Külföld

Horst Seehofer január 19-ig marad a bajor CSU elnöke

Horst Seehofer január 19-ig marad a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke - jelentette be a politikus pénteken.
Horst Seehofer Horst Seehofer a hét elején jelentette be, hogy befejezi több mint tíz éve kezdett pártelnöki munkáját, és rövidesen közli ennek pontos időpontját (Par Foto: Michael Lucan, Lizenz: CC-BY-SA 3.0 de, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=46303689)

Közleményében kiemelte, hogy 2019-nek "a CSU megújulása évének" kell lennie, ezért január 19-re rendkívüli kongresszust hív össze, amelyen megválasztják a párt új elnökét.

Hozzátette: a kongresszus megfelelő lehetőséget biztosít annak megvitatására, hogy miként lehet ismét megerősíteni a lakosság bizalmát a CSU iránt.

Horst Seehofer a hét elején jelentette be, hogy befejezi több mint tíz éve kezdett pártelnöki munkáját, és rövidesen közli ennek pontos időpontját. Arról is szólt, hogy szövetségi belügyminiszteri tisztségét megtartja.

A CSU az októberi bajorországi választáson több mint 50 éve a leggyengébb eredményt érte el, és elveszítette abszolút többségét a tartományi gyűlésben (Landtag). Azóta egyre többen sürgették Horst Seehofer távozását a párt éléről. A nyomás tovább erősödött, miután a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője, Angela Merkel kancellár október végén bejelentette, hogy nem pályázza meg többé a CDU elnöki tisztségét.

A csak Bajorországban működő CSU-nál szinte a párt létének értelmeként tartják számon, hogy egyedül, koalíciós partner nélkül kormányozza a német tartományt. Horst Seehofer is úgy került a pártelnöki és a tartományi miniszterelnöki tisztségbe 2008 októberében, hogy a párt a néhány héttel korábban tartott Landtag-választáson több mint 40 év óta először nem szerzett abszolút többséget, és a kudarc miatt támadt forrongás elsöpörte a párt akkori vezetését.

Vezetésével a CSU visszaszerezte az abszolút többséget a 2013-as Landtag-választáson, de a 2014-es európai parlamenti (EP-) választáson és a 2017-es szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson jelentősen meggyengült, így Horst Seehofer elveszítette hatalma egy részét, arra kényszerült, hogy a miniszterelnöki pozíciót átadja párton belüli legfőbb vetélytársának, Markus Södernek.

A kormányfő - akinek új, a Szabad Választók (FW) pártjával alakított koalíciós kormánya a héten lépett hivatalba - a Twitter-oldalán közölt bejegyzésében tiszteletre méltónak nevezte Horst Seehofer döntését. Hozzátette, hogy a távozó pártelnök egy "nehéz időszakban" vállalta a tisztséget, és nagy elánnal vezette a pártot. Mint írta, köszönet jár Horst Seehofernek a CSU-ért és Bajorországért végzett munkájáért.

A CSU következő elnöke a német sajtó várakozása szerint nagy valószínűséggel Markus Söder tartományi kormányfő lesz, de meglehet, hogy elindul a tisztségért Manfred Weber alelnök is, akit az Európai Néppárt úgynevezett csúcsjelöltjeként az Európai Bizottság elnöki pozíciójáért is küzd.

Weber egy pénteki lapinterjúban jelezte, hogy összeegyeztethetőnek tartja a brüsszeli bizottság és a müncheni központú párt elnöki tisztségét. A Handelsblatt című üzleti lapban közölt interjúban kiemelte: "Németországban senki nem csodálkozik azon, hogy a CDU elnöke egyszerre kancellár és mecklenburg-elő-pomerániai". Európában is természetesnek kellene lennie, hogy mindez nem zárja ki egymást - mondta Manfred Weber.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen