Kultúra

A legtöbb népszerű zeneszám az öregedésnek csupán rossz oldalát mutatja be

Mind az idősekről, mind pedig az öregedésről degradáló képes fest a népszerű zeneszámok, slágerek legnagyobb része – írta a BBC egy idősgondozással kapcsolatos szakmai lapban megjelent tanulmány alapján.
Lemezjátszó A kép illusztráció (Forrás: wallpaperstock.net)

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint a népszerű zeneszámok zöme az öregedést, az időseket és időskort alapvetően negatív színben tünteti fel, és első sorban a meghalásra, valamint a fizikai hanyatlásra fókuszál – olvasható egy idősgondozással kapcsolatos szakmai lapban megjelent tanulmányban.

Az Egyesült Királyságban a kutatók az 1930-as évektől egészen a napjainkban is nagy népszerűségnek örvendő dalok között kezdtek „kutakodni”, hogy kiderítsék, azok milyen módon dolgozzák fel az idősödést.

Kiderült, hogy a többségükben a vizsgált slágerek az öregedésnek csupán a „rosszabb” tényezőit, velejáróit dolgozták fel. Egészen pontosan a 76-ból 55 szám esetében volt ez így.

A „negatív” listára került többek között Elton John, a The Who, a The Beatles, illetve a Pulp, míg Bob Dylan és John Lennon a pozitív listára (is) felkerültek többek között a Forever Young, illetve a Borrowed Time című dalokkal.

A Journal os Advanced Nursing nevű szakmai lapban megjelent tanulmány egyik szerzője, egyben az Anglia Ruskin Egyetem egyik tanára, Jacinta Kelly szerint a népszerű és közkedvelt slágerek, zeneszámok olyan nagy erejű eszközök, amelyek képesek a szemléletformálásra, megváltoztathatják a viselkedést és az egyes kérdésekhez való hozzáállásunkat is, így csak nagy felelősséggel szabadna ezeket használni.

A The Beatles When I'm Sixty Four című dala például, noha alapvetően egy „vidám” és pozitív dal, az öregedésről éppenséggel úgy szól, mintha egyenesen megkérdőjelezné, hogy aki öreg, az még szerethető. Ezen kívül a The Who My Generation című számában a dalszövegben azon reményt fejetik ki, hogy „meghalnak, még mielőtt megöregednének”, ami szintén meglehetősen egyoldalú bemutatása az időskornak.

A kutatás során több olyan archívumot és adatbázist is felhasználtak, amely az angol nyelvű, az öregedést legalább említő szövegrészletet tartalmazott, és három kategóriára osztották a fellelt slágerek dalszövegeit. Az egyik kategóriába azokat sorolták, melyek az öregeket „elégedettnek vagy tiszteletreméltónak”, egy másikba, amelyek „ingerlékenynek és szánalmasnak”, s egy harmadikba, amelyek azonban „kiszolgáltatottnak és törékenynek” ábrázolták.

Jacinta Kelly szerint noha az öregedésről és időskorról pozitív tartalommal bíró dalszöveget is lehetne írni, mégis a legtöbb sláger úgy tűnik, az időseket kiszolgáltatottnak és a társadalom számára szinte „tehernek” mutatja be – ez pedig nagyban csökkentheti az idős emberek önbizalmát is.

A kutató szerint természetesen nem lehet „szabályozni”, hogy ki mit énekel meg az egyes témákról, mégis fontos arra törekedni, hogy a fent tárgyaltakhoz hasonló negatív és romboló sztereotípiákat nagyrészt elkerüljük.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Meghalt James Ingram amerikai RnB énekes

Meghalt James Ingram amerikai RnB énekes


JAMES INGRAM,     RNB,     GYÁSZ

Vombat született a fővárosi állatkertben

Vombat született a fővárosi állatkertben


VOMBAT,     ÁLLATKERT,     ÁLLATOK

Ady Endre halálának 100. évfordulójára emlékeznek a hétvégén

Ady Endre halálának 100. évfordulójára emlékeznek a hétvégénA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen