Külföld

Több halálos áldozata is van a kolumbiai robbantásnak

Legkevesebb húsz ember életét vesztette egy autóbombával elkövetett támadás következtében Kolumbia fővárosában, Bogotában a helyi rendőrség közlése szerint. Rajtuk kívül többen megsérültek a csütörtökön helyi idő szerint 9 óra 30 perckor történt incidens során.
Bogotá A robbanás egy rendőrségi iskolánál történt (Forrás: pixabay.com / julian zapata)

Az autót, amelyben a robbanószerkezet működésbe lépett, egy ötvenhét éves férfi vezette. Egyelőre egyetlen csoport sem vállalta magára a támadás elkövetését. Ivan Duque kolumbiai elnök az esetet „őrült terrorista cselekménynek” nevezte, s egyúttal háromnapos nemzeti gyászt hirdetett ki.

A szürke, Nissan Patrol típusú jármű egy rendőrségi iskola területére hajtott be, ahol ez időben éppen egy előléptetési ünnepséget tartottak. Az autót a biztonsági őrök megállították egy ellenőrzőpontnál, erre azonban a sofőr gyorsított, és egyenesen a falnak hajtott, aminek következtében az autó felrobbant.

A robbanás erejétől több közeli épület ablaka kitört, s egy, a rendőrségi iskolához közeli boltot üzemeltető helybéli a detonációról szólva elmondta, hogy az

„igazán borzalmas, borzalmas volt, és úgy tűnt, mintha itt lenne a világ vége”.

Az incidens során – a halálos áldozatok mellett – hatvannyolcan megsérültek, akik nagy része azonban már elhagyhatta a kórházat. Az egyik áldozat egy ecuadori nő volt, amint azt az ország elnöke, Lenín Moreno megerősítette.

Az autóban összesen mintegy 80 kilogramm nagy erejű, pentolit típusú robbanóanyag volt. Néstor Humberto Martínez főügyész ismertetése szerint ilyen robbanóanyagot használtak a múltban a kolumbiai gerillacsoportok. Az ügyész egyúttal megnevezte az autó vezetőjét – egy bizonyos José Aldemar Rojas Rodríguezt –, aki a robbanás következtében életét vesztette.

A felvételezett elkövető nem került a rendőrség látókörébe esetleges korábbi bűncselekmények miatt, ellenben Boyacá megyében élt, ahol továbbra is jelen van a Nemzeti Felszabadító Hadsereg (National Liberation Army, ELN) nevű felkelő csoport. Egyelőre ugyanakkor nem utal arra semmi konkrétum, hogy az ELN állna a robbantás mögött, vagy hogy az autó vezetője kapcsolatban állt volna a gerillacsoporttal.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen