Külföld

Könnygázt is használtak a rendőrök Párizsban a tüntetők ellen

Párizsban ez immár a harmadik olyan hétvége, amikor a „sárgamellényesek” az üzemanyagárak emelkedése ellen tiltakoztak, s a városban a rendőség és egyes tüntetők között összetűzések is kialakultak. A rendőrök könnygázzal reagáltak ezekre, miközben a demonstrálók némelyikükre sárga festékpatront dobtak. Legkevesebb harminckilenc embert őrizetbe vettek.
Rendőrség Könnygázt is használtak a rendőrök Párizsban a tüntetők ellen - A kép illusztráció (Forrás: pixabay.com / fsHH)

Több száz ember tiltakozott az utcákon az üzemanyagárak, valamint a megélhetés magas költségei miatt Párizsban.

Noha Emmanuel Macron francia elnök korábban ezen a héten mutatott hajlandóságot a megállapodásra, azt egyértelművé tette, hogy nem mond le az üzemanyagok adóemelésével kapcsolatos elképzeléséről. Elmondása szerint ez ugyanis kulcsfontosságú része a jövőbeli, a globális klímaváltozás megelőzését is szolgáló francia energetikai stratégiának. A francia elnök azonban közlése szerint nyitott az olyan új ötletekre, amelyek az adó alkalmazásával kapcsolatosan születnek.

A szombati összecsapások már a Párizs központjába bejelentett hivatalos demonstráció előtt megkezdődtek, amikor a rendőrök lezárták a Champs-Élysées-t, és a belépő embereket ellenőrizték. Számos üzlet, bank és kávézó már a tüntetés előtt bedeszkázta az ablakait.

A rendőrség a – részben arcmaszkot is viselő – demonstrálók oszlatására könnygázt vetett be, miközben ők a torlaszokat próbálták ledönteni. Mindeközben több rendőrt citromsárga festékkel dobáltak meg.

Hugh Schofield, a BBC helyi tudósítója szerint meglehetősen feszült volt a hangulat, miután sokan békésen szerettek volna demonstrálni, mások pedig egyértelműen késznek mutatkoztak az összetűzésekre.

A helyszínre látogató Christophe Castaner belügyminiszer a Twitteren azt írta, hogy mintegy „200 békés tüntető” volt, és 1500 olyan „lázító”, akik a kijelölt területen kívül tartózkodtak, és „harcolni érkeztek”. A miniszter szerint összesen harminckilenc személyt vettek őrizetbe.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen