Kultúra

Ahol mézeskalácsból van a kerítés – Geresdlak szuper makettje

Geresdlak egy apró, Baranya megyében található település, ahol évről-évre gőzgombócfesztivált rendeznek, most pedig újraépítették az egész falut – mézeskalácsból.
Geresdlak mézeskalácsfalu A falu temploma (Forrás: Geresdlak község Facebook oldala)

A viszonylag kis lélekszámú (kevesebb, mint 800 fő) települést eredetileg legnagyobb részben svábok lakták, újabban azonban, a 2000-es év körül finnek is letelepedtek a faluban. Mára összességében 10 százalékot tesz ki Geresdlak finn népessége, szemben a 70 százalékos sváb lakossággal, ennek megfelelően pedig a gyerekeknek külön finn nyelvórákon is részt vehetnek. A finn nyelvórák szervezésével szeretnék az újonnan ide települt gyerekek könnyebb beilleszkedését elősegíteni a közösségben.

Geresdlak mézeskalácsfaluGeresdlak kicsiben (Forrás: Geresdlak község Facebook oldala)

A falu ebben az évben egy egészen különleges feladatra vállalkozott: a teljes Geresdlakot megépítették mézeskalácsból. A maketten jól kivehetőek a házak, a kis mézeskalács „lakosok”, de a falu templomát is igen szépen újraalkották. Az elkészítésben segédkező és a településen élő felnőttek és gyerekek számára minden bizonnyal különleges érzést lehet saját házukat viszontlátni édességként, a makett látványa azonban minden látogatónak kellemes élményt nyújthat. A város polgármestere ezen felül különösen kellemesnek írta le a mézeskalácsokkal teli helyiség illatát, hangulatát is.

Geresdlak mézeskalácsfaluGeresdlak makettje (Forrás: Geresdlak község Facebook oldala)

A makettet advent első vasárnapja óta lehet megtekinteni, és a falu Facebook oldalának tanulsága szerint nem kisebb híresség is járt már itt, mint Joulupukki, az „igazi” finn Mikulás. A látogatók még néhány hónapig megtekinthetik a mézeskalács-települést, ám csak akkor, ha sietnek: a makettet csak korlátozott ideig tartják fenn.

Geresdlak JoulopukkiJoulopukki Geresdlakon (Forrás: Geresdlak község Facebook oldala)

Geresdlak mézeskalácsfaluA geresdlaki állatokról sem feledkeztek meg (Forrás: Geresdlak község Facebook oldala)Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Meghalt James Ingram amerikai RnB énekes

Meghalt James Ingram amerikai RnB énekes


JAMES INGRAM,     RNB,     GYÁSZ

Vombat született a fővárosi állatkertben

Vombat született a fővárosi állatkertben


VOMBAT,     ÁLLATKERT,     ÁLLATOK

Ady Endre halálának 100. évfordulójára emlékeznek a hétvégén

Ady Endre halálának 100. évfordulójára emlékeznek a hétvégénA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen