Külföld

Közeledik Florida partjaihoz a Michael hurrikán

Várhatóan szerdán a későbbi órákban éri el Florida partjait a nagy erejű Michael hurrikán, amely miatt már több tízezer embert evakuáltak az amerikai államban.
Hurrikán Várhatóan szerdán éri el a partvidéket a hurrikán (Forrás: pixabay.com)

A jelenleg hármas kategóriába sorolt vihar mintegy 125 km/h-s sebességű szelekkel közeledik Florida partjaihoz, s mielőtt – később a szerdai napon – az északnyugati területeken elérné a szárazföldet, várhatóan tovább erősödik.

Floridában már több mint 370 ezer embert szólítottak fel az evakuációra, s ezen államon kívül Alabamában és Georgiában is rendkívüli állapotot hirdettek ki a vészesen közelgő vihar miatt. A Michael Közép-Amerikában az eddigi információk szerint legkevesebb tizenhárom ember halálát okozta.

Az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont (NHC) közölte, hogy az éjszaka folyamán némileg erősödhet a vihar, így immár a négyes kategóriába sorolható hurrikánként érkezhet meg szerdán. Florida némely területén eközben több méteres vihardagályra is figyelmeztetnek. A hurrikánközpont szerint azt követően, hogy a hurrikán eléri a szárazföldet, már mérséklődik majd az ereje, s úgy halad tovább az Egyesült Államok délkeleti részén.

Rick Scott floridai kormányzó a lakosságot arra figyelmeztette, hogy hallgassanak a hatóságokra a part menti megyékben „halálos” vihar közeledtével.

„Ne hagyják figyelmen kívül a helyi tisztviselők figyelmeztetését, ez a vihar halálos lehet. Újraépíthetjük a házukat, ám az életüket nem tudjuk újraépíteni”

– figyelmeztetett a kormányzó.

A figyelmeztetések ellenére a helyi hatóságok szerint a szükségesnél sokkal kevesebben indultak biztonságosabb helyre. Az érintett területeken egyébként a héten még zárva tartanak az iskolák és a hivatalok, Floridában pedig már aktiválták a Nemzeti Gárda 2500 katonáját.

A közelgő vihar miatt a nemrégiben a Florence vihar sújtotta Észak- és Dél-Karolinában is újabb jelentős mennyiségű csapadék várható, míg az előrejelzések szerint Alabamában tornádó is kialakulhat.

Donald Trump amerikai elnök újságíróknak azt mondta kedden, igen jól felkészültek a közelgő hurrikán jelentette veszélyekre.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen