Külföld

Kérdéses, hogy az észak-írországi unionisták támogatják-e a Brexit feltételrendszeréről szóló tervezetet

A legnagyobb észak-írországi britpárti erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) vezető politikusainak szerdai nyilatkozatai alapján kérdéses, hogy a párt támogatja-e a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló, előző este elkészült megállapodás-tervezetet. A DUP-frakció külső támogatásától függ, hogy a Konzervatív Párt vezette brit kormány, amelynek nincs önálló többsége az alsóházban, el tud-e fogadtatni sarkalatos jelentőségű törvénytervezeteket a parlamentben.
Brexit Wilson szerint a DUP célja, hogy a tervezetet a parlament ne fogadja el (Forrás: pixabay.com / Elionas2)

Sammy Wilson, a DUP Brexit-ügyi szóvivője szerda délelőtt a BBC televíziónak kijelentette: a párt most arra összpontosítja figyelmét, hogy a tárgyalóküldöttségek által Brüsszelben elért megállapodás-tervezetet "félre lehessen dobni". Wilson szerint a DUP célja, hogy a tervezetet a parlament ne fogadja el.

Wilson nem sokkal korábbi Twitter-üzenetében határozottan leszögezte, hogy a párt nem fogja megszavazni ezt a "megalázó" tervezetet.

Ha az erőteljesen EU-szkeptikus irányvonalú észak-írországi párt valóban nem szavazza meg a tervezetet az alsóházban, az a Brexit-megállapodásról szóló törvényjavaslat bukását jelentheti. A Konzervatív Párt ugyanis a tavaly nyári előrehozott parlamenti választásokon a korábban jósolt fölényes győzelem helyett elvesztette addigi meglehetősen szűk alsóházi többségét is, és azóta a Demokratikus Unionista Párttal kötött megállapodás alapján, a DUP tízfős alsóházi frakciójának külső eseti támogatásával alátámasztott kisebbségi kormányzásra kényszerül.

A kilépési megállapodás-tervezet megszületése óta a DUP több más magas rangú politikusa, köztük Arlene Foster, a párt vezetője is kétségeinek adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a párt támogatni tudja-e a tervezetet, amelybe azonban a kormány tagjaival ellentétben eddig nem kaptak betekintést. A DUP ugyanis nem koalíciós szerződésben áll a Kontervatív Párttal, a két párt megállapodása csak a kormány eseti külső támogatására terjed ki.

A fő vitapont az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország és az EU-ban maradó Ír Köztársaság 499 kilométeres határának jövőbeni ellenőrzése. Ez a határszakasz, amelyen hosszú évek óta - az észak-írországi rendezési folyamat egyik fő vívmányaként - semmiféle fizikai ellenőrzés nincs, az EU és az Egyesült Királyság egyetlen közös vámhatára lesz a Brexit után, mivel London az EU vámuniójából is ki akar lépni.

Az EU eredeti javaslata szerint a határellenőrzés visszaállításának egyik lehetséges módja az lehet, hogy ha addig nem születik egyéb megoldás, a brit EU-tagság megszűnése után tervezett átmeneti időszak lejártával az ír sziget egésze közös vámtérséggé alakulna.

A DUP azonban többször jelezte, hogy nem fogad el olyan Brexit-megállapodást, amely Észak-Írországot az Egyesült Királyság többi országrészétől eltérő vámszabályozási környezetben tartaná, mivel a párt megítélése szerint ez az Egyesült Királyság területi és gazdasági integritását bontaná meg.

A Brüsszelben elfogadott 500 oldalas Brexit-megállapodási tervezet konkrét részletei még nem ismeretesek, így az sem, hogy a szöveg pontosan milyen megoldási javaslatokat tartalmaz az ír-északír határellenőrzés problémájára.

A DUP politikusainak, köztük Jeffrey Donaldsonnak, a párt helyettes vezetőjének szerdai nyilatkozatai szerint azonban a néhány kiszivárgott részlet alapján úgy tűnik, hogy a tervezet potenciálisan elvezethet az Egyesült Királyság felbomlásához.

Theresa May miniszterelnök kedd délutánra soron kívüli kabinetülést hívott össze a tervezet megvitatására. A miniszterek előzetes betekintést kaptak az 500 oldalas szövegtervezetbe, és ennek alapján kell dönteniük arról, hogy elfogadják-e a dokumentumot. A kabinetülés várhatóan kora estig tart.

A Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-táborának képviselői, köztük Boris Johnson volt külügyminiszter azonban már javaslat nyilvánosságra hozatala előtt arra szólították fel a kabinetet, hogy vesse el a tervezetet.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen