Külföld

Nem működik együtt a hatóságokkal a kedden a brit parlamentnél biztonsági kordonnak hajtó férfi

Frissítés: Megnevezték a gyanúsítottat

A rendőrség Közép-Angliában három helyszínen tartott házkutatást, miután őrizetbe vették a brit parlament előtt biztonsági kordonnak hajtó férfit terrorizmus gyanújával. A 29 éves brit gyanúsított korábban – úgy tudni – nem került a terrorelhárítás vagy a MI5 hírszerző szolgálat látókörébe.
Rendőrség A rendőrség két birminghami helyszínen, valamint Nottinghamben is kutatást tartott (Forrás: pixabay.com / Pexels)

A kedden történt eset során egy autó kerékpárosok közé, majd pedig a brit parlament előtt kihelyezett biztonsági kordonnak ütközött. Két személyt kórházba szállítottak (ők azóta már hazamehettek), valamint egy további ember sérüléseit a helyszínen kezelték. Az autóban csak annak vezetője ült, fegyvert a járműben nem találtak.

A rendőrség két birminghami helyszínen, valamint Nottinghamben is kutatást tartott. Utóbbi településen egy szemtanú a BBC-nek azt mondta, hogy a rendőrségi intézkedés nagyjából 15 óra és 16 óra között zajlott, de még maradtak civil ruhás rendőrök a környéken ezt követően néhány óráig.

A Scotland Yard terrorelhárító részlegének vezetője, Neil Basu eközben azt mondta, hogy terrorista incidensként kezelik az esetet, amire nemcsak az ad okot, hogy a gázolás szándékosnak tűnt, hanem a helyszín, és az elkövetés módja is. Jelenleg elmondása szerint további veszély kockázatáról nincs információjuk sem Londonban, sem pedig általánosságban az Egyesült Királyság területén.

Az egyelőre hivatalosan meg nem nevezett gyanúsítottat London déli részén tartják őrizetben egy rendőrösön, ám a hatóságokkal a közlésük szerint nem működik együtt. Ben Wallace biztonsági miniszter annyit elárult, hogy a férfi ugyan brit, de eredetileg egy másik országból származik.

A keddi esettel kapcsolatosan a rendőrség közölte, hogy a járművet hétfőn éjjel vezették Londonba Birminghamből, ahol nagyjából reggel hat óráig a Tottenham Court Road metróállomás közelében volt, majd kicsivel az eset előtt mintegy 90 percen át haladt a Westminster közelében lévő utakon.

Több szemtanú azt mondta, hogy a szürke Ford Fiesta látszólag szándékosan hajtott az embereknek.

Frissítés: Megnevezték a gyanúsítottat

Kormányzati források szerint Salih Khater 29 éves, eredetileg Szudánból származó brit állampolgárt tartják őrizetben terrorizmus gyanúja miatt a londoni parlamentnél történt keddi incidenssel összefüggésben.

Az MTI a The Daily Telegraph című lap cikke alapján arról számolt be, a férfi mintegy öt éve költözött az Egyesült Királyságba, előtte Szudánban, a kartúmi egyetemen folytatott mérnöki tanulmányokat. Az afrikai ország keleti részén nőtt fel, szülei földművesek.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen