hirdetés
Külföld

Közel kétszáz ember eltűnt, hetvenöten meghaltak a guatemalai vulkánkitörés következtében

Legkevesebb 192 embert továbbra sem találnak, miután a napokban kitört a Fuego vulkán Guatemalában, emellett a hatóságok szerint a katasztrófában hetvenöten életüket vesztették.
Fuego vulkán A keddi kitörés akadályozta a mentési munkálatokat - A kép illusztráció (By Luisfi - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10103261)
hirdetés

A vasárnap történt vulkánkitörés következtében – amelynek során a hamu mintegy 10 kilométer magasra tört a levegőben – a hegyoldalon fekvő falvakat szinte egészen beborította a vulkáni hamu és iszap.

Több mint 1,7 millió embert érintett valamilyen formában a Fuego kitörése, közülük háromezer embert evakuálni kellett.

A mentési munkálatokat ráadásul kedden meg kellett szakítani, mivel egy újabb kitörés során forró gáz és olvadt kőzet került a környezetbe, utóbbi a hegy déli oldalán folyamokban tört lefelé.

Az újabb kitörés váratlanul érte az embereket, hiszen a vulkanológusok korábban úgy vélték, hogy a vasárnapit követően a közeljövőben nem várható újabb kitörés. Előzőleg Eddy Sanchez, a guatemalai nemzeti szeizmológiai intézet vezetője maga azt mondta, előrejelzésük szerint „az elkövetkező néhány napban küszöbönálló kitörés” nem várható.

Sergio Cabanas, a helyi katasztrófavédelmi szervezet vezetője az AFP hírügynökségnek azt mondta, a nyilvántartásuk szerint összesen 192 ember holléte továbbra sem ismert. Sergio Cabanas elmondta azt is, a vasárnapi vulkánkitörést nem előzte meg evakuációs riasztás, és hiába vettek részt korábban a helyiek az ilyen esetekre felkészítő gyakorlatokban, a katasztrófa túl gyorsan történt ahhoz, hogy a tanultakat alkalmazni tudják.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen