Külföld

Folytatják a barlangban rekedt gyerekek kimentését

A búvárok folytatják a továbbra is a thaiföldi barlangban lévő nyolc fiú, valamint edzőjük kimenekítését a korábban megkezdett, magas kockázatú művelet keretében. Vasárnap négy fiút sikerült biztonságban kivinniük a barlangból, a búvárpalackok cseréjének szükségessége miatt azonban este felfüggesztették a mentést.
Barlangban rekedt gyerekek Folytatják a barlangban rekedt gyerekek kimentését (Forrás: Facebook/กองทัพเรือ Royal Thai Navy)

A tizenéves fiúk június 23-án tűntek el, miután a heves esőzések miatt már nem tudtak kijutni a barlangból, ahová bementek. Kilenc nap múltán találtak rájuk, kimenteni azonban akkor még nem próbálták őket, hiszen ez igen kockázatos műveletnek tűnt. Végül mégis úgy döntöttek nemrégiben, hogy megkezdik a fiúk kimentését, attól tartottak ugyanis, hogy tovább emelkedhet a vízszint.

A BBC a mentési műveletre rálátó forrásokra hivatkozva azt írta, hogy – miután éjszaka felfüggesztették a gyerekek mentését – a búvárok helyi idő szerint 10 és 11 óra között visszatértek a barlangba.

A műveletet annak ellenére is folytatják, hogy a vasárnapi esőzések nyomán megemelkedő vízszint miatt felmerültek aggályok a mentés bonyodalmasabbá válását illetően. A BBC szerint egyelőre nem közölték – talán még a családokkal sem –, hogy ki az a négy fiú, akit eddig már kimentettek, és kik azok, akik még a barlangban vannak.

A helyi hatóságok szerint egyébként a vasárnapi mentés „gördülékenyen” folyt le, a kimenekített gyerekek pedig „jó egészségben vannak”. Vasárnap a tartomány kormányzója azt mondta, hogy a mentő csapatoknak egy 3-4 napos időszakban nyílt lehetősége a mentési művelet végrehajtására. Összesen 90 képzett búvár dolgozik a fiúk kijuttatásán, közülük negyvenen thaiföldiek, ötvenen pedig külföldről érkeztek a művelet támogatására.

A búvárok a gyerekeket a barlangrendszer sötét járatain keresztül kísérik végig, a ki- és bejutás azonban nemhogy a gyerekek, de még a tapasztalt búvárok számára is kimerítő. A barlang egyes részein a már kihelyezett kötelek mentén részben úszva, részben pedig mászva, gyalogolva, vagy éppen a vízen átgázolva kell haladni. Egy-egy gyereket két búvár kísér. A legnehezebb szakaszon a búvároknak le kell venniük a búvárpalackot, hogy továbbjuthassanak.

A gyerekeket egy közeli kórházba viszik a mentést követően.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen