Külföld

Ezrek emlékeztek az egy évvel ezelőtti függetlenségi népszavazásra Katalóniában

Ezrek emlékeztek egy évvel ezelőtt megrendezett és alkotmányellenesnek nyilvánított függetlenségi népszavazásra hétfőn Katalóniában.
Katalán zászló Katalóniában a nap folyamán több előre bejelentett megemlékezést is tartottak (Forrás: pixabay.com / lecreusois)

A tüntetők már kora reggelétől az utcákra vonultak, Katalónia-szerte közlekedési fennakadásokat okozva.

Gerona (Girona) városában a Köztársaság Védelmi Bizottságok (CDR) elnevezésű radikális szervezet felhívására több százan gyűltek össze a vasútállomás peronján, és elfoglalták az egyik sínpárt is, megakadályozva ezzel a Barcelona és Figueres közötti közlekedést.

A hatóságok a pályaudvar érintett szakaszát lezárták, a helyszíni beszámolók szerint a vasúti forgalom a teljes állomáson szünetelt, amíg a tiltakozók végül önként távoztak.

Ezt követően a tüntetők a katalán kormány helyi képviseletének székházához mentek, behatoltak az épületbe, és a homlokzatról leszedték a spanyol zászlót.

A hétfő reggeli csúcsforgalom idején Barcelonában több fontos főútvonalon vonultak fel transzparensekkel, katalán függetlenségi zászlókkal a demonstrálók megbénítva a forgalmat.

Hasonló megmozdulások gátolták több autóút és autópálya forgalmát is a régióban, volt, ahol autógumikból állítottak forgalmi torlaszt.

A CDR előzetesen azt közölte, hogy meglepetésszerűen fognak felbukkanni különböző akciókkal a nap folyamán. Az egyik ilyen megmozdulásuk során tagjaik leláncolták a barcelonai tőzsde épületének bejáratát, majd több mint egy órán át a földön ülve tették lehetetlenné a ki- és bejutást.

Eközben több mint tízezer diák gyűlt össze az Egyetemek a köztársaságért nevű szervezet felhívására, hogy a katalán kormány belvárosi székházához vonuljon.

"Az utca mindig a miénk lesz"

- skandálták a tavaly októberi tüntetések egyik szlogenjét.

"Se felejtés, se bocsánat"

- hangzott az idei jelszó, amellyel a tavalyi rendőri erőszak ellen tiltakoztak ismét. A szöveget felfestették a rendőr-főkapitányság épülete elé az úttestre.

A CDR tüntetői Barcelonában kritikával illeték a katalán kormányt és a katalán rendőrséget is, utóbbi megszálló erőnek nevezve. Követelték Quim Torra katalán elnök és Miquel Buch belügyi tanácsos lemondását.

"Döntsük meg a rezsimet"

- hirdették egyik molinójukon.

Megjelentek a hivatalos katalán kormányzati megemlékezésen is Sant Julia de Ramis nevű településen, ahol spanyol rendőrség tavaly erővel akadályozta meg a szavazást.

"A nép parancsol, a kormány engedelmeskedik"

- visszhangozták az eseményen, a katalán köztársaság azonnali megteremtését követelve.

A rendezvényen Quim Torra katalán elnök megköszönte nekik a nyomásgyakorló akciókat, majd arról beszélt, hogy október elseje mindig az nap lesz, amelyen Katalónia népe kifejezte elkötelezettségét a demokrácia és a politikai jogok mellett.

Hangsúlyozta, hogy a hatósági fellépés ellenére, az a győzelem napja volt tavaly. Az elnök állást foglalt annak szellemisége mellett, hogy - mint fogalmazott - betetőzhessék a függetlenségi folyamatot.

Isabel Celaá spanyol kormányszóvivő a Cadena Ser rádióadónak nyilatkozva arra kérte a katalán vezetést, hogy hagyjon fel a "konfrontációs retorikával", mivel a helyzet véleménye szerint jobb mint egy évvel ezelőtt volt.

Mint mondta, ez egy "szomorú emlékű nap", amelyen nincs mit ünnepelni, és hibának nevezte a tavalyi rendőri beavatkozást.

Pablo Casado, a konzervatív Néppárt (PP) elnöke Twitter-oldalán azt közölte: miután a katalán elnök nyíltan támogatta a CDR utcai akcióit, a szocialista kormányfőnek nem lehet kifogása, hogy kezdeményezze Katalóniával szemben az alkotmány 155-ös cikkének újbóli alkalmazását, vagy pedig írjon ki előrehozott választásokat. Ellenkező esetben alkalmatlan Spanyolország kormányzására - jegyezte meg.

Katalóniában a nap folyamán több előre bejelentett megemlékezést is tartottak.

Az Október 1. Platform nevű szervezet kora este Barcelona belvárosában nagyszabású felvonulást rendez, amelynek végállomása a parlament épületénél lesz. 

A katalán függetlenséget támogató önkormányzatok szövetsége (AMI) 786 településre küldött szét a független katalán köztársaságot támogató plakátokat azzal a felhívással, hogy helyezzék ki azokat a balkonokra.

Katalóniában 2017. október elsején függetlenségi népszavazást tartottak, annak ellenére, hogy annak megrendezését korábban a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette.

A szavazást a hatóságok ezért igyekeztek megakadályozni, ami azonban több helyen erőszakba torkollt.

A regionális katalán kormány a voksolást érvényesnek és eredményesnek nyilvánította, adataik szerint a választásra jogosult 5,3 millió állampolgár közül összesen 2,28 millióan szavaztak a referendumon, 2,04 millióan a függetlenségre.

A spanyol központi választási tanács viszont úgy foglalt állást, hogy mindezt nem lehet népszavazásnak tekinteni, mivel célja alkotmányellenes volt, és nélkülözte "az objektivitás és átláthatóság" garanciáit.

Mivel a katalán parlament függetlenségpárti többsége október 27-én megszavazta a "Katalán Köztársaság" függetlenségét kinyilvánító javaslatot, a központi spanyol kormány még aznap a szenátus felhatalmazása alapján feloszlatta a katalán regionális parlamentet, és leváltotta az autonóm kormányt, amelynek tagjai ellen vádat emelt a legfelsőbb bíróság lázadás és közpénz hűtlen kezelése miatt.

A függetlenségi politikusok közül többen előzetes letartóztatásba kerültek, Carles Puigdemont volt elnök és több kormánytag pedig Brüsszelbe menekült, ahonnan azonban nem térhetnek haza, mivel elfogatóparancs van érvényben ellenük Spanyolországban.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen