Külföld

Többen meghaltak Guatemalában a vulkánkitörés következtében

Legkevesebb 25 ember meghalt és több százan megsérültek Guatemalában egy, a közép-amerikai országban évtizedek óta nem látott erejű vulkánkitörés következtében. A fővárostól, Guatemalavárostól megközelítőleg 40 kilométerre délnyugatra található Fuego vulkán hamut, szikladarabokat és fekete füstfelhőt lövellt magából.
Fuego vulkán Szakértők szerint a mostani 1974 óta a legnagyobb vulkánkitörés Guatemalában (Forrás: LEEROY Agency / pixabay.com)

A láva El Rodeo települését elöntve több embert lakóházaikban ölt meg; Jimmy Morales elnök háromnapos nemzeti gyászt jelentett be a katasztrófa és a tragikus halálesetek nyomán. A vasárnap este kiadott közleményében úgy fogalmazott, „mély szomorúsággal” tölti el a nemzetet az emberi életek elvesztése.

Az ország fővárosának legforgalmasabb repülőterét ideiglenesen bezárták a vulkánkitörés miatt.

Sergio Cabañas, a helyi katasztrófavédelmi szervezet vezetője azt mondta, egy lávafolyam megváltoztatva útját egyenesen El Rodeo felé tartott, amelyet el is öntött. Emellett La Libertad települést nem sikerült elérniük, ahol ugyancsak lehetnek halálos áldozatok.

Sergio Cabañas később elmondta, a halálos áldozatok közül néhányan a katasztrófavédelem munkatársai, továbbá megerősítették, hogy hét gyermek is meghalt.

Szakértők szerint a mostani 1974 óta a legnagyobb vulkánkitörés Guatemalában.

A katasztrófa helyi tisztviselők szerint összesen mintegy 1,7 millió embert érintett valamilyen módon. Az embereknek azt tanácsolták, viseljenek maszkot a levegőbe kerülő vulkáni hamu ellen védekezésképpen.

A bajban lévőknek a katonaság is segítséget nyújt, nemcsak a mentő akciók keretében, de egyúttal ideiglenes táborokat is felállítanak, valamint a repülőtér kifutópályáját is igyekeznek megtisztítani a vulkáni hamutól.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen