hirdetés
Külföld

Közel kétszáz ember eltűnt, hetvenöten meghaltak a guatemalai vulkánkitörés következtében

Legkevesebb 192 embert továbbra sem találnak, miután a napokban kitört a Fuego vulkán Guatemalában, emellett a hatóságok szerint a katasztrófában hetvenöten életüket vesztették.
Fuego vulkán A keddi kitörés akadályozta a mentési munkálatokat - A kép illusztráció (By Luisfi - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10103261)
hirdetés

A vasárnap történt vulkánkitörés következtében – amelynek során a hamu mintegy 10 kilométer magasra tört a levegőben – a hegyoldalon fekvő falvakat szinte egészen beborította a vulkáni hamu és iszap.

Több mint 1,7 millió embert érintett valamilyen formában a Fuego kitörése, közülük háromezer embert evakuálni kellett.

A mentési munkálatokat ráadásul kedden meg kellett szakítani, mivel egy újabb kitörés során forró gáz és olvadt kőzet került a környezetbe, utóbbi a hegy déli oldalán folyamokban tört lefelé.

Az újabb kitörés váratlanul érte az embereket, hiszen a vulkanológusok korábban úgy vélték, hogy a vasárnapit követően a közeljövőben nem várható újabb kitörés. Előzőleg Eddy Sanchez, a guatemalai nemzeti szeizmológiai intézet vezetője maga azt mondta, előrejelzésük szerint „az elkövetkező néhány napban küszöbönálló kitörés” nem várható.

Sergio Cabanas, a helyi katasztrófavédelmi szervezet vezetője az AFP hírügynökségnek azt mondta, a nyilvántartásuk szerint összesen 192 ember holléte továbbra sem ismert. Sergio Cabanas elmondta azt is, a vasárnapi vulkánkitörést nem előzte meg evakuációs riasztás, és hiába vettek részt korábban a helyiek az ilyen esetekre felkészítő gyakorlatokban, a katasztrófa túl gyorsan történt ahhoz, hogy a tanultakat alkalmazni tudják.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Belgium erősíti fellépését az országon áthaladó migráció ellen

Belgium erősíti fellépését az országon áthaladó migráció ellen


JAN JAMBON,     BELGIUM,     MIGRÁCIÓ

Román áldozata is van a genovai tragédiának

Román áldozata is van a genovai tragédiánakhirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen