Külföld

Meghalt egy idős nő Franciaországban a szombati tüntetések következtében

A 80 éves nő azt követően vesztette életét, hogy eltalálta őt egy könnygázlövedék, amikor a – szombati tüntetés helyszínéhez közeli, marseille-i – háza ablakához lépett, hogy lehúzza a redőnyt. A tüntetések eredetileg az üzemanyagok adóemelése miatt kezdődtek, de immár általánosságban a megélhetés magas költségei miatt is folynak.
Rendőrség A francia belügyminisztérium közlése szerint mintegy 136 ezer ember vett részt az országszerte tartott tüntetésekben vasárnap. (Forrás: pixabay.com / Diego Fabian Parra Pabon)

Az idős nőt az incidenst követően kórházba szállították, ám a rajta elvégzett műtét közben meghalt. A rendőrség vasárnapi közleménye szerint másik három halálos áldozata is van a több mint két hete kezdődött demonstrációknak.

A francia belügyminisztérium közlése szerint mintegy 136 ezer ember vett részt az országszerte tartott tüntetésekben vasárnap. Az úgynevezett „sárgamellényesek” az üzemanyagárak adójának kiugró emelése miatt tiltakoznak, s nevüket onnan kapták, hogy olyan élénk sárga láthatósági mellényben vonultak az utcákra, amelyeket az előírások szerint Franciaországban minden járműtulajdonosnak magával kell vinnie, ha közlekedik.

Emmanuel Macron francia elnök rendkívüli biztonsági találkozót hívott össze korábban a hétfői napon. A miniszterek szerint – noha egyetlen lehetőséget sem zártak ki – ezen a találkozón nem tárgyalták az egész országra kiterjedő rendkívüli állapot bevezetését.

Édouard Philippe miniszterelnök hétfőn politikai vezetőkkel tanácskozott, majd kedden a sárgamellényesekkel találkozik. Marine Le Pen szélsőjobboldali vezető maga is részt vett a hétfői találkozón, s úgy véli, az elnöknek el kellene vetnie az üzemanyagok adójának emelését, csökkentenie kellene a gáz és elektromosság árát, valamint véget kellene vetnie a minimálbér és a minimálnyugdíj befagyasztásának.

Bruno Le Maire pénzügyminiszter üzleti képviselőkkel találkozott, hogy felmérje a vállalkozások számára a hétvégén okozott károkat. Ezzel kapcsolatban a miniszter az AFP hírügynökségnek elmondta, hogy a tüntetések hatása súlyos, és még nem ért véget.

Egyes kereskedők szerint a demonstrációk idejében eladásaik mintegy 20-40 százalékkal csökkentek, de bizonyos éttermek esetében akár 20-50 százalékos bevételkieséssel is számoltak.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen