Kultúra

Szoborpark a víz alatt

Igazi különlegességet láthatnak azok, akik ellátogatnak a Kanári-szigetekre és úgy döntenek, hogy lemerülnek a víz alá. Márciustól ugyanis egy olyan múzeum nyílik majd Lanzarote közelében, amely a tenger fenekén található.
Szobor Csodás látványt nyújt a víz alatti szoborpark (Forrás: Underwatersculpture.com)

Egy neves brit szobrász, Jason DeCaires Taylor úgy döntött, hogy a Bahamák és Mexikó után, a Kanári-szigetekhez tartozó Lanzarotén is megnyitja víz alatti szoborparkját. A művek nagyon különlegesek. Olyan élethelyzeteket ábrázolnak, amelyek a mindennapokban történnek meg.

Az életnagyságú szobrokat egy speciális cementfajtából készíti DeCaires. Így az elkészült alkotások akár háromszáz évig is jó formában lesznek, nem teszi tönkre őket a sós víz, illetve a környezet sem szennyeződik általuk.

Ahogy telik az idő, a művek egyre inkább beleolvadnak az őket körülvevő környezetbe. Benövik őket a víz alatti növények és a korallok. Igazán rendkívüli látványt nyújtanak majd a lemerülőknek.

Szobor"A bankár" (Forrás: Underwatersculpture.com)

Szobor"A kertész" (Forrás: Underwatersculpture.com)

Szobor"Anthropocene" (Forrás: Underwatersculpture.com)

Szobor"Tehetetlenség" (Forrás: Underwatersculpture.com)

Amennyiben minden a terv szerint halad, az egész szoborpark 2017-re készülhet el teljes valójában. Ekkora négyszáz alkotás kerülhet a víz alá, körülbelül 2500 négyzetméterre, 12-15 méteres mélységbe.

A Kanári-szigetek turizmusért felelős tanácsosa, María Teresa Lorenzo egy sajtótájékoztató keretein belül beszélt a különleges múzeumról. Elmondta, hogy szerinte nagy sikere lesz a látványosságnak, hiszen itt egyesül a kultúra, a sport és a turizmus is.

SzoborA szobrok idővel egybeolvadnak a víz alatti élővilággal (Forrás: Underwatersculpture.com)

DeCaires egyébként többek között már Mexikóban, Cancunban is nyitott egy ehhez hasonló múzeumot még 2009-ben. Ott ötszáz alkotás kapott helyett a tengeri mélységben és világszerte évente 750 000 turista látogat el, hogy megcsodálhassa a nem mindennapi látványt.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Japánban járhatott Banksy

Japánban járhatott Banksy


JAPÁN ,     BANKSY,     GRAFFITI

Végső búcsút vettek Kósa Ferenc Kossuth-díjas filmrendezőtől

Végső búcsút vettek Kósa Ferenc Kossuth-díjas filmrendezőtőlA kormány megvásárolta Munkácsy Golgota című festményét

A kormány megvásárolta Munkácsy Golgota című festményétA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen