hirdetés
Kultúra

Meghalt David Bowie

Nem jól kezdődik az év: az angol polihisztor legenda nem sokkal 69. születésnapja és új lemezének a debütálása után távozott.
David Bowie David Bowie (Forrás: Popblerd.com)
hirdetés

Elhunyt David Bowie  az angol zenész, színész, zenei producer és zeneszerző, közölte a Sky News és más hírforrások is. A művész hatvankilenc éves volt. A BBC szerint a hírt a fia megerősítette. A Hollywood Reporter idézi a hivatalos közleményt:

"David Bowie feladta a tizennyolc hónapos küzdelmet a rákkal. Családja körében hunyt el."

A brit legenda 18 hónapja harcolt a rákkal, január 8-án, pénteken ünnepelte a születésnapját, és legutóbbi stúdióalbuma, a Blackstar is aznap jelent meg.

David Bowie (eredeti nevén David Robert Jones) Londonban született, 1947. január 8-án. Művésznevét a Bowie vadászkés után vette fel. Első nagylemeze a pszichedelikus rock jegyében született David Bowie volt 1967-ben, amit később számos másik glam rock és pop rock stílusú lemez követett. Karrierje során többször újította meg zenéjét, amely sokszor külsejének és „személyiségének” megváltoztatása kísért, kiérdemelve ezzel „a pop kaméleonja” elnevezést. Zenei munkássága a zenészek szinte minden későbbi generációjára hatást gyakorolt. Tartós népszerűségéhez különleges, bariton énekhangja és munkáinak intellektuális mélysége is nagyban hozzájárult.

Bowie 1983-ban megjelent Let’s Dance című nagylemeze volt addigi legtöbb bevételt hozó albuma, melyről a China Girl, a Modern Love és a címadó Let’s Dance egyaránt bekerült a brit Top 10-be. A Let’s Dance volt Bowie első dala, ami a brit és amerikai listákon is az élre került.

1996-ban Bowie-t beiktatták a Rock and Roll Hall of Fame-be, aki pályája során 136 millió albumot adott el, és a brit popzene történetének tíz leggazdagabb előadója között tartottak számon.

A már életében kultikus zenész és zenei producer színészként is elég ismert volt, néhány legendás alakítása:

  • Főszereplő volt Tony Scott vámpír horrorjában, Az éhségben
  • Szintén főszerepet kapott a Boldog karácsonyt Mr. Lawrence c. háborús drámában, amiben hadifogolyként a japán börtön táborok poklát járta meg
  • Christopher Nolan filmjében, a Tökéletes trükkben a nagy tudóst, Teslát alakíthatta
  • Krisztus utolsó megkísértésében pedig Poncius Pilatust formálhatta meg
  • A legemlékezetesebb azonban a gonosz koboldkirály szerepe volt az 1986-os Fantasztikus labirintus c. mesében, amiben többször is dalra fakadt

Ez pedig a művész pár napja debütált videoklipje a legutolsó lemezéhez, a Blackstarhoz:Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
loading...
hirdetés
hirdetés
Elhunyt Bohus Zoltán szobrász, a nemzet művésze

Elhunyt Bohus Zoltán szobrász, a nemzet művészeA 15. Anilogue vendége lesz a DreamWorks Animation nemzetközi igazgatója is

A 15. Anilogue vendége lesz a DreamWorks Animation nemzetközi igazgatója is


ANILOGUE,     ANIMÁCIÓ,     FILM

hirdetés
A Limp Bizkit és Ákos is fellép a VOLT fesztiválon

A Limp Bizkit és Ákos is fellép a VOLT fesztiválon


SOPRON,     LIMP BIZKIT,     ÁKOS

Télen is tart a balatoni programszezon

Télen is tart a balatoni programszezon


BALATON,     PROGRAMAJÁNLÓ,     TÉL

hirdetés
hirdetés
Súlyos fejműtéten esett át Jirí Menzel

Súlyos fejműtéten esett át Jirí Menzel


JIRÍ MENZEL,     MŰTÉT,     RENDEZŐ

Meghalt David Cassidy amerikai színész, énekes

Meghalt David Cassidy amerikai színész, énekesÁtadták a Moszkva sétányt Budapesten

Átadták a Moszkva sétányt Budapestenhirdetés

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen