Külföld

Európai Számvevőszék: javítani kell a civil szervezeteknek juttatott támogatás átláthatóságát

Átláthatóbbá kell tenni többek között a humanitárius és fejlesztési segélyek, valamint a környezetvédelem és a kultúra területén a civil szervezetek közreműködésével felhasznált uniós források felhasználását - ezt állapította meg egyebek mellett a luxembourgi székhelyű Európai Számvevőszék kedden közzétett jelentésében.
EU-zászló A számvevők jelentésükben arra figyelmeztettek, hogy jelenleg nem megbízható az a rendszer, amely alapján az Európai Bizottság civil szervezetként sorolja be a szervezeteket. (Forrás: pixabay.com / Capri23auto)

Mint közölték, 2014 és 2017 között az Európai Bizottság a becslések szerint 11,3 milliárd eurót irányzott elő nem kormányzati szervezetek általi felhasználásra.

A számvevők jelentésükben arra figyelmeztettek, hogy jelenleg nem megbízható az a rendszer, amely alapján az Európai Bizottság civil szervezetként sorolja be a szervezeteket. Véleményük szerint az uniós bizottság nem kezeli eléggé átláthatóan az uniós források civil szervezetek általi felhasználását.

Megállapították, amíg a civilek által irányított kezdeményezések kiválasztása általában átlátható módon történik, a különféle bizottsági főosztályok nem kezelik egységesen a harmadik felek által továbbadott támogatások kérdését. Az ellenőrzött ENSZ-szervezetek nem mindig átlátható eljárás keretében választják ki a közreműködő civil szervezeteket - emelték ki.

A jelentéstevők rámutattak, hogy nem egységes a civil szervezetek által felhasznált uniós forrásokkal kapcsolatos információk gyűjtése sem, és a bizottság - különösen a nemzetközi civil szervezetekből álló hálózatok és közvetett irányítású projektek tekintetében - nem rendelkezik átfogó információkkal.

A számvevőszék az ajánlotta az Európai Bizottságnak, hogy számviteli rendszerében javítsa a civil szervezetekről nyilvántartott információk megbízhatóságát. Ellenőrizze a szabályok és eljárások alkalmazását azokban az esetekben, amikor harmadik felek adnak tovább támogatásokat civil szervezeteknek.

Véleményük szerint javítani kell a civilek által felhasznált uniós forrásokkal kapcsolatos információk gyűjtését. Egységes megközelítést kell elfogadni a nem kormányzati szervezeteknek biztosított finanszírozással kapcsolatos részletes adatok közzétételéről, valamint ellenőrizni kell, hogy az ENSZ-szervezetek teljes és pontos adatokat tesznek-e közzé a civil szervezeteknek juttatott uniós forrásokról.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen