hirdetés
Külföld

Földrengés történt Új-Kaledóniánál

Többeket evakuálni kellett, miután szerdán 7,6-es erősségű földrengés történt Új-Kaledóniánál, amelynek nyomán szökőár-figyelmeztetést is kiadtak.
Új-Kaledónia A régiót legkevesebb hat utórengés is sújtotta. (Forrás: pixabay.com / Wolfgang Reindl)
hirdetés

A Csendes-óceáni Cunami-előrejelző Központ arra figyelmeztetett, hogy akár 1-3 méter magas hullámok is elérhetik Új-Kaledónia keleti partjait, később azonban a figyelmeztetést visszavonták.

A földrengés epicentruma megközelítőleg 10 kilométeres mélységben volt, az Új-Kaledónia keleti partjainál található Loyalty-szigetektől nagyjából 155 kilométerre délkeletre. Amennyiben a felszínhez közelebb keletkezik a földrengés, az jobbára nagyobb károkat okoz, mint a most bekövetkezett, viszonylag még ugyancsak sekély mélységű rengés.

A régiót legkevesebb hat utórengés is sújtotta, amelyek erőssége 5,6-os és 6,6-os közötti volt.

A helyi hatóságok a keleti, partközeli területeken élő embereket érintően evakuációs parancsot adtak ki. A nyugati szigeteken ugyan nem volt szükség az emberek evakuálására, ám a rendőrség szerint továbbra is ébernek kell maradniuk.

Egy helyi újságíró, Judith Rostain az AP hírügynökségnek elmondta, hogy a fővárosban – Nouméában – nem tapasztalt károkat, és úgy tudja, hogy már visszavonták a cunami veszélye miatt kiadott figyelmeztetést. A helyzet azonban elmondása szerint továbbra is bizonytalan a külső szigeteken és a keleti partoknál.

Új-Kaledónia az úgynevezett Csendes-óceáni „Tűzgyűrűn” fekszik, ahol igen gyakoriak a földrengések, illetve a vulkáni tevékenységek.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen