hirdetés
Külföld

Hogyan jutottak Németországban az atommentességtől a templomrombolásig?

Németország nyugati területén kedden a Greenpeace aktivistái és a környékbeliek tüntetése ellenére leromboltak egy 19. századi templomot, hogy kiterjeszthessék a környéken a barnaszénbányászati tevékenységet. Nemcsak a kéthajós templom elpusztítását látják azonban szükségesnek a bányászathoz, de egy egész falunak, Immerathnak is véget vetnek, miután Németország egyre nagyobb mértékben függővé válik a fosszilis energiahordozóktól.
Immerath templomának lerombolása (Forrás: huffingtonpost.com)
hirdetés

Mit lehet tudni a faluról?

Immerath sorsa egy bizonyos pontig nagyon hasonló több európai vidéki településéhez – a Kölntől mintegy 110 kilométerre délre fekvő kis településnek a Washington Post szerint egykor megközelítőleg 1200 lakója volt, az évek során azonban a lakók elhagyták a falut, így az egy kihalt „szellemvárossá” vált. A település kedden lerombolt templomában, amelyet a helyiek csak „Immerather Dom-ként” ismernek, a Die Zeit jelentése szerint 2013-ban tartották az utolsó istentiszteletet.

Miután a terület egy része az RWE energiavállalat tulajdonába került, több létesítményt is áthelyeztek egy közeli helyszínre, de a temetőt sem kímélték: kiástak és átszállítottak több száz éve a földben nyugvó maradványokat is.

Immerath eredeti települése és a templom örökre elvész, és túl nagy vigaszt talán az sem jelent, hogy az RWE az egykori lakosok számára felépült új településen új templomot épít. Ahogyan nyilván nem pótolhatja a 19. századi épületet az a miniatürizált hasonmása sem, amelyet az új település központi üzletében helyeztek el.

Templom lerombolása Németországban (Forrás: huffingtonpost.com)

A szénbányáról

Az RWE szeretné növelni a régió barnankőszén-forrásához való hozzáférését, márpedig ezt a fajta kőszenet jellemzően hatalmas, nyílt bányagödrökben termelik ki.

Immerath mellett több környező települést is fenyeget a bányászat, így például Lützerath, Borschemich és Keyenberg falvakat, míg 2014-ben egy Pesch nevű kis települést már hasonló módon leromboltak. Ezt megelőzően pedig az 1968-as évektől kezdődően összesen tizenegy falut áldoztak fel a külszíni szénfejtés érdekében.

Igaz ugyan, hogy a barnakőszén egyszerűbben és olcsóbban hozzáférhető, mint más típusú szenek, de egyben az égetése során mind közül ez bizonyul a legszennyezőbbnek is. Vagyis az Immerath területéről kitermelt barnakőszén várhatóan több milliárd tonna szén kibocsátásáért tehető majd felelőssé az elkövetkező években és évtizedekben. A külszíni bányászattal járó természetkárosításról pedig még szót sem emeltünk...

Angela Merkel német kancellár igyekezett a világon az elsők között tenni a klímaváltozás megfékezéséért, ám Németország továbbra is nagyban függ a széntől, mint energiahordozótól. Egyes bírálatok szerint az ország gazdaságát tekintve is káros volna a szén túlzottan gyors kiiktatása, nem is beszélve arról, hogy nagyon sokan veszítenék el az állásukat.

SzénbányaA Garzweiler II. területe (Forrás: mg-heute.de)

Mi köze van mindennek az atomenergiához?

Amint arra a Válasz.hu cikke felhívja a figyelmet, Angela Merkel német kancellár 2011. május 30-án jelentette be, hogy 2022-ig Németország minden atomerőművét bezárja, s teljesen lemond az atomenergia használatáról, részben a fukusimai katasztrófára reagálva, másrészt pedig bizonyára azért is, mert Németországban már korábban is több bírálója akadt az atomenergiának. A Németországban akkor működő tizenhat atomerőműből így aztán mára már csak hét üzemel.

Hiába növekszik azonban a megújuló energiaforrások részaránya, jelenleg a nyugati országok nagy része, ha nem éppenséggel atomenergiára, akkor energiaimportra szorul.

Németország esetét figyelve például elmondható, hogy 2016-ban az ország energiatermelésének továbbra is csak 29,5 százalékát tudták előállítani a megújuló energiaforrások révén, míg 23,1 százalékot a lignit, 17 százalékot pedig a szintén rendkívül szennyező feketekőszén segítségével nyertek. Az atomenergia kivezetésének hatására Németország rövid- és középtávon még inkább függ a fosszilis energiahordozóktól.

Alternatív energiaMég mindig csak az energia harmadát képesek fedezni a megújuló energiaforrások (Forrás: sas-ics.com)

Meglehet, hogy a 2020-ra kitűzött klímacélokat sem sikerül teljesíteni

Az euobserver cikke szerint a koalíciós egyeztetéseket folytató német pártok január nyolcadikán, hétfőn megegyeztek abban, hogy többé nem ragaszkodnak az ország 2020-as határidővel megfogalmazott éghajlati cselekvési céljaihoz, mivel nem elérhető az 1990-hez képest meghatározott 40 százalékos csökkenés az üvegházhatású gázok kibocsátását illetően. Egyelőre nem mondanak azonban le arról, hogy 2030-ig 55 százalékos csökkenést érjenek el.

Mindennek azért is lehet nagy a jelentősége, mert a német kormány most először ismerné el nyilvánosan, hogy nem képes elérni a 2020-as éghajlati céljait, még ha mindez egyébként nem is jelent újdonságot. Egy tavaly októberi németországi környezetvédelmi minisztériumi jelentés szerint például az üvegházhatású gázok kibocsátásában a remélt 40 százalék helyett mindössze 31,1 – 32,5 százalékot sikerülhet elérni. Természetesen a 2020-as célok teljesülésének elmaradása ronthatna a klímavédelmi törekvésekben vezető szerepet betöltő Németország nemzetközi megítélésén is.

Németország üvegházhatású gáz kibocsátásaAz üvegházhatású gázok kibocsátásának alakulása 1990 és 2016 között Németországban az egyes szektorokra lebontva (Forrás: euobserver.com)

A lap megjegyzi, a 2011-es, az atomerőművek sorsát megpecsételő döntésnek is szerepe lehet abban, hogy végül nem sikerül elérni a kitűzött célokat, hiszen az atomenergia jóval kevesebb üvegházhatású gázt bocsát ki működése során, mint a fosszilis energiahordozók.

Az atomerőművek kiiktatásával tehát érdekes jelenség lett megfigyelhető Németországban, amely ugyan Európában az elsők közt jár a „tiszta energia”, így például a szél- és napenergia előállításában, de ugyanakkor a szén-dioxid kibocsátása ennek ellenére is növekedett. Ennek pedig az az oka, hogy miközben a különösen szennyező szénerőművek továbbra is szükségesek az energia biztosításához, a tiszta energia voltaképpen nagy részben a hiányzó atomenergiát pótolja.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
Kézigránát robbant egy svéd rendőrőrsnél

Kézigránát robbant egy svéd rendőrőrsnélhirdetés
Több mint ötvenen meghaltak, miután kigyulladt egy busz Kazahsztánban

Több mint ötvenen meghaltak, miután kigyulladt egy busz Kazahsztánban


KAZAHSZTÁN,     BALESET,     BUSZ

Donald Trump Hamis Hírek Díjat adott sok médiumnak

Donald Trump Hamis Hírek Díjat adott sok médiumnak


USA,     DONALD TRUMP,     HAMIS HÍREK

Megalakult az új katalán parlament

Megalakult az új katalán parlamenthirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen