Külföld

Újraindult a forgalom a londoni Gatwick repülőtéren

Újraindult a forgalom péntek reggel a londoni Gatwick repülőtéren, amelyet előzőleg 33 órán át zárva kellett tartani drónok észlelése miatt.
Repülőtér A zárlat utáni első járat Sanghajból érkezett, és nem sokkal később felszállt egy gép Alicante felé. (Forrás: pixabay.com / Holger Detje)

A második legnagyobb forgalmú londoni légikikötő igazgatósága közölte ugyanakkor, hogy pénteken is csak "korlátozott számban" érkezhetnek és indulhatnak járatok az előző napi tömeges átirányítások és törlések áthúzódó hatásai miatt, és azért is, mert a drónokat és működtetőiket egyelőre nem sikerült megtalálni.

A zárlat utáni első járat Sanghajból érkezett, és nem sokkal később felszállt egy gép Alicante felé.

Előző nap viszont 760 járatot kellett törölni, és ez 110 ezer utast érintett.

A repülőtér által péntek reggel közzétett tájékoztatás szerint a légikikötő egyetlen pályája immár működik, de az előző csaknem másfél nap felfordulása után továbbra is késésekre és járattörlésekre kell számítani.

A menetrend alapján pénteken 765 járat és 126 ezer utas fordulna meg Gatwicken, de a péntek reggeli tájékoztatás alapján 140 járatot töröltek; ez a tervezett járatszám 18 százaléka.

A pénteki menetrendben Gatwick és Budapest között az easyJet brit légitársaság két járatpárja is szerepel, az egyik délelőtt, a másik délután. A repülőtér jártinformációja péntek reggel mindkettőt indulásra jelölte, jóllehet a délelőtti járat a kiírás szerint várhatóan háromórás késéssel indul Gatwickről.

A csütörtöki zárlat idején mindkét budapesti járatot törölték.

A Londont kiszolgáló hat nemzetközi repülőtér közül a többi öt - Heathrow, Luton, Stansted, City, Southend - forgalma mindvégig zavartalan volt.

Chris Grayling brit közlekedési miniszter a BBC rádió péntek reggeli hírműsorában elmondta: Gatwick légterében "negyvennél is többször" észlelték drónok berepülését a lezárás elrendelése és a forgalom újraindítása között. Grayling hozzátette: a hatóságoknak "nagyon gyorsan" fel kell deríteniük, hogy pontosan mi történt, elkerülendő a felfordulás megismétlődését.

Hangsúlyozta, hogy nem terrorcselekmény történt, de a kialakult helyzetet "világszerte példa nélkülinek" nevezte.

A közlekedési miniszter bűncselekménynek minősítette a történteket, és kijelentette: az elkövetők több év börtönnel számolhatnak.

Részletek nélkül hozzátette: a brit hatóságok nagyon aprólékos munkával minden szükséges intézkedést megtettek annak érdekében, hogy a forgalom biztonságosan újraindulhasson. Grayling szerint az illetékes hatóságok nem engedték volna Gatwick újranyitását, ha nem bíznának abban, hogy a repülőtér biztonságosan üzemeltethető.

A drónok és üzemeltetőik felkutatásában csütörtök estétől a brit hadsereg is részt vesz.

A Gatwick felé úton lévő járatokat csütörtökön széles földrajzi körben irányították át más repülőterekre: sok gép szállt le a közeli Heathrow-n - a legnagyobb forgalmú londoni repülőtéren -, illetve a Londontól északra fekvő Lutonon, de átirányítottak érkező gépeket a több száz kilométerre fekvő Manchesterbe, Liverpoolba, Birminghambe, Cardiffba, Glasgowba, sőt Párizsba és Amszterdamba is.

A péntekre várt fennakadásokban éppen ezért jelentős tényező az, hogy rengeteg repülőgép a személyzetekkel együtt nem a megfelelő helyen van, és mivel Gatwick 98 százalékos kapacitáskihasználtsággal működik, nagyon nehéz a kiesett járatok pótlását a napi menetrendbe beilleszteni.

Gatwick vezetősége továbbra is azt kéri az utasoktól, hogy a következő napokban is minden esetben ellenőrizzék, indul-e járatuk, mielőtt elindulnának a repülőtérre.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen