Kultúra

Megújul a Dabasi Halász-kastély kertje

Felújítják a Kápolnásnyéken található Dabasi Halász-kastély kertjét – a tervek szerint a kert a XX. század eleji állapotoknak megfelelően újulhat majd meg – írt róla a Kultura.hu.
Káposztásnyéki Dabasi Halász-kastély Így nézhetett ki a káposztásnyéki kastély kertje régen (Forrás: kapolnasnyek.info)

A kastély épülete már korábban megújult, nemrég azonban a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány az Európai Unió támogatására pályázott a kert felújításához, melyet követően végül sikerült mintegy 149,99 millió forintos keretet elnyernie.

Amint arról a Kultura.hu beszámolt, a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány célja, hogy a Velencei-tó környékén fekvő települések lakosságának minőségi kulturális szolgáltatást nyújtson, a kistérség már meglévő kulturális és építészeti értékeit pedig megőrizze. A Dabasi-Halász kastély és kertje 2011 óta műemléki védettséget élvez, melyet a vidéki középnemesi építkezés jelentős emlékeként kaphatott meg.

Mivel a korábban gondozott kert eredeti pompáját a második világháború alatt szinte teljes egészében elvesztette, így a kerttörténeti kutatómunka során összegyűjtött információknak megfelelően az eredeti elrendezésnek megfelelően újulhat majd meg a kastély kertje. A projekt során nem csupán a történeti telepítésből származó növényzet megőrzésére kerül sor, de az útrendszert is az eredetihez hasonló módon állítják vissza, azon túl a kert természeti értékeinek, szerkezeti elemeinek védelmére és a hitelesség kritériumainak megfelelő helyreállítására is nagy hangsúlyt fektetnek.

Az 1,37 hektáros területen megvalósuló fejlesztést követően közel 11 ezer négyzetméter zöldfelület kerülhet kialakításra, a sétaúttal pedig a kert eredeti hangulatát kívánja felidézni az alapítvány. A felújítási munkálatoktól azt várják, hogy így a kastély és kertje együtt jelentős turisztikai látványossággá léphet elő, az ide látogatóknak pedig élményekben gazdag kikapcsolódási lehetőséget nyújt majd a korhűen felújított építészeti és kerttörténeti emlék.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Meghalt James Ingram amerikai RnB énekes

Meghalt James Ingram amerikai RnB énekes


JAMES INGRAM,     RNB,     GYÁSZ

Vombat született a fővárosi állatkertben

Vombat született a fővárosi állatkertben


VOMBAT,     ÁLLATKERT,     ÁLLATOK

Ady Endre halálának 100. évfordulójára emlékeznek a hétvégén

Ady Endre halálának 100. évfordulójára emlékeznek a hétvégénA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen