hirdetés
Külföld

Az „állam történetének legnagyobb” erdőtüze pusztít Kaliforniában

A Kaliforniában pusztító erdőtüzek tovább terjedve immár az állam történetének legnagyobb ilyen katasztrófájává nőtték ki magukat helyi tisztviselők hétfői közlése szerint.
Tűzoltók Az elmúlt években több súlyos tűzeset is volt Kaliforniában - A kép illusztráció (Forrás: pixabay.com / skeeze)
hirdetés

A gyorsan terjedő, két külön részből létrejött tűz az elmúlt napokban már mintegy 115 ezer hektárnyi területen pusztított.

A tűzoltók szerte az államban összesen tizenhat főbb helyszínen igyekeznek megfékezni a lángokat, a hőség, az erős szelek és az alacsony páratartalom azonban megnehezíti a munkájukat. Több mint 14 ezer tűzoltó és a hadsereg több száz tagja is részt vesz a tűz oltásában. Az állam északi részén eddig legkevesebb hét ember vesztette életét a tűz miatt.

Egyelőre az időjárás jobbra fordulásában sem igazán bíznak a meteorológusok – az amerikai nemzeti meteorológiai szolgálat szakembere például arra figyelmeztetett, a hőmérséklet továbbra is elérheti az akár 43 Celsius-fokot a közeljövőben bizonyos területeken.

Helyi tisztviselők közlése szerint az államban kialakult két egymással párhuzamosan pusztító tűzeset – amelyet egy katasztrófaként kezelnek – immár a tavalyi, Thomas nevű erdőtüzet is felülmúlta, és így az állam történetének legnagyobb ilyen katasztrófája lett.

Scott McLean, a kaliforniai erdészeti és tűzmegelőzési ügynökség egy vezetője szerint az erdőtüzek „rendkívül gyorsak, rendkívül erőszakosak, és rendkívül veszélyesek”, amit azzal szemléltetett, hogy mindössze napok alatt hatalmasra nőtte ki magát a tűz.

A lángoknak egyelőre csupán mintegy 30 százalékát sikerült megfékezni, és a hatóságok arra figyelmeztetnek, hogy akár újabb egy hétre is szükség lehet a tűzeset felszámolására.

Szakértők szerint az idei évben az egyik legrosszabb a helyzet az erdőtüzek kialakulásának kedvező szezonban, hiszen az elmúlt évek aszálya a növényzet egy nagy részét elpusztította.

Jerry Brown, az állam kormányzója decemberben a klímaváltozást okolta az egyre pusztítóbb erdőtüzek keletkezéséért, és attól tart, a súlyosbodó katasztrófák már nem számítanak kirívónak.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen