hirdetés
Külföld

Trump egy volt munkatársa nem hajlandó együttműködni a Mueller-bizottsággal

Donald Trump amerikai elnök egyik volt munkatársa, Sam Nunberg közölte hétfőn, hogy nem hajlandó együttműködni a Robert Mueller irányította különleges bizottsággal, amely Oroszország állítólagos szerepét vizsgálja a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatban.
Robert Mueller Robert Mueller (Forrás: wikimedia.org)
hirdetés

Nunberg egy sor - a Fehér Ház tisztségviselői által bizarrnak nevezett - sajtóinterjúban fejtette ki, hogy nem fog együttműködni a vizsgálóbizottsággal, büntetés terhe mellett sem hajlandó megjelenni a vádesküdtszék előtt, s ha kell, akkor inkább börtönbe megy.

"Nem vagyok hajlandó együttműködni, és igazán vidám lenne ha azért akarnának letartóztatni, mert nem kívánok 80 órát az e-mailjeim átvizsgálásával tölteni" - fogalmazott az MSNBC televíziónak. "Le akarnak tartóztatni? Tartóztassanak le!"

- nyilatkozta a The Washington Postnak. A CNN hírtelevízióban már azt is mondta: Robert Mueller "eleget tud" az elnökről, nincs szükség az ő tanúvallomására.

Később, szintén a CNN televízióban, de egy másik riporternek leszögezte:

"Mueller azt gondolja, hogy Trump a mandzsúriai jelölt, de én kimondom, hogy ezzel nem értek egyet"

- utalt arra az 1959-ben megjelent regényre, amely egy külföldi összeesküvők játékszerévé vált, agymosott amerikai politikusról szól. Hozzátette: Trump és az oroszok "összejátszása a legnagyobb tréfa", amit valaha is hallott. Nunberg a Politico című lapnak adott interjújában is védelmébe vette Donald Trumpot, azt sugalmazva, hogy ha Trump összejátszott volna oroszokkal, akkor ez ma már köztudomású volna. Mert "Trump nem tudja csukva tartani a száját" - tette hozzá mintegy magyarázatként.

Sam Nunberg a késő esti órákban az AP amerikai hírügynökségnek már azt nyilatkozta: lehet, hogy mégis együttműködik a vizsgálóbizottsággal.

Nunberg korábban Donald Trump üzleti vállalkozásainak egyikénél dolgozott, majd segített Trump választási kampányában is, de 2015-ben eltávolították, mert rasszista tartalmú megjegyzéseket tett az egyik közösségi oldalon. Trump később tízmillió dolláros pert indított ellene titoktartás megszegése miatt, s a perben - mint azt Trump vállalatbirodalmának ügyvédje annak idején közölte - bíróságon kívüli "baráti megállapodást" kötöttek.

Az amerikai sajtó nagy teret adott Nunberg megnyilvánulásainak, de értetlenül fogadta ezeket, keresi az interjúáradat okát. A Politico például kiemelte, hogy aki nem tesz eleget a büntetés terhe melletti idézésnek, azt 18 hónapig tartó börtönbüntetésre ítélhetik, miként történt ez az 1990-es években az Arkansas állambeli Susan McDougal üzletasszonnyal, Bill Clinton üzleti partnerével, aki nem volt hajlandó tanúskodni a vádesküdtszék előtt Clintonék egyik zavaros ingatlanügyében.

A Fehér Ház szóvivője, Sarah Huckabee Sanders leszögezte, hogy nem kíván olyan személyek ügyeivel és kijelentéseivel foglalkozni, aki nem dolgozik a Fehér Házban, majd hozzátette: "teljes mértékben" együttműködnek Robert Mueller hivatalával.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Többen meghaltak egy robbanásban Afrínban

Többen meghaltak egy robbanásban Afrínban


AFRÍN,     ROBBANÁS,     SZÍRIA

Újabb csomagbomba robbant Texasban

Újabb csomagbomba robbant Texasban


AUSTIN,     TEXAS,     CSOMAGBOMBA

hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen