Külföld

Legkevesebb tizenöten meghaltak a kenyai hotelt ért támadásban

Fegyveresek támadtak kedden Nairobiben egy luxushotelre, a támadás során legkevesebb tizenöt ember életét vesztette.
Fegyveres rendőr A helyzetet kedd estére lényegében sikerült rendezni a korábbi bejelentés szerint (Forrás: pixabay.com / Credit Robert Owen-Wahl)

Estére a hivatalos közlés szerint már sikerült a biztonsági erőknek felszabadítaniuk a hotelt, ám még szerda reggel is lövések és robbanások hangja hallatszott, és biztonsági művelet volt folyamatban. Rendőrségi források szerint – amelyeket a kormány még nem erősített meg – tizenöten haltak meg az incidens következtében. Az amerikai külügyminisztérium szerint egy amerikai állampolgár is van az áldozatok közt.

A beszámolók szerint néhány civil még az épületegyüttes bizonyos részein rejtőzik, s néhányan innen írtak hozzátartozóiknak. Hogy a támadókkal mi lett, az egyelőre nem egészen világos.

A támadás elkövetőjeként a szomáliai gyökerű al-Shabab terrorszervezet jelentkezett.

Az elkövetők kedden helyi idő szerint 15 órakor támadtak az épületegyüttesre; először négyen robbanószerkezeteket dobtak a parkolóban lévő autókra, majd egyikük az előcsarnokba érve a nála lévő bombát felrobbantotta.

Egy, a szomszédos épületben dolgozó nő a Reuters hírügynökségnek úgy idézte fel a történteket, hogy először lövések dörrenését hallotta, majd pedig azt látta, hogy az emberek menekülni kezdenek, és néhányan a bankban próbáltak elrejtőzni.

A biztonsági kamerák felvételei szerint legkevesebb négy fegyveres ember sétált be a hotel területére, s nyitott tüzet. Egyes beszámolók szerint ők a megelőző napokban már jártak a hotel területén.

Kedden este nyolc órakor Fred Matiang'i kenyai belügyminiszter azt mondta, hogy a hotel minden részét sikerült biztosítaniuk a biztonsági erőknek, és a helyzet addigra már rendeződött, az ország pedig biztonságos.

„A terrorizmus soha nem győz le minket”

– tette hozzá a belügyminiszter.

Nem sokkal ezt követően azonban a környéken ismét lövések és robbanások hangját lehetett hallani itt-ott. Ezután a biztonsági erők átfésülték az épületet, és arról adtak tájékoztatást, hogy néhány rémült dolgozó elbarikádozta magát bent.

Szerda reggel több mint száz embert menekítettek ki a hotelból, s jelenleg is biztonsági művelet van folyamatban. Mintegy harminc embert kezelnek a kenyai főváros kórházaiban.

Az ötcsillagos DusitD2 hotelben, ahol a támadás történt, összesen 101 szoba van, s a létesítmény saját éttermekkel, valamint fürdő részleggel is rendelkezik.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen