Külföld

Újabb migránstábort számolták fel Párizs északi részén

Újabb utcai migránstábort számoltak fel kedden a francia hatóságok Párizs északi részén: az elfogadhatatlan higiéniai körülmények között élő több száz afrikai bevándorlót biztonságos helyre szállították - közölték a hatóságok. Egy héten belül ez volt harmadik táborkiürítés a francia fővárosban.
Illegális migrástábor Párizsban A kép illusztráció (By Cheep - Self-photographed, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=75824249)

Az első buszok reggel fél 9 órakor érkezetek a Porte de la Chapelle metrómegálló körüli táborhelyre, ahol a rendőrség kérésére a migránsok a járdán ülve nyugalomban várakoztak az elszállításukra.

"299 embert vittünk biztonságos helyre"

- közölte Bruno André, a prefektúra kabinetvezetője. Hozzátette, hogy néhányan nem kívántak a buszokba beszállni. Összesen négyszáz átmenetei befogadóhelyet alakítottak ki Párizs környéki sporttermekben a migránsok elszállásolására, ahol megvizsgálják mindenki egészségügyi és adminisztratív helyzetét.

Azok, akik nem kívántak a buszokba beszállni, a francia hírügynökségnek elmondták, hogy miután már ujjlenyomatot adtak más európai uniós országban, attól tartanak, hogy a dublini menekültügyi szabályoknak megfelelően a francia hatóságok visszaküldik őket abban az uniós országba, ahol először regisztrálták őket.

Az elszállításra várók között olyanok is voltak, akik már évekkel ezelőtt megkapták a menekültstátuszt Franciaországban.

"Igényeltem képzést és lakást is. Azt mondták, nincs számomra semmi"

- mondta a 30 éves Moussa az AFP-nek, aki annak ellenére az utcán él, hogy két éve rendelkezik tartózkodási engedéllyel. Elmondta, hogy a sátortáborban "hideg volt és minden piszkos".

A 29 éves afgán Ahmad már benyújtotta a menedékkérelmét, de 45 napja a táborban aludt.

"Itt nem biztonságos, az emberek részegek, pénzért verekednek"

- mondta a férfi.

A 26 éves szudáni Omart a múlt héten egyszer már elszállítottak egy másik sátortáborból egy átmeneti helyre, ahonnan viszont néhány nap múlva kitették.

A francia kormány januárban felgyorsította a hasonló kisebb táborhelyek felszámolását, miután a France terre d'asile (FTDA) nevű civil szervezet összesítése szerint január elején 2230 ezer afgán, szudáni, eritreai és szomáliai migráns élt sátortáborokban a párizsi utcákon.

A migránsok sátortáborai júniusban teljesen eltűntek a francia fővárosból. A 2015-ös menekültválság kezdete óta több mint harminc táborkiürítést rendelt el a prefektúra Párizsban. A legjelentősebb 2016 novemberében volt, akkor egyszerre 4 ezer embert vittek el.

Azóta a rendőrök a migránsok minden kísérletét megakadályoztak arra, hogy letelepedjenek a parkokban és táborhelyeket alakítsanak ki, így gyakorlatilag láthatatlanná váltak a párizsiak számára. A civil szervezetek viszont december végén arra figyelmeztettek, hogy ismét több ezer migráns jelent meg a francia városokban, s az állami szerveket vádolták meg azzal, hogy veszélybe sodorják az emberek életét.

Forrás: MTIHa érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Országos járványnak nyilvánították az infleunzát Romániában

Országos járványnak nyilvánították az infleunzát RomániábanElfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristát

Elfogtak Németországban három iraki feltételezett terroristátA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen