Külföld

Angela Merkel: Németország tovább növeli védelmi kiadásait

Jó irányba indult el Németország, megkezdte a védelmi kiadások növelését, és 2024-re eléri a hazai össztermék (GDP) arányában számolt 1,5 százalékos szintet - mondta Angela Merkel német kancellár pénteken Berlinben Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral folytatott megbeszélése után.
Angela Merkel német kancellár - 2018. június 15. Angela Merkel szerint Németország az 1,5 százalékos arány kijelölésével is „erőteljes ígéretet” tett. (Forrás: Flickr; Fotó: Arno Mikkor)

   A kancellár kiemelte: a folyamatok reális értékelése alapján látható, hogy Németország nem tudja maradéktalanul teljesíteni a 2014-es NATO-csúcson tett vállalást, miszerint a következő tíz évben a szövetség valamennyi tagállamában a GDP 2 százalékának megfelelő szinthez közelítik a védelmi kiadásokat.

   Azonban Németország az 1,5 százalékos arány kijelölésével is "erőteljes ígéretet" tett - tette hozzá Angela Merkel, utalva arra, hogy jelenleg a GDP 1,2 százalékának megfelelő összeget fordítanak védelemre.

   Németország a kiadásoktól függetlenül is "nagyon elkötelezetten" vesz részt a NATO tevékenységében, ezt mutatja például afganisztáni szerepvállalása - mondta Angela Merkel. Kiemelte, hogy a szövetségnek alkalmazkodnia kell a változó helyzethez, így az ukrajnai Krím félsziget Oroszországhoz csatolása és a kelet-ukrajnai támadások révén a honvédelmet és a tagállamok kölcsönös védelmét kell az előtérbe helyezni.

   A NATO következő, július 11-én kezdődő brüsszeli csúcstalálkozójáról szólva kiemelte, arra számít, hogy a tanácskozás a nézeteltérések ellenére eredményes lesz.

   Jens Stoltenberg hozzátette, szerinte Donald Trump amerikai elnök hozzájárul majd ahhoz, hogy a találkozó fő üzenete az összetartás legyen. Mint mondta, a kereskedelem-, vagy klímapolitikai véleménykülönbségekkel együtt is biztonsági szempontból elengedhetetlen a transzatlanti kapcsolatok további erősítése.

   Az észak-atlanti szövetség főtitkára a védelmi kiadásokkal kapcsolatban felidézte, hogy amikor a 2014-es walesi csúcson elhatározták a 2 százalékos GDP-arányos szint megközelítését, a legfőbb feladat a védelemre fordított források csökkentésének megállítása volt, és ez sikerült.

   Németország védelmi költségvetése az idén 38,5 milliárd euró. Tavaly 37,004 milliárd eurót, 2016-ban 34,287 milliárd eurót fordítottak védelmi kiadásokra.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen