Külföld

Öt év alatt negyedével csökkent a bejelentett bűncselekmények száma Hollandiában

Mintegy negyedével kevesebb bűncselekményről érkezett bejelentés tavaly Hollandiában, mint 2012-ben - közölte a holland statisztikai hivatal (CBS) kedden.
Rendőrség A leggyakoribbnak a garázdaság és a lopás számít (Forrás: pixabay.com / Anja Osenberg)

A hollandiai lakosság körülbelül 15 százaléka számolt be arról, hogy bűncselekmény áldozatává vált 2017-ben, ez azt jelenti, hogy számuk öt év alatt nagyjából 25 százalékkal csökkent - írták a kétévente kiadott, 150 ezer ember megkérdezésén alapuló jelentésben.

Ugyan csökkent a számuk, az áldozatok legjelentősebb csoportját továbbra is a 25 év alattiak teszik ki, közülük minden ötödik tapasztalt a saját bőrén valamilyen bűncselekményt az előző évben.

Az elkövetők is gyakran ebből a korosztályból kerülnek ki, ugyanakkor vannak eredmények is: 2012-ben 10 ezer fiatalra 336 bűnelkövető esett, tavaly már csak 208.

A leggyakoribbnak a garázdaság és a lopás számít, a fiatalok azonban az átlagosnál nagyobb valószínűséggel találkoznak erőszakos bűncselekményekkel is.

A CBS májusban azt közölte, hogy tavaly 1000 lakosra csak 49 bűneset jutott Hollandiában, szemben az 1990-es évek növekedése utáni fordulópontot jelentő 2001-ben mért 93-mal, azonban felhívta arra is a figyelmet, hogy ezek a statisztikák nagyban függenek a bejelentési hajlandóság változásától is.

Az pedig csökkenőben van, mivel az emberek a növekvő jólétben manapság kevésbé jelentik be enyhébb káraikat vagy attól tartanak, hogy süket fülekre találna a panaszuk - mutattak rá.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen