hirdetés
Külföld

A korábbiakhoz képest több szavazatot szerzett Svédországban a bevándorlásellenes párt

A szavazatok szinte teljes feldolgozása után a kormányzó balközép koalíció kevéssel ugyan, de megelőzi a második helyen szereplő jobbközép pártszövetséget, a két fő politikai blokk egyaránt 40 százalék körüli eredményt ért el. A hivatalos végeredmény várhatóan szerdára születik meg.
Svéd zászló A nacionalista, bevándorlásellenes Svéd Demokraták a harmadik helyen áll a szavazatok 18 százalékával (Forrás: pixabay.com / Andy H)
hirdetés

A nacionalista, bevándorlásellenes Svéd Demokraták a harmadik helyen áll a szavazatok mintegy 18 százalékával, ami a korábbi, 12,9 százalékos eredményükhöz képest megközelítőleg 5 százalékos emelkedést jelent.

A két fő politikai tömb egyaránt visszautasította, hogy a Svéd Demokratákkal kormányozzon együtt, noha utóbbi párt vezetője azt állította, kész bármely másik párttal egyeztetni ennek lehetőségéről.

Jimmie Akesson, a Svéd Demokraták elnöke korábban a párt egy kampányeseményén azt mondta, növelni fogják a parlamenti mandátumaik számát, és jelentős befolyással lesznek arra, mi történik majd Svédországban az elkövetkező hetekben, hónapokban és években. Az előzetes várakozásaikhoz, illetve néhány közvélemény-kutatáshoz képest azonban némileg mérsékeltebb eredményt értek el.

A kormányzó svéd koalíciót a Szociáldemokraták és a Zöld Párt alkotja, emellett a kormányt a Baloldali Párt támogatta. A jobbközép szövetséget négy párt alkotja: a Mérsékelt Párt mellett a Centrum Párt, a Kereszténydemokraták, illetve a Liberálisok.

A két legtöbb szavazatot kapott Szociáldemokrata Párt, illetve a Mérsékelt Párt is a korábbinál kevesebb voksot szerzett most, miközben a Svéd Demokraták és a kisebb pártok az előzőeknél többet. Ennek ellenére még a Svéd Demokraták teljesítménye is alulmaradt az egyes közvélemény-kutatások által becsülthöz képest.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Horst Seehofer január 19-ig marad a bajor CSU elnöke

Horst Seehofer január 19-ig marad a bajor CSU elnökeÚj fegyvert tesztelt Észak-Korea

Új fegyvert tesztelt Észak-Koreahirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen