hirdetés
Kultúra

Megújul a Dabasi Halász-kastély kertje

Felújítják a Kápolnásnyéken található Dabasi Halász-kastély kertjét – a tervek szerint a kert a XX. század eleji állapotoknak megfelelően újulhat majd meg – írt róla a Kultura.hu.
Káposztásnyéki Dabasi Halász-kastély Így nézhetett ki a káposztásnyéki kastély kertje régen (Forrás: kapolnasnyek.info)
hirdetés

A kastély épülete már korábban megújult, nemrég azonban a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány az Európai Unió támogatására pályázott a kert felújításához, melyet követően végül sikerült mintegy 149,99 millió forintos keretet elnyernie.

Amint arról a Kultura.hu beszámolt, a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány célja, hogy a Velencei-tó környékén fekvő települések lakosságának minőségi kulturális szolgáltatást nyújtson, a kistérség már meglévő kulturális és építészeti értékeit pedig megőrizze. A Dabasi-Halász kastély és kertje 2011 óta műemléki védettséget élvez, melyet a vidéki középnemesi építkezés jelentős emlékeként kaphatott meg.

Mivel a korábban gondozott kert eredeti pompáját a második világháború alatt szinte teljes egészében elvesztette, így a kerttörténeti kutatómunka során összegyűjtött információknak megfelelően az eredeti elrendezésnek megfelelően újulhat majd meg a kastély kertje. A projekt során nem csupán a történeti telepítésből származó növényzet megőrzésére kerül sor, de az útrendszert is az eredetihez hasonló módon állítják vissza, azon túl a kert természeti értékeinek, szerkezeti elemeinek védelmére és a hitelesség kritériumainak megfelelő helyreállítására is nagy hangsúlyt fektetnek.

Az 1,37 hektáros területen megvalósuló fejlesztést követően közel 11 ezer négyzetméter zöldfelület kerülhet kialakításra, a sétaúttal pedig a kert eredeti hangulatát kívánja felidézni az alapítvány. A felújítási munkálatoktól azt várják, hogy így a kastély és kertje együtt jelentős turisztikai látványossággá léphet elő, az ide látogatóknak pedig élményekben gazdag kikapcsolódási lehetőséget nyújt majd a korhűen felújított építészeti és kerttörténeti emlék.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Hősök napja - A magyar hősökre emlékezik ma az ország

Hősök napja - A magyar hősökre emlékezik ma az országhirdetés
James Mangold is rendez egy Star Wars-filmet

James Mangold is rendez egy Star Wars-filmet


JAMES MANGOLD,     STAR WARS,     FILM

Danny Boyle rendezi a 25. James Bond-filmet

Danny Boyle rendezi a 25. James Bond-filmet


DANNY BOYLE,     JAMES BOND,     FILM

Koncertek, mesék és játékok várják a gyerekeket vasárnap a Müpában

Koncertek, mesék és játékok várják a gyerekeket vasárnap a Müpában


GYEREKNAP,     PROGRAM,     MÜPA

hirdetés
hirdetés
Elhunyt Clint Walker amerikai westernsztár

Elhunyt Clint Walker amerikai westernsztár


CLINT WALKER,     FILM,     GYÁSZ

Meghalt Philip Roth író

Meghalt Philip Roth író


PHILIP ROTH,     IRODALOM,     GYÁSZ

hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen