Külföld

Elérte Thaiföldet a Pabuk trópusi vihar

A Pabuk trópusi vihar elérte Thaiföld déli részét, ahol heves esőzésekkel és erős széllel köszöntött be az ítéletidő. A mostani lehet a legpusztítóbb vihar, amely a régiót az elmúlt három évtizedben csak sújtotta.
Hullámok Több ezer ember hagyta el Ko Szamuj, Ko Tau, valamint Ko Phangan szigetét is a veszélyes időjárás jelentette kockázatok miatt. (Forrás: pixabay.com / Patricia Alexandre)

A helyi meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint trópusi vihar helyi idő szerint 12 óra 45 perckor érte el a szárazföldet Nakhonszithammarat tartomány területén, s várhatóan az ország más területein is áthalad majd, köztük olyan helyszíneken, amelyek a turisták körében népszerű üdülőhelynek számítanak.

Több ezer ember hagyta el Ko Szamuj, Ko Tau, valamint Ko Phangan szigetét is a veszélyes időjárás jelentette kockázatok miatt.

Néhány, a Ko Szamuj szigeten rekedt turista a BBC-nek nyilatkozva azt mondta, hogy a szigeten heves esőzés, szél és magas hullámok jelentenek problémát, és helyenként áramszünettel is meggyűlt a szigeten tartózkodók baja.

Egyúttal arra figyelmeztették az érintett területen tartózkodókat, hogy maradjanak az épületekben 16 órától kezdődően egészen szombat reggelig.

Noha a Thai-öböl környezetében az évnek ebben a szakában nem kifejezetten ritkák a viharok, a Pabuk azért emelkedik ki ezek közül mégis, mert várhatóan mintegy 30 éve a legsúlyosabb, amely a régiót érinti a „csúcsidőszakban”.

Korábban ugyan előfordult, hogy a viharok következtében összességében több száz ember is életét vesztette, ám a hatóságok most azt közölték, hogy jól felkészültek, és képesek megküzdeni az akár öt méteres vihardagállyal is.

A legutóbbi különösen pusztító tájfun – amely 1989-ben sújtotta a térséget – a régióban 800 ember halálát okozta.

A thaiföldi meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint a vihar az elkövetkező néhány napban heves és kiterjedt esőzésekkel sújthatja az ország déli részét, és az érintett területeken tartózkodókat arra intik, hogy készüljenek fel a gyors áradások veszélyére.

A Pabuk várhatóan veszít majd erejéből, ahogyan tovább halad, ám még így is fennáll az esőzések mellett például a földcsuszamlások veszélye is.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen