hirdetés
Kultúra

Megújul a Dabasi Halász-kastély kertje

Felújítják a Kápolnásnyéken található Dabasi Halász-kastély kertjét – a tervek szerint a kert a XX. század eleji állapotoknak megfelelően újulhat majd meg – írt róla a Kultura.hu.
Káposztásnyéki Dabasi Halász-kastély Így nézhetett ki a káposztásnyéki kastély kertje régen (Forrás: kapolnasnyek.info)
hirdetés

A kastély épülete már korábban megújult, nemrég azonban a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány az Európai Unió támogatására pályázott a kert felújításához, melyet követően végül sikerült mintegy 149,99 millió forintos keretet elnyernie.

Amint arról a Kultura.hu beszámolt, a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány célja, hogy a Velencei-tó környékén fekvő települések lakosságának minőségi kulturális szolgáltatást nyújtson, a kistérség már meglévő kulturális és építészeti értékeit pedig megőrizze. A Dabasi-Halász kastély és kertje 2011 óta műemléki védettséget élvez, melyet a vidéki középnemesi építkezés jelentős emlékeként kaphatott meg.

Mivel a korábban gondozott kert eredeti pompáját a második világháború alatt szinte teljes egészében elvesztette, így a kerttörténeti kutatómunka során összegyűjtött információknak megfelelően az eredeti elrendezésnek megfelelően újulhat majd meg a kastély kertje. A projekt során nem csupán a történeti telepítésből származó növényzet megőrzésére kerül sor, de az útrendszert is az eredetihez hasonló módon állítják vissza, azon túl a kert természeti értékeinek, szerkezeti elemeinek védelmére és a hitelesség kritériumainak megfelelő helyreállítására is nagy hangsúlyt fektetnek.

Az 1,37 hektáros területen megvalósuló fejlesztést követően közel 11 ezer négyzetméter zöldfelület kerülhet kialakításra, a sétaúttal pedig a kert eredeti hangulatát kívánja felidézni az alapítvány. A felújítási munkálatoktól azt várják, hogy így a kastély és kertje együtt jelentős turisztikai látványossággá léphet elő, az ide látogatóknak pedig élményekben gazdag kikapcsolódási lehetőséget nyújt majd a korhűen felújított építészeti és kerttörténeti emlék.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Az AWS nyerte A Dal-t a Viszlát nyár című számmal

Az AWS nyerte A Dal-t a Viszlát nyár című számmal


AWS,     A DAL,     VISZLÁT NYÁR

Meghalt Tahi Tóth László

Meghalt Tahi Tóth Lászlóhirdetés
hirdetés
hirdetés
Az AWS nyerte a Dal második elődöntőjét

Az AWS nyerte a Dal második elődöntőjét


AWS,     SHOWMŰSOR,     A DAL 2018

Százötven év több mint kétszáz alkotása a BÁV grafikai aukcióján

Százötven év több mint kétszáz alkotása a BÁV grafikai aukcióján


MŰALKOTÁS,     BÁV,     ÁRVERÉS

hirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen