Külföld

Izrael megnyitotta a Gázai övezet áruforgalmi átkelőhelyét

Izrael teljes mértékben újraindította a Gázai övezetbe irányuló áruszállítást szerdán az övezet teherforgalmi átkelőhelyénél, Kerem Salomnál, és kiszélesítette a gázaiaknak halászatra engedélyezett tengeri sávot - jelentette a helyi méda.
Kerem Salom Az átkelő megnyitásával egy időben a halászatra engedélyezett övezetet kilenc tengeri mérföldre terjesztették ki (Fotó: David Katz; Flickr / The Israel Project; https://www.flickr.com/photos/theisraelproject/9363716169; CC BY-SA 2.0)

Izrael augusztus elején állította le a Gázai övezetbe irányuló üzemanyag-szállítást, válaszul arra, hogy az övezet szélsőségesei nem hagytak fel az Izraelben tüzeket okozó gyújtóléggömbök bevetésével.

Az egyéb árucikkek szállítását már július elején leállította Benjámin Netanjahu miniszterelnök, és azóta csak a gyógyszerek és élelmiszerek beléptetését engedélyezték. Az átkelő megnyitásával egy időben a halászatra engedélyezett övezetet kilenc tengeri mérföldre terjesztették ki.

A Gázai övezetben élő palesztinok helyzetének könnyítéséről szóló határozatot Avigdor Liberman védelmi miniszter közösen hozta meg Gadi Ejzenkot vezérkari főnökkel a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerint.

"A Kerem Salom-i átkelőhely megnyitása háromnapos békés időszak után azt jelzi a gázai lakosság számára, hogy a nyugalom őrzése elsősorban az ő érdekük "

- hangsúlyozta Liberman kedden.

A döntés ellen hevesen tiltakozott Naftali Bennet oktatási miniszter, a telepeseket támogató jobboldali Zsidó Otthon (Habájt Hajehudi) párt vezetője a biztonsági kabinet ülésén, mert szerinte a könnyítések lehetőséget teremtenek a Hamásznak a fegyverkezésre.

Az övezet szomszédságában élő izraeli települések lakóinak egy része sem örül a határozatnak, mert noha kisebb számban, de továbbra is érkeztek Gázából gyújtó eszközök Izraelbe az utóbbi napokban is. Válaszul ismét nagyszabású tüntetést szerveznek szombat estére Tel-Avivba a tízes kereskedelmi tévé kedd esti híradója szerint.

A tévé beszámolója szerint Benjámin Netanjahu miniszterelnök két hónappal ezelőtt titokban Kairóba látogatott, ahol megbeszéléseket folytatott Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel a Gázai övezet ügyében.

A többlépcsős egyiptomi rendezési terv első állomása egy tartós tűzszünet az átkelőhelyek megnyitásával. Már a kezdeti tűzszünet idején számos könnyítést élvezhetnek a gázaiak, és a terv további nyugalom esetén újabb lépcsőkben az övezet gazdasági rehabilitációját ígéri, és egy későbbi, harmadik fázisban tartalmazza izraeli katonák holttesteinek átadását és a Gázában fogva tartott izraeli állampolgárok fogolycseréjét is.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen