Külföld

Csehország nem vonja ki katonáit az afganisztáni NATO-misszióból

Andrej Babis cseh miniszterelnök kizárta a cseh katonák visszavonását Afganisztánból. Egy prágai biztonságpolitikai konferencián csütörtökön a kormányfő leszögezte, hogy Csehország folytatni fogja a terrorizmus elleni harcot, és szövetségeseit nem hagyja cserben.
Csehország nem vonja ki katonáit az afganisztáni NATO-misszióból Csehország a jövőben fokozatosan növelni fogja védelmi kiadásait (Forrás: By Sean P. Casey, U.S. Army - http://www.defenseimagery.mil; VIRIN: 100930-A-6521C-043, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12475149)

    "Határozottan állítom, hogy katonáinkat nem vonjuk ki Afganisztánból. Nem adjuk meg magunkat, nem távozunk, katonáink ott fognak harcolni a terrorizmus ellen, ahol arra szükség van. Szövetségeseinket nem hagyjuk cserben, kötelezettségvállalásainkat teljesíteni fogjuk"

- jelentette ki Babis.

    Csehország a világ hatodik legbiztonságosabb állama, és ha ezt a pozíciónkat meg akarjuk őrizni, aktívan harcolnunk kell a terrorizmus ellen - fejtette ki a cseh kormányfő.

    Afganisztánban október elején 346 cseh katona teljesített szolgálatot a NATO-misszió keretében. Augusztusban és októberben terrorista merényletek következtében négyen meghaltak, többen megsebesültek. Ezekkel az áldozatokkal együtt a cseh hadsereg 1989 utáni külföldi missziói során már 29 katonáját veszítette el.

    A tragikus afganisztáni események kapcsán Csehországban újra fellángolt a politikai és a társadalmi vita arról, hogy szükséges-e a cseh katonák részvételére a külföldi missziókban. Néhány parlamenti politikai párt és befolyásos politikus a csehek kivonulását követeli a külföldi missziókból. A lakosság jelentős része a prágai sajtóban megjelent információk szerint szintén megkérdőjelezi a katonák külföldi bevetésének szükségességét.

    Petr Pavel tábornok, a NATO katonai bizottságának volt elnöke felszólalásában a nemzetközi terrorizmust és Oroszországot jelölte meg az Európát fenyegető két legnagyobb veszélynek. A kormányfő csak a terrorizmus megítélésében értett egyet Pavellel.

    "Úgy gondolom, hogy valóban a terrorizmus számunkra a legnagyobb veszély, ezért harcolnunk kell a terrorizmus ellen azzal is, hogy katonákat küldünk Afganisztánba, Maliba és más országokba"

- mondta Andrej Babis újságíróknak.

    "Oroszországgal kommunikálni kell, mindenki kommunikál vele"

- mutatott rá a miniszterelnök. 

    Személyesen Csehország számára nem Oroszországot tartom a legnagyobb veszélynek - szögezte le.

    Babis ismételten kijelentette, hogy Csehország a jövőben fokozatosan növelni fogja védelmi kiadásait, amelyek jelenleg a GDP 1,1 százalékát teszik ki. 

    Milos Zeman államfő a konferenciának küldött üzenetében rámutatott, hogy a NATO-nak kiemelt szerepe van Csehország biztonságának megőrzésében, és hangsúlyozta a nemzetközi terrorizmus elleni harc folytatásának szükségességét.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Horvátországban már hét halálos áldozata van az influenzának

Horvátországban már hét halálos áldozata van az influenzánakAz Iszlám Állam magára vállalta a magnyitogorszki házrobbanást

Az Iszlám Állam magára vállalta a magnyitogorszki házrobbanástTöbb halálos áldozata is van a kolumbiai robbantásnak

Több halálos áldozata is van a kolumbiai robbantásnak


KOLUMBIA,     BOGOTA,     TERRORIZMUS

Kilenc embert vettek őrizetbe a kenyai támadással összefüggésben

Kilenc embert vettek őrizetbe a kenyai támadással összefüggésben


KENYA,     NAIROBI,     LUXUSHOTEL

Január utolsó hetében szavaz az alsóház a brit kormány új Brexit-tervéről

Január utolsó hetében szavaz az alsóház a brit kormány új Brexit-tervéről


BREXIT,     NAGY-BRITANNIA,     EU

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen