrikán Houstonban és a környező területeken vezetett kiterjedt áradásokhoz, s mind közül ez okozta a legnagyobb, 125 milliárd dolláros kárt. A Maria hurrikán Puerto Ricón ugyancsak óriási, mintegy 90 milliárd dolláros károkat okozott, s nem sokkal maradt el az Irma hurrikán sem ezektől, amely 50 milliárd dolláros kárt tett. A három vihar együttesen 251 halálesethez vezetett a NOAA szerint.

Az Egyesült Államok nyugati részén az erdőtüzek 18 milliárd dolláros károkat okoztak, és összesen 54 ember életét követelték. Emellett a tornádók, aszályok, áradások és más, hasonló időjárási események is jelentős károkat idéztek elő az elmúlt évben.

Több tudós attól tart, hogy a klímaváltozás a jövőben a fentiekhez hasonló szélsőséges időjárási jelenségekhez kapcsolódó katasztrófákat még pusztítóbbá teheti, ugyanakkor egyelőre nehéz megállapítani, hogy a klímaváltozás pontosan mennyiben járul hozzá a katasztrófák nagyságához és az okozott károkhoz.

Fontos tényező lehet a keletkezett károk mennyiségét illetően az is, hogy mennyire értékes az elpusztított infrastruktúra, és hogy milyen értékű ingatlanokban, üzletekben keletkeztek a károk. Márpedig a tavaly érintett partvidéki területeken, illetve az erdőtüzek helyszínén gyakran nagyobb értékű szerkezetekben, épületekben keletkeztek károk.

Az mindenesetre aligha kérdéses a kutatók szerint, hogy a hurrikánok a felmelegedés következtében a jövőben pusztítóbbá válnak. Decemberben két független kutatócsoport azt figyelte meg, hogy a Harvey hurrikánnal érkező eső mennyiségét nagyban befolyásolhatta az emberi tevékenység nyomán felgyorsult klímaváltozás. Az egyik tanulmány szerint az áradás mintegy 15 százalékkal volt nagyobb a klímaváltozás hatására, míg a másik szerint legalább 19 (de akár több mint 30) százalékkal esett több eső a klímaváltozás hatására.

Mindenesetre az egyik tanulmány társszerzője felhívta a figyelmet arra is, hogy a Harvey hurrikánnal érkező esőzések olyan ritkának számítanak, hogy feltehetőleg még több száz évig nem lesz hasonló.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
Kézigránát robbant egy svéd rendőrőrsnél

Kézigránát robbant egy svéd rendőrőrsnélhirdetés
Több mint ötvenen meghaltak, miután kigyulladt egy busz Kazahsztánban

Több mint ötvenen meghaltak, miután kigyulladt egy busz Kazahsztánban


KAZAHSZTÁN,     BALESET,     BUSZ

Donald Trump Hamis Hírek Díjat adott sok médiumnak

Donald Trump Hamis Hírek Díjat adott sok médiumnak


USA,     DONALD TRUMP,     HAMIS HÍREK

Megalakult az új katalán parlament

Megalakult az új katalán parlamenthirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen