Külföld

Őrizetbe vettek két afgánt Németországban egy emberöléssel összefüggésben

Őrizetbe vettek két afgán férfit vasárnap a németországi Köthenben egy emberöléssel összefüggésben.
Rendőrautó A 18 éves és a 20 éves afgán állampolgár ellen halálos kimenetelű testi sértés gyanúja miatt folytatnak eljárást (Forrás: pixabay.com / Ingo Kramarek)

A helyi hatóságok közleménye szerint a Szász-Anhalt tartományi kisvárosban vasárnapra virradóra meghalt egy 22 férfi, és

"ezzel összefüggésben előzetesen őrizetbe vettek két afgánt emberölés kezdeti gyanúja miatt".

A kötheni rendőrség és ügyészség közös közleménye szerint a kihallgatásokat még nem zárták le, és minden lehetséges irányban nyomoznak. A történtek oka és a pontos körülmények egyelőre nem ismertek - tették hozzá.

Vasárnap este egy újabb közleményében tudatták, hogy a kötheni illetőségű áldozat halálának oka a boncolás alapján

"akut szívelégtelenség, amely nem áll közvetlen, ok-okozati összefüggésben a sérüléseivel".

A 18 éves és a 20 éves afgán állampolgár ellen így már nem emberölés, hanem halálos kimenetelű testi sértés gyanúja miatt folytatnak eljárást - áll a közleményben.

A járási közigazgatási hivatal vezetője, Uwe Schulze a Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) regionális közszolgálati médiatársaságnak elmondta, hogy az egyik gyanúsított menekült státuszú, a másik pedig elutasított menedékkérő, akit haza kellett volna toloncolni, de ügyészségi nyomozás folyik ellene. Azt nem tudta megmondani, hogy milyen ügyben folytatják a nyomozást.

A német sajtóban megjelent értesülések szerint az eset előzménye, hogy egy játszótéren két afgán férfi és egy fiatal német nő arról vitatkozott, hogy a nő melyiküktől terhes, és a vita közben megjelent két német fiatalember.

A Die Welt című lap szerint a németek és az afgánok heves összetűzésbe kerültek, az áldozat ennek következtében vesztette életét. Az összetűzés után kórházba szállították, ahol felkereste testvére, "egy visszaeső szélsőjobboldali bűnöző" - írta a honlapján a Die Welt.

A Mitteldeutsche Zeitung című lap szerint az áldozatnak korábban volt kardiológiai - szív- és érrendszeri - betegsége.

A Die Welt és a Mitteldeutsche Zeitung ezen értesüléseit hivatalos helyről nem erősítették meg.

Augusztus végén a szomszédos Szászország tartományi Chemnitzben hasonló haláleset történt. Az ügy miatt tartott tüntetésekkel összefüggésben a hatóságok számos eljárást indítottak, a többi között testi sértés és alkotmányellenes szervezet jelképének használata - náci karlendítés - miatt.

"Köthenben is tüntetéseket szerveznek szélsőjobboldali csoportosulások"

- jelentette az MDR.

A beszámoló szerint Bernd Hauschild, a település polgármestere nyugalomra szólította fel lakosságot és eltanácsolta a köthenieket attól, hogy részt vegyenek a tüntetéseken. A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa közölte: információi szerint jelentős számban érkezhetnek a városba erőszakos cselekményekre hajlandó emberek.

Rainer Haseloff tartományi miniszterelnök is higgadtságra szólított fel. A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa a dpa német hírügynökségnek adott nyilatkozatában kiemelte, hogy az interneten a Chemnitzben elkezdett erőszakos megmozdulások folytatására buzdítanak, egy "második Chemnitzet akarnak csinálni Köthenből", amit nem szabad megengedni.

Az evangélikus egyház visszafogottságra, méltóságteljes gyászra szólított fel. A kötheni Jakab-templomban vasárnap délután több százan gyűltek össze az áldozat emlékére tartott istentiszteleten.

Vasárnap este mintegy 2500 ember részvételével gyászmenet elnevezésű demonstrációt tartottak a városban - jelentette a hírportálján a Mitteldeutsche Zeitung. A beszámoló alapján 21 óráig nagyobb rendbontás nem történt.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen