Külföld

Aszály sújtja egész Új-Dél-Walest

Ausztrália legnépesebb szövetségi állama, Új-Dél-Wales teljes területén aszály van helyi tisztviselők közlése szerint.
Aszály Ausztrália déli részén már az ősz is igen aszályos volt (Forrás: pixabay.com / jacqueline macou)

Az aszály egyebek mellett azért jelent problémát, mert Ausztrália mezőgazdasági termelésének mintegy negyedét Új-Dél-Wales adja, amelyről szerdán bejelentették, hogy jelenleg teljes egészében aszállyal sújtott területnek minősül. Az állami és szövetségi vezetés 576 millió ausztrál dollár rendkívüli segélyt hagyott jóvá.

Ausztrália déli részén azóta, hogy a témában adatokat rögzítenek, a második legaszályosabb őszt jegyezték fel nemrég a helyi meteorológiai szolgálat szerint, az átlagostól 57 milliméterrel maradt el a csapadék mennyisége.

Mindezek után júliusban Új-Dél-Wales egyes területein kevesebb mint 10 milliméter esőt mértek, és az elkövetkező hónapokban is a szokottnál nagyobb lehet a szárazság az előrejelzések szerint. Szerdán tisztviselők azt közölték, hogy az állam 23 százalékában „intenzív aszály” van, és a további területek is aszállyal érintettek.

A szomszédos Queensland államnak is több mint a felében okoz problémát jelenleg az aszály, és Victoria, valamint Dél-Ausztrália államokban is igen nagy a szárazság.

Vasárnap Malcolm Turnbull miniszterelnök arra figyelmeztetett, hogy az ország „az aszály vidékévé” változott.

A kedvezőtlen időjárás a gazdálkodók számára különösen is nagy nehézséget jelent, többen arról számoltak be, hogy az aszály jelentősen visszavetette a növénytermesztést, ami mellett problémát jelent a vízhiány is, és akadnak, akik nem tudják mivel etetni a haszonállataikat.

Malcolm Turnbull szerint voltak, akik egy teherautónyi szénáért akár 10 ezer ausztrál dollárt is kifizettek, hogy legyen mit ennie a háziállataiknak.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen