hirdetés
Kultúra

Megújul a Dabasi Halász-kastély kertje

Felújítják a Kápolnásnyéken található Dabasi Halász-kastély kertjét – a tervek szerint a kert a XX. század eleji állapotoknak megfelelően újulhat majd meg – írt róla a Kultura.hu.
Káposztásnyéki Dabasi Halász-kastély Így nézhetett ki a káposztásnyéki kastély kertje régen (Forrás: kapolnasnyek.info)
hirdetés

A kastély épülete már korábban megújult, nemrég azonban a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány az Európai Unió támogatására pályázott a kert felújításához, melyet követően végül sikerült mintegy 149,99 millió forintos keretet elnyernie.

Amint arról a Kultura.hu beszámolt, a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány célja, hogy a Velencei-tó környékén fekvő települések lakosságának minőségi kulturális szolgáltatást nyújtson, a kistérség már meglévő kulturális és építészeti értékeit pedig megőrizze. A Dabasi-Halász kastély és kertje 2011 óta műemléki védettséget élvez, melyet a vidéki középnemesi építkezés jelentős emlékeként kaphatott meg.

Mivel a korábban gondozott kert eredeti pompáját a második világháború alatt szinte teljes egészében elvesztette, így a kerttörténeti kutatómunka során összegyűjtött információknak megfelelően az eredeti elrendezésnek megfelelően újulhat majd meg a kastély kertje. A projekt során nem csupán a történeti telepítésből származó növényzet megőrzésére kerül sor, de az útrendszert is az eredetihez hasonló módon állítják vissza, azon túl a kert természeti értékeinek, szerkezeti elemeinek védelmére és a hitelesség kritériumainak megfelelő helyreállítására is nagy hangsúlyt fektetnek.

Az 1,37 hektáros területen megvalósuló fejlesztést követően közel 11 ezer négyzetméter zöldfelület kerülhet kialakításra, a sétaúttal pedig a kert eredeti hangulatát kívánja felidézni az alapítvány. A felújítási munkálatoktól azt várják, hogy így a kastély és kertje együtt jelentős turisztikai látványossággá léphet elő, az ide látogatóknak pedig élményekben gazdag kikapcsolódási lehetőséget nyújt majd a korhűen felújított építészeti és kerttörténeti emlék.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
A pécsi havihegyi mandulafa lett az év fája

A pécsi havihegyi mandulafa lett az év fájaDaruleseket tartanak a Szegedi Fehér-tónál

Daruleseket tartanak a Szegedi Fehér-tónálhirdetés
Elhunyt Baleczky Annamária

Elhunyt Baleczky AnnamáriaVáltozatos programok lesznek az októberi hosszú hétvégén

Változatos programok lesznek az októberi hosszú hétvégénMegújult a békéscsabai evangélikus nagytemplom

Megújult a békéscsabai evangélikus nagytemplomhirdetés
hirdetés
Toto-koncert lesz jövő nyáron az Arénában

Toto-koncert lesz jövő nyáron az Arénában


TOTÓ,     KONCERT,     ZENE

Keddtől egy hétig tart a Metro gasztronapok

Keddtől egy hétig tart a Metro gasztronapokA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen