hirdetés
Külföld

Az Európai Parlament támogatja az óraátállítás felülvizsgálatát

Az Európai Parlament támogatja az óraátállítás felülvizsgálatát, aminek következtében elképzelhető, hogy a jövőben nem kellene a téli és nyári időszámítás szerint átállítani az órákat.
Zsebórák Az óraátállításnak bírálói és támogatói is akadnak (Forrás: pexels.com)
hirdetés

Az uniós törvényhozók az Európai Bizottságot arra szólították, hogy kezdje mindenre kierjedően kiértékelni a jelenleni rendszert, és szükség esetén álljon elő új tervekkel.

A jelenlegi rendszer támogatói azzal érvelnek, hogy az óraátállítás hatására energiát spórolunk, valamint a közlekedési balesetek száma is mérséklődik – bírálói viszont arra figyelmeztetnek, hogy az óraátállítás hosszú távú egészségügyi problémákat idézhet elő.

A jelenlegi uniós szabályozás előírja, hogy egy azonos időpontban tavasszal és ősszel egy órával előre-, illetve visszaállítsák az időt mind a 28 tagállamban.

Az óraátállítás révén nyáron egy órával tovább van világos, míg télen egy órával hamarabb kezdődnek a nappali fényviszonyok reggel. A rendszert illető pozitívomokról vagy éppen negatívumokról azonban világszerte vita folyik.

Múlt hónapban Finnország indított petíciót az óraátállítás eltörléséért az Európai Unióban, ahol több mint 70 ezer aláírást sikerült összegyűjteniük.

A strasbourgi vitán Karima Delli EP-képviselő azt mondta, hogy a tavaszi óraátállítás következtében az emberek fáradtabbak lettek, és valójában növekedett a balesetek száma, mindezt pedig korábbi tanulmányokra hivatkozva állította. Mindamellett nem tartotta elég meggyőzőnek az energia-megtakarítást illető becsléseket sem.

Hilde Vautmans belga EP-képviselő ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az óraátállítás eltörlésével vagy a nyári időszak hét hónapjában veszítenénk el minden egyes napon egy-egy nappali órát, vagy pedig a gyerekeket kellene a tél öt hónapjában a sötétben iskolába küldeni.

2014-ben Oroszország állandó téli időszámításra állt át, miután kudarcos volt az egy évig tartó nyári időszámítás bevezetése – amely orosz parlamenti képviselők szerint stresszhez és egészségügyi problémákhoz vezetett, különösen az ország északi részén, ahol sokkal tovább voltak sötétek a reggelek a hideg téli hónapokban is.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Bulizó fiatalok alatt szakadt be a padló Amerikában

Bulizó fiatalok alatt szakadt be a padló Amerikában


BALESET,     AMERIKA,     KLUB

Magyarellenes óriásplakátok jelentek meg Kárpátalján

Magyarellenes óriásplakátok jelentek meg Kárpátalján


PLAKÁT,     UKRAJNA,     KÁRPÁTALJA

hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen