Kultúra

Március 22.: A víz világnapja

A víz világnapját 1994 óta ünnepelhetik világszerte, miután az ENSZ közgyűlése erről határozott annak érdekében, hogy ezzel az életet adó víz megóvásának sürgető és létfontosságú kérdésére felhívja a figyelmet.
Afrika ivóvízhiány Tiszta ivóvíz - nálunk még a WC-be is jut, máshol hiánya miatt halnak meg több százan (Forrás: people.rit.edu)

A víz világnapja arra hivatott felhívni az emberek figyelmét, milyen fontos kincs is a víz. Nem csupán a hétköznapjainkban nélkülözhetetlen, de valamennyi ökológiai rendszer alapját képezi, s az egészséges, tiszta víz hiánya mind az emberek, mind pedig az ökológiai rendszerek egészségének megbomlását idézi elő.

Hogy milyen égető kérdés is a megfelelő ivóvíz biztosítása mi sem mutatja jobban, mint az, hogy egyes területeken, ahol a lakosság számára nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségű és megfelelő minőségű ivóvíz, emberek, köztük gyermekek halnak meg a különböző fertőzések következtében. A tiszta ivóvíz hiánya bizonyos területeken a halálozások jó részéért felelőssé tehető. Emellett súlyos konfliktusok alakultak ki – és alakulhatnak ki a későbbiekben is – egyes embercsoportok között a víz hiányának következtében.

Vizes élőhelyAligha létezhet egészséges ökoszisztéma megfelelő víz nélkül (Forrás: bioexpedition.com)

A víz azonban nem „csupán” az ember létszükséglete. Egészségesen működő ökoszisztéma aligha képzelhető el megfelelő minőségű víz hiányában – a „megbomlott egészségű” rendszerek pedig kevesebb táplálékot képesek előállítani, vagy éppen egyes fajok túlzott elszaporodását, míg mások pusztulását okozhatják.

A globális klímaváltozás, a természetes vizek szennyezése, illetve akár a túlzott vízfelhasználás a mezőgazdaságban vagy más területeken mind-mind hozzájárulhatnak egy a jelenleginél is súlyosabb vízválsághoz – pedig az ENSZ szerint átlagosan hatból egy ember már most sem jut megfelelő minőségű ivóvízhez. Egyes „jóslatok” szerint bekövetkezhet a globális ivóvízhiány is, amikor a rendelkezésünkre álló vízkészlet nem lesz elegendő arra, hogy a lakosság igényeit kielégítse. Az ivóvízhiány aztán újabb súlyos problémákat válthat ki, a fegyveres konfliktusoktól a tömeges népvándorlásokig. Hiába azonban a sok figyelmeztető jel, a világ több pontján továbbra is úgy élnek a rendelkezésre álló vízzel, mintha az nem egy véges, hanem valósággal „kiapadhatatlan” forrás lenne.

Jelenleg a bolygón 650 ezer ember él megfelelő minőségű ivóvíz nélkül, és nap mint nap átlagosan közel 900 gyermek hal meg olyan fertőzések miatt, amelyeket a tiszta ivóvíz hiánya okoz: ez évi 315 ezer halálesetet jelent – írta a Wateraid.

VízA víz "maga az élet" (Forrás: ocfoodiesmag.com)

A víz világnapjáról Magyarországon is több helyen megemlékeznek, hiszen a legsúlyosabb katasztrófák csak úgy kerülhetőek el, ha a teljes lakosság érdeklődését sikerül felkelteni a Föld, ez emberiség és a gazdag élővilág jövője iránt – hiszen mindahhoz a csodálatos gazdagsághoz, amely az élet számtalan formájában megjelenik ezen a bolygón, könnyen lehet, hogy soha, sehol nem elevenedik majd meg hasonló, ha itt nem őrizzük meg. Általában az óvodákban, iskolákban is felhívják a még fogékony gyerekek figyelmét a víz fontosságára, de a Víz Világnap 2016 honlapon bárki informálódhat arról, milyen programok találhatóak a környezetében, illetve még több érdekességet megtudhat a világnappal kapcsolatban is.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Meghalt James Ingram amerikai RnB énekes

Meghalt James Ingram amerikai RnB énekes


JAMES INGRAM,     RNB,     GYÁSZ

Vombat született a fővárosi állatkertben

Vombat született a fővárosi állatkertben


VOMBAT,     ÁLLATKERT,     ÁLLATOK

Ady Endre halálának 100. évfordulójára emlékeznek a hétvégén

Ady Endre halálának 100. évfordulójára emlékeznek a hétvégénA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen