Külföld

Szigorú feltételekkel szabadlábra helyeztek egy radikális brit iszlám hitszónokot

Szigorú korlátozások mellett feltételesen szabadlábra helyezték pénteken az egyik leghírhedtebb radikális brit iszlám hitszónokot, aki bebörtönzése előtt az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet támogatására buzdította híveit.
Bíróság A brit terrorelhárító szolgálatok szerint Choudary számos fiatal brit muszlim radikalizálásáért felelős (Forrás: pixabay.com / Daniel Bone)

Az 51 éves Anjem Choudaryt 2016-ban öt és fél év börtönre ítélték, egyebek mellett azzal a váddal, hogy hűségesküt tett az Iszlám Államnak, és ezt online felületeken közzé is tette. Mindez a brit terrorellenes törvény alapján szabadságvesztéssel sújtandó bűncselekménynek számít.

A pénteki hatósági bejelentés szerint Choudary, aki a hírhedt londoni Belmarsh börtönben raboskodott, büntetésének második felét is szigorú rendőrségi és titkosszolgálati felügyelet alatt tölti majd. Ellenőrzésében részt vesz a Scotland Yard terrorelhárító műveleti ügyosztálya és a brit belső elhárítás (MI5) is.

A következő hat hónapot egy olyan kijelölt, őrzött szálláson kell töltenie, amelyet feltételesen szabadlábra helyezett elítélteknek tartanak fenn, tilos hitszónoklatokat tartania és nem kereshet fel egyes mecseteket, csak olyan emberekkel léphet kapcsolatba, akiknek listáját a hatóságok előre jóváhagyják, internethasználatát folyamatosan felügyelik, és előzetes engedély nélkül nem hagyhatja el az Egyesült Királyságot.

Szabadlábra helyezése előtt a brit hatóságok zárolták ingó és ingatlanvagyonát, és ennek alapján külön engedély nélkül bankszámlát sem nyithat.

A brit terrorelhárító szolgálatok szerint Choudary számos fiatal brit muszlim radikalizálásáért felelős. Az ő közösségébe tartozott az a két fanatikus muszlim merénylő is, aki öt éve Londonban, fényes nappal, a nyílt utcán brutális kegyetlenséggel meggyilkolt egy brit katonát.

Choudary korábban az egyik legszélsőségesebb nagy-britanniai iszlám csoport, a brit hatóságok által 2010-ben törvényen kívül helyezett el-Muhadzsirun élén állt. Először akkor került a brit elhárítás figyelmének középpontjába, amikor nyilvánosan mártíroknak nevezte a 2001. szeptember 11-i amerikai merényletsorozat elkövetőit, és nem sokkal később "iszlám forradalom" kirobbantására buzdította nagy-britanniai híveit.

Choudary egy ízben arra is felszólította követőit, hogy kövezzék halálra Lord Peter Mandelsont, a jelenleg ellenzékben politizáló brit Munkáspárt egyik legbefolyásosabb veteránját, állítólagos homoszexualitása miatt.

Komoly felháborodást keltett azzal is, amikor bejelentette: csoportja leveleket küld az Afganisztánban elesett brit katonák családtagjainak, felszólítva őket, hogy térjenek át az iszlám hitre, "ha nem akarnak a pokol tüzében elégni".

Choudary elítélését és hálózatának felgöngyölítését a brit elhárító szolgálatok annak idején a terrorizmus elleni küzdelem komoly sikereként könyvelték el.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen