Külföld

Az „állam történetének legnagyobb” erdőtüze pusztít Kaliforniában

A Kaliforniában pusztító erdőtüzek tovább terjedve immár az állam történetének legnagyobb ilyen katasztrófájává nőtték ki magukat helyi tisztviselők hétfői közlése szerint.
Tűzoltók Az elmúlt években több súlyos tűzeset is volt Kaliforniában - A kép illusztráció (Forrás: pixabay.com / skeeze)

A gyorsan terjedő, két külön részből létrejött tűz az elmúlt napokban már mintegy 115 ezer hektárnyi területen pusztított.

A tűzoltók szerte az államban összesen tizenhat főbb helyszínen igyekeznek megfékezni a lángokat, a hőség, az erős szelek és az alacsony páratartalom azonban megnehezíti a munkájukat. Több mint 14 ezer tűzoltó és a hadsereg több száz tagja is részt vesz a tűz oltásában. Az állam északi részén eddig legkevesebb hét ember vesztette életét a tűz miatt.

Egyelőre az időjárás jobbra fordulásában sem igazán bíznak a meteorológusok – az amerikai nemzeti meteorológiai szolgálat szakembere például arra figyelmeztetett, a hőmérséklet továbbra is elérheti az akár 43 Celsius-fokot a közeljövőben bizonyos területeken.

Helyi tisztviselők közlése szerint az államban kialakult két egymással párhuzamosan pusztító tűzeset – amelyet egy katasztrófaként kezelnek – immár a tavalyi, Thomas nevű erdőtüzet is felülmúlta, és így az állam történetének legnagyobb ilyen katasztrófája lett.

Scott McLean, a kaliforniai erdészeti és tűzmegelőzési ügynökség egy vezetője szerint az erdőtüzek „rendkívül gyorsak, rendkívül erőszakosak, és rendkívül veszélyesek”, amit azzal szemléltetett, hogy mindössze napok alatt hatalmasra nőtte ki magát a tűz.

A lángoknak egyelőre csupán mintegy 30 százalékát sikerült megfékezni, és a hatóságok arra figyelmeztetnek, hogy akár újabb egy hétre is szükség lehet a tűzeset felszámolására.

Szakértők szerint az idei évben az egyik legrosszabb a helyzet az erdőtüzek kialakulásának kedvező szezonban, hiszen az elmúlt évek aszálya a növényzet egy nagy részét elpusztította.

Jerry Brown, az állam kormányzója decemberben a klímaváltozást okolta az egyre pusztítóbb erdőtüzek keletkezéséért, és attól tart, a súlyosbodó katasztrófák már nem számítanak kirívónak.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen