Külföld

Új fegyvert tesztelt Észak-Korea

Kim Dzsongun észak-koreai vezető egy új, „csúcstechnológiás” taktikai fegyver sikeres tesztelését felügyelte az észak-koreai állami hírügynökség beszámolója szerint.
Phenjan Ez ebben az évben az első, fegyver teszteléséről nyilvánosságra hozott hivatalos jelentés (Készítette: Laika ac from USA - Pyongyang, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31723159)

A KCNA hírügynökség azt ugyan nem részletezte beszámolójában, hogy milyen típusú fegyverről van szó, annyit viszont elárult, hogy a fejlesztése hosszú időn át történt. Ez ebben az évben az első, fegyver teszteléséről nyilvánosságra hozott hivatalos jelentés.

Dél-Korea a közlése szerint már elemzi, hogy milyen típusú fegyvert tesztelt északi szomszédja, ám többen arra hívták fel a figyelmet, hogy Észak-Korea nem vállalta, hogy szüneteltetné a fegyverei fejlesztését, vagy bezárná a rakéták fejlesztésére szolgáló bázisait.

Az Egyesült Államok egy külügyminisztériumi szóvivője közölte, hogy továbbra is „biztosak abban”, hogy a Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető által tett kölcsönös ígéreteket betartják majd.

„Kim Dzsongun egy újonnan kifejlesztett csúcstechnológiás taktikai fegyver tesztelését felügyelte a Nemzetvédelmi Akadémián”

– közölte a KCNA hozzátéve, hogy a fegyver tesztelése sikerrel zárult, s a vezetőt „nagy megelégedéssel” töltötte el az új fegyver.

Mindeközben a dél-koreai egyesítési minisztérium azt közölte, hogy a mostani Kim Dzsongun első – ismert – szemléje országa teszthelyszíneinek bármelyikén 2017 novembere óta. Ekkor egy Hwasong-15 típusú interkontinentális ballisztikus rakétát indítottak.

A dél-koreai minisztérium szerint ezúttal hagyományos fegyver tesztelésére kerülhetett sor, mivel a KCNA közleményében nem szerepelt a „stratégiai fegyver” kifejezés.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen