hirdetés
Külföld

Közeledik Florida partjaihoz a Michael hurrikán

Várhatóan szerdán a későbbi órákban éri el Florida partjait a nagy erejű Michael hurrikán, amely miatt már több tízezer embert evakuáltak az amerikai államban.
Hurrikán Várhatóan szerdán éri el a partvidéket a hurrikán (Forrás: pixabay.com)
hirdetés

A jelenleg hármas kategóriába sorolt vihar mintegy 125 km/h-s sebességű szelekkel közeledik Florida partjaihoz, s mielőtt – később a szerdai napon – az északnyugati területeken elérné a szárazföldet, várhatóan tovább erősödik.

Floridában már több mint 370 ezer embert szólítottak fel az evakuációra, s ezen államon kívül Alabamában és Georgiában is rendkívüli állapotot hirdettek ki a vészesen közelgő vihar miatt. A Michael Közép-Amerikában az eddigi információk szerint legkevesebb tizenhárom ember halálát okozta.

Az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont (NHC) közölte, hogy az éjszaka folyamán némileg erősödhet a vihar, így immár a négyes kategóriába sorolható hurrikánként érkezhet meg szerdán. Florida némely területén eközben több méteres vihardagályra is figyelmeztetnek. A hurrikánközpont szerint azt követően, hogy a hurrikán eléri a szárazföldet, már mérséklődik majd az ereje, s úgy halad tovább az Egyesült Államok délkeleti részén.

Rick Scott floridai kormányzó a lakosságot arra figyelmeztette, hogy hallgassanak a hatóságokra a part menti megyékben „halálos” vihar közeledtével.

„Ne hagyják figyelmen kívül a helyi tisztviselők figyelmeztetését, ez a vihar halálos lehet. Újraépíthetjük a házukat, ám az életüket nem tudjuk újraépíteni”

– figyelmeztetett a kormányzó.

A figyelmeztetések ellenére a helyi hatóságok szerint a szükségesnél sokkal kevesebben indultak biztonságosabb helyre. Az érintett területeken egyébként a héten még zárva tartanak az iskolák és a hivatalok, Floridában pedig már aktiválták a Nemzeti Gárda 2500 katonáját.

A közelgő vihar miatt a nemrégiben a Florence vihar sújtotta Észak- és Dél-Karolinában is újabb jelentős mennyiségű csapadék várható, míg az előrejelzések szerint Alabamában tornádó is kialakulhat.

Donald Trump amerikai elnök újságíróknak azt mondta kedden, igen jól felkészültek a közelgő hurrikán jelentette veszélyekre.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen