hirdetés
Külföld

Könnygázt is használtak a rendőrök Párizsban a tüntetők ellen

Párizsban ez immár a harmadik olyan hétvége, amikor a „sárgamellényesek” az üzemanyagárak emelkedése ellen tiltakoztak, s a városban a rendőség és egyes tüntetők között összetűzések is kialakultak. A rendőrök könnygázzal reagáltak ezekre, miközben a demonstrálók némelyikükre sárga festékpatront dobtak. Legkevesebb harminckilenc embert őrizetbe vettek.
Rendőrség Könnygázt is használtak a rendőrök Párizsban a tüntetők ellen - A kép illusztráció (Forrás: pixabay.com / fsHH)
hirdetés

Több száz ember tiltakozott az utcákon az üzemanyagárak, valamint a megélhetés magas költségei miatt Párizsban.

Noha Emmanuel Macron francia elnök korábban ezen a héten mutatott hajlandóságot a megállapodásra, azt egyértelművé tette, hogy nem mond le az üzemanyagok adóemelésével kapcsolatos elképzeléséről. Elmondása szerint ez ugyanis kulcsfontosságú része a jövőbeli, a globális klímaváltozás megelőzését is szolgáló francia energetikai stratégiának. A francia elnök azonban közlése szerint nyitott az olyan új ötletekre, amelyek az adó alkalmazásával kapcsolatosan születnek.

A szombati összecsapások már a Párizs központjába bejelentett hivatalos demonstráció előtt megkezdődtek, amikor a rendőrök lezárták a Champs-Élysées-t, és a belépő embereket ellenőrizték. Számos üzlet, bank és kávézó már a tüntetés előtt bedeszkázta az ablakait.

A rendőrség a – részben arcmaszkot is viselő – demonstrálók oszlatására könnygázt vetett be, miközben ők a torlaszokat próbálták ledönteni. Mindeközben több rendőrt citromsárga festékkel dobáltak meg.

Hugh Schofield, a BBC helyi tudósítója szerint meglehetősen feszült volt a hangulat, miután sokan békésen szerettek volna demonstrálni, mások pedig egyértelműen késznek mutatkoztak az összetűzésekre.

A helyszínre látogató Christophe Castaner belügyminiszer a Twitteren azt írta, hogy mintegy „200 békés tüntető” volt, és 1500 olyan „lázító”, akik a kijelölt területen kívül tartózkodtak, és „harcolni érkeztek”. A miniszter szerint összesen harminckilenc személyt vettek őrizetbe.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Lelőtték a strasbourgi lövöldözés elkövetőjét

Lelőtték a strasbourgi lövöldözés elkövetőjéthirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen