Külföld

Csehország nem vonja ki katonáit az afganisztáni NATO-misszióból

Andrej Babis cseh miniszterelnök kizárta a cseh katonák visszavonását Afganisztánból. Egy prágai biztonságpolitikai konferencián csütörtökön a kormányfő leszögezte, hogy Csehország folytatni fogja a terrorizmus elleni harcot, és szövetségeseit nem hagyja cserben.
Csehország nem vonja ki katonáit az afganisztáni NATO-misszióból Csehország a jövőben fokozatosan növelni fogja védelmi kiadásait (Forrás: By Sean P. Casey, U.S. Army - http://www.defenseimagery.mil; VIRIN: 100930-A-6521C-043, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12475149)

    "Határozottan állítom, hogy katonáinkat nem vonjuk ki Afganisztánból. Nem adjuk meg magunkat, nem távozunk, katonáink ott fognak harcolni a terrorizmus ellen, ahol arra szükség van. Szövetségeseinket nem hagyjuk cserben, kötelezettségvállalásainkat teljesíteni fogjuk"

- jelentette ki Babis.

    Csehország a világ hatodik legbiztonságosabb állama, és ha ezt a pozíciónkat meg akarjuk őrizni, aktívan harcolnunk kell a terrorizmus ellen - fejtette ki a cseh kormányfő.

    Afganisztánban október elején 346 cseh katona teljesített szolgálatot a NATO-misszió keretében. Augusztusban és októberben terrorista merényletek következtében négyen meghaltak, többen megsebesültek. Ezekkel az áldozatokkal együtt a cseh hadsereg 1989 utáni külföldi missziói során már 29 katonáját veszítette el.

    A tragikus afganisztáni események kapcsán Csehországban újra fellángolt a politikai és a társadalmi vita arról, hogy szükséges-e a cseh katonák részvételére a külföldi missziókban. Néhány parlamenti politikai párt és befolyásos politikus a csehek kivonulását követeli a külföldi missziókból. A lakosság jelentős része a prágai sajtóban megjelent információk szerint szintén megkérdőjelezi a katonák külföldi bevetésének szükségességét.

    Petr Pavel tábornok, a NATO katonai bizottságának volt elnöke felszólalásában a nemzetközi terrorizmust és Oroszországot jelölte meg az Európát fenyegető két legnagyobb veszélynek. A kormányfő csak a terrorizmus megítélésében értett egyet Pavellel.

    "Úgy gondolom, hogy valóban a terrorizmus számunkra a legnagyobb veszély, ezért harcolnunk kell a terrorizmus ellen azzal is, hogy katonákat küldünk Afganisztánba, Maliba és más országokba"

- mondta Andrej Babis újságíróknak.

    "Oroszországgal kommunikálni kell, mindenki kommunikál vele"

- mutatott rá a miniszterelnök. 

    Személyesen Csehország számára nem Oroszországot tartom a legnagyobb veszélynek - szögezte le.

    Babis ismételten kijelentette, hogy Csehország a jövőben fokozatosan növelni fogja védelmi kiadásait, amelyek jelenleg a GDP 1,1 százalékát teszik ki. 

    Milos Zeman államfő a konferenciának küldött üzenetében rámutatott, hogy a NATO-nak kiemelt szerepe van Csehország biztonságának megőrzésében, és hangsúlyozta a nemzetközi terrorizmus elleni harc folytatásának szükségességét.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen