hirdetés
Külföld

Izrael megnyitotta a Gázai övezet áruforgalmi átkelőhelyét

Izrael teljes mértékben újraindította a Gázai övezetbe irányuló áruszállítást szerdán az övezet teherforgalmi átkelőhelyénél, Kerem Salomnál, és kiszélesítette a gázaiaknak halászatra engedélyezett tengeri sávot - jelentette a helyi méda.
Kerem Salom Az átkelő megnyitásával egy időben a halászatra engedélyezett övezetet kilenc tengeri mérföldre terjesztették ki (Fotó: David Katz; Flickr / The Israel Project; https://www.flickr.com/photos/theisraelproject/9363716169; CC BY-SA 2.0)
hirdetés

Izrael augusztus elején állította le a Gázai övezetbe irányuló üzemanyag-szállítást, válaszul arra, hogy az övezet szélsőségesei nem hagytak fel az Izraelben tüzeket okozó gyújtóléggömbök bevetésével.

Az egyéb árucikkek szállítását már július elején leállította Benjámin Netanjahu miniszterelnök, és azóta csak a gyógyszerek és élelmiszerek beléptetését engedélyezték. Az átkelő megnyitásával egy időben a halászatra engedélyezett övezetet kilenc tengeri mérföldre terjesztették ki.

A Gázai övezetben élő palesztinok helyzetének könnyítéséről szóló határozatot Avigdor Liberman védelmi miniszter közösen hozta meg Gadi Ejzenkot vezérkari főnökkel a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerint.

"A Kerem Salom-i átkelőhely megnyitása háromnapos békés időszak után azt jelzi a gázai lakosság számára, hogy a nyugalom őrzése elsősorban az ő érdekük "

- hangsúlyozta Liberman kedden.

A döntés ellen hevesen tiltakozott Naftali Bennet oktatási miniszter, a telepeseket támogató jobboldali Zsidó Otthon (Habájt Hajehudi) párt vezetője a biztonsági kabinet ülésén, mert szerinte a könnyítések lehetőséget teremtenek a Hamásznak a fegyverkezésre.

Az övezet szomszédságában élő izraeli települések lakóinak egy része sem örül a határozatnak, mert noha kisebb számban, de továbbra is érkeztek Gázából gyújtó eszközök Izraelbe az utóbbi napokban is. Válaszul ismét nagyszabású tüntetést szerveznek szombat estére Tel-Avivba a tízes kereskedelmi tévé kedd esti híradója szerint.

A tévé beszámolója szerint Benjámin Netanjahu miniszterelnök két hónappal ezelőtt titokban Kairóba látogatott, ahol megbeszéléseket folytatott Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel a Gázai övezet ügyében.

A többlépcsős egyiptomi rendezési terv első állomása egy tartós tűzszünet az átkelőhelyek megnyitásával. Már a kezdeti tűzszünet idején számos könnyítést élvezhetnek a gázaiak, és a terv további nyugalom esetén újabb lépcsőkben az övezet gazdasági rehabilitációját ígéri, és egy későbbi, harmadik fázisban tartalmazza izraeli katonák holttesteinek átadását és a Gázában fogva tartott izraeli állampolgárok fogolycseréjét is.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
loading...
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen