Külföld

A német CDU-ban erősödik az ellenállás az ENSZ migrációs csomagjával szemben

Erősödik az ellenállás a Német Kereszténydemokrata Unióban (CDU) az ENSZ globális migrációs csomagjával szemben, ezúttal a párt parlamenti (Bundestag-) képviselőinek egy csoportja bírálja a tervezett megállapodást - írta kedden a Die Welt című német lap.
Migráció Az egyezményt - hivatalos nevén Globális megállapodás a biztonságos, rendezett és szabályos migrációról - decemberben fogadják el az ENSZ marokkói csúcstalálkozóján (By Ggia - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=45246844)

Németországnak nem szabad csatlakoznia a megállapodáshoz, mert a jelenlegi formájában sok kérdést nyitva hagy, és nem választja szét egymástól a menekültügyi migrációt és a gazdasági bevándorlást - mondta a Die Weltnek a csoport vezetője, Marian Wendt.

Hangsúlyozta, hogy tárgyilagos vitát kell folytatni a csomagról, mert csak így lehet megakadályozni, hogy továbbra is

"valótlanságokat állító jobboldali populisták legyenek a hangadók"

- tette hozzá a CDU politikusa.

A megállapodásról a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös frakciójának keddi ülésén tárgyalnak. Az ügyet a frakció új vezetője, Ralph Brinkhaus emelte napirendre, miután többen kifogásolták a csomagot és a kormány magatartását.

Fenntartásait hangoztatta mások mellett a CDU egyik elnökjelöltje, Jens Spahn, aki egy hét végi interjúban sürgette, hogy ne csak a kormány foglalkozzék az üggyel, hanem a CDU/CSU Bundestag-frakciója is. A Welt am Sonntag című lapban közölt interjúban kiemelte: csak olyan megállapodásról lehet szó, amelynek révén

"Németország megőrzi szuverenitását a migráció irányításában és korlátozásában".

Michael Kretschmer, Szászország tartomány CDU-s miniszterelnöke ugyancsak a napokban egy lapinterjúban felelőtlennek nevezte a kormány hozzáállását. Mint mondta,

"populisták tiltakozási hullámot tudtak elindítani hamis állításokkal, mert nincs nyilvános vita erről a nemzetközi megállapodásról".

"Hogyan lehet ennyire technokrata módon eljárni egy ilyen érzékeny ügyben?"

- fogalmazott a tartományi kormányfő a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lapban közölt interjúban.

Hozzátette: a szövetségi kormánynak éppen azt kellene megtanulnia a 2015-ös menekültválságból, hogy a migráció ügyében

"a lehető legnagyobb átláthatóságra, információra és vitára van szükség a parlamentben és a nyilvánosságban".

A megállapodást a Bundestag pártjai közül csak a CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) utasítja el egységesen. A szövetségi kormány menekült-, és bevándorlási politikájának bírálatára összpontosító ellenzéki párt társelnöke, Jörg Meuthen szerint ENSZ globális migrációs csomagja "áttelepítési program a szegénység elől menekülő gazdasági bevándorlók számára", ezért Németországnak nem szabad csatlakoznia.

A Bundestag csütörtökön az AfD kezdeményezésére vitát tart a csomagról.

A kormány álláspontja szerint a megállapodás Németország érdekében áll, mert legfőbb célja az illegális migráció visszaszorítása. A kormány részéről azt is hangsúlyozzák, hogy a csomag csupán egy politikai szándéknyilatkozat és nem nemzetközi szerződés. Ezért nem is teremt jogi kötelezettségeket és nem érinti a csatlakozó országok nemzeti szuverenitását.

Az egyezményt - hivatalos nevén Globális megállapodás a biztonságos, rendezett és szabályos migrációról - decemberben fogadják el az ENSZ marokkói csúcstalálkozóján. Az elfogadás folyamatából kilépett az Egyesült Államok, Ausztrália, Magyarország és Ausztria, és a távozást mérlegeli a többi között Lengyelország.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen