Külföld

Macron: nem épülhet újjá a dzsungel Calais-ban

Emmanuel Macron francia államfő kedden megerősítette, az állam nem hagyja, hogy újjáépüljön a "dzsungel", azaz a Nagy-Britanniába átjutni próbáló migránsok sátortábora Calais-ban. Az észak-franciaországi kikötővárosban tett látogatásán a francia elnök élesen bírálta az európai menekültpolitika ellentmondásait.
Macron: nem épülhet újjá a dzsungel Calais-ban Macron szerint meg kell erősíteni a rendőri együttműködést a brit-francia határvidéken (Forrás: Wikipedia.org)

    "Semmi esetre sem fogjuk hagyni, hogy a dzsungel újjáépüljön"

- fogalmazott Macron a rendőri erők előtt tartott beszédében Calais-ban, ahonnan az előző francia kormány másfél évvel ezelőtt közel 8 ezer migránst szállított el több száz vidéki befogadó központba. "Mindent megtettünk, hogy ne lehessen illegálisan átjutni Calais-ból (Nagy-Britanniába), és az állam az illegális embercsempész-hálózatok újjászerveződését sem hagyja" - tette hozzá a francia elnök, a migránsok számára zsákutcának nevezve a La Manche csatornát. 

    Emmanuel Macron két nappal azelőtt látogatott el Calais-ba, hogy csütörtökön találkozik Theresa May brit miniszterelnökkel a Londontól délre található Sandhurstben. A megbeszélés egyik témája lesz a két ország közötti határőrizeti egyezmény, a Le Touquet-megállapodás esetleges felülvizsgálata. A francia elnöki hivatal január elején azt közölte, hogy a két ország vezetője a menekültválságról, és azon belül a calais-i közös határőrizet - amely egyben a schengeni övezet határa is - javításának eszközeiről is tárgyalni fog. A francia kormány azt szeretné, ha a tavaly felszámolt táborból a britek több menekültet vennének át Franciaországtól, köztük elsősorban a kísérő nélküli kiskorúakat, valamint nagyobb összegekkel támogatnák a határőrizeti létesítmények megerősítését, az embercsempész-hálózatok elleni küzdelmet és a régió fejlesztését, amely a britek egyik kedvelt turisztikai célpontja. 

    Macron szerint meg kell erősíteni a rendőri együttműködést a brit-francia határvidéken, ahol jelenleg mintegy 4-500, elsősorban afrikai és afganisztáni illegális bevándorló tartózkodik, valamint a régió fejlesztési projektjeire létre kell hozni egy alapot. 

    A francia elnök élesen bírálta az európai menekültpolitikai "elégtelenségeit és ellentmondásait", és ismételten a dublini rendszer reformját szorgalmazta.

    A dublini egyezmény értelmében annak az országnak kell elbírálnia egy bevándorló menekültkérelmét, ahol az illető először belépett az Európai Unió területére. 

    "A dublini rendszer, ahogy azt életbe léptették, tele van ellentmondásokkal"

- hangsúlyozta Macron. Ugyanakkor "helyettesíteni egy olyan rendszerrel, amelyben a menekültkérelmet bármelyik államban be lehetne nyújtani, nem elképzelhető megoldás rövid távon, mert levenné a felelősséget a beléptető országokról" - tette hozzá.

    "Szolidárisabb európai politikát kell szerveznünk kifelé és befelé is, vagyis több eszközt kell biztosítani a határvédelemre, több kohéziót a külső határaink védelmének politikájában"

- fogalmazott. 

    A francia kormány új bevándorlási törvény készít elő, amelyet várhatóan áprilisban vitat meg a parlament. Az előzetes elképzeléseket számos bírálat érte jobb- és baloldalról, a Le Monde című napilap kedden élesen bírálta a kormány migrációs politikáját azzal vádolva a rendőrséget, hogy elkobozza a migránsok személyes tárgyait, felébreszti őket hajnalban és könnygázt vet be ellenük. 

    Emmanuel Macron a beszédében visszautasította a vádakat, de azt kérte a rendőröktől, hogy "példásan" viselkedjenek, a migránsokat segítő szervezetektől pedig "felelősségteljes" magatartást vár el. 

    "Az irányvonal egyértelmű: mindenkinek garantálni kell a méltó és emberi ellátást, és mindenkinek gyors választ kell adnunk. De akik nem jogosultak (menekültstátuszra), meg kell oldanunk a tényleges hazajutását"

- mondta Macron.  

    A francia elnök ígéretet tett arra, hogy ezentúl az állam fogja fedezni a migránsoknak osztott étkezések költségeit.  

    Emmanuel Macron etióp migránsokkal is találkozott, akik megerősítették, hogy a rendőrök álmukból rendszeresen könnygázzal ébresztik fel őket, elveszik tőlük a sátraikat és a kórházban kapott gyógyszereiket.  

    A kedden nyilvánosságra hozott hivatalos adatok szerint Franciaország tavaly 262 ezer tartózkodási engedélyt állított ki külföldieknek, amely 13,7 százalékkal több, mint 2016-ban, ugyanakkor 14,6 százalékkal több illegális bevándorlót toloncolt ki. 

    Az észak-franciaországi kikötőváros, Calais több mint harminc éve a kontinensről Nagy-Britanniába átjutni vágyó illegális bevándorlók gyűjtőhelye. A helyzet megoldására 2003 februárjában Le Touquet városában aláírt és 2004-ben életbe lépett kétoldalú egyezmény alapján a brit határőrizeti szervek a franciaországi határátkelési pontokon szűrhetik a Nagy-Britanniába tartó utasforgalmat, és a francia oldalon tarthatják azokat, akiknek belépését bármilyen okból nem engedélyezik. A brit kormány ennek fejében eddig több tízmillió euróval támogatta a határőrizet és a kikötői infrastruktúra megerősítését Calais-ban, ahol jelenleg mintegy 1130 rendőr teljesít szolgálatot. 

    A környéken az első hivatalos menekülttábort 2002 novemberben Sangatte üdülőfaluban számolta fel az akkori belügyminiszter, Nicolas Sarkozy. A Francia Vöröskereszt a menekülttáborát eredetileg a koszovói menekültek ellátására nyitotta meg, de az a világ minden tájáról érkező és Nagy-Britanniába igyekvő illegális bevándorlók gyűjtőhelyévé vált. A felszámolást követően azonban több százan maradtak Calais környékén, ahol 2009-ben már államfőként Nicolas Sarkozy számolta fel elsőként a "dzsungelt". Öt évvel később a szocialista kormányzat két alkalommal is ledózeroltatta a területet, de a migránstábor minden alkalommal néhány hét alatt újjáépült.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen