Külföld

Kilenc embert vettek őrizetbe a kenyai támadással összefüggésben

Összesen kilenc embert vettek őrizetbe Kenyában, miután az ország fővárosának egy luxushoteljében legkevesebb huszonegy halálos áldozatot követelő támadás történt kedden.
Fegyveres rendőr Kilenc embert vettek őrizetbe a kenyai támadással összefüggésben (Forrás: pixabay.com / Credit Robert Owen-Wahl)

A keddi, a DusitD2 nevű luxushotelt ért támadás során öt fegyveres rontott be az épületegyüttesbe. A tisztviselők friss tájékoztatása szerint mind az öt elkövető meghalt, s eközben már folyamatban van azok felkutatása is, akik a támadás megszervezésében vettek részt.

Előzőleg a szomáliai gyökerű al-Shabab nevű iszlamista csoport jelentkezett a támadás elkövetőjeként.

A Vöröskereszt kenyai szervezetének közlése szerint mindenkit, akit korábban eltűntként tartottak nyilván, mostanra sikerült megtalálniuk.

Kenyai sajtójelentések szerint Nairobitól valamivel északabbra őrizetbe vették az egyik feltételezett támadó feleségét. Az egyik fő gyanúsítottat a támadás során használt autó révén tudták azonosítani a hatóságok.

A szomszédok a The Standard nevű lapnak elmondták, hogy a férfi és felesége októberben költöztek az új otthonukba, és ott titokzatos életmódot folytattak. A támadást megelőzően néhány személyes tárgyukat meg is próbálták eladni, azt állítva, hogy azon a héten készülnek elköltözni.

Uhuru Kenyatta kenyai elnök kedden azt közölte, hogy öt dzsihádista követte el a támadást, és a 19 órás művelet során a biztonsági erők mindegyiküket ártalmatlanították.

A támadás elkövetését magára vállaló al-Shabab terrorcsoport közleményében a Nairobiban történt támadást arra adott reakciónak nevezte, hogy Donald Trump elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként.

Erre a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője úgy reagált, hogy

„ez az értelmetlen cselekmény határozott emlékeztetője annak, hogy miért eltökélt a továbbiakban is az Egyesült Államok a radikális iszlamista terrorizmus legyőzésére folytatott harcot illetően”.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen