hirdetés
Kultúra

Kulturkeringő

Kevesebb pénzt ad a Nemzeti Kulturális Alap, emiatt folyóiratok szűnnek meg

Felére csökkent idén a hazai folyóiratoknak nyújtott állami támogatás, ennyivel kevesebb lett az NKA által biztosított pályázati keret. Értelemszerűen a kulturális folyóiratok feleannyi pénzből gazdálkodhatnak, mint eddig. Egyesek már közölték, hogy megszűnnek, mint a Színház vagy a 2000, de igazából minden folyóirat érintett. A szakma hevesen tiltakozik, a tegnap sajtótájékoztatón tömve volt a terem.
Lapok szűnnek meg Lapok szűnnek meg (Forrás: hirek.ma)
hirdetés

Közösen nyílt levelet fogalmaztak meg a forrásmegvonás miatt a magyar és a határon túli írószervezetek annak ellenére, hogy például a Magyar Írószövetség és a Szépírók Társasága ritkán ért egyet. Figyelmeztettek, hogy nem létezik irodalmi intézményrendszer, ezt éppen az írószervezetek és a folyóiratok képviselik. Vidéken szellemi műhelyként is működnek, a határokon túl pedig az ottani magyarságnak fontosak.

Doncsev András, az NKA alelnöke szerint az alap csupán támogatásokat nyújt pályázatain keresztül, de nem fenntartó. A gyakorlatban persze egyik folyóirat sem boldogul a támogatások nélkül. Különösen igaz ez a szépirodalmi és művészeti lapokra, az ismeretterjesztő folyóiratokat nagyobb példányszámban nyomják és többen veszik, emiatt nagyobb bevételt is termelnek. Irodalmi társaiknál a bevétel fele állami támogatás, a többi jön az eladásból, szponzoroktól, esetleg az önkormányzattól.

Az alap elnöki tisztét betöltő Balog Zoltán nem volt jelen, így helyette Doncsev András mondta ki: a folyóiratoknak nyújtott támogatás „sehogyan sem hasznosul”. Magyarázatként hozzátette: nemcsak az alkotók érdekét kell nézni, hanem a források hasznosulását is. Arra a kérdésre, hogy nagy múltú lapok rendszeres megjelenése nem eléggé hasznos-e, azt válaszolta: ott van a Cseh Tamás Program, ami jól átgondolt és összetett, „nemcsak magasabb rendű kultúrpolitikai célokat szolgál”, hiszen „még további vállalkozói és adóforintokat képes megmozgatni”, a szerkesztőknek kellene kitalálni, hogyan lehet még több olvasót szerezni.

Doncsev azt is elmondta: az üres adathordozók jogdíjaiból még lehetnek kiegészítő támogatások az év során. Arról beszélt, hogy csökkent magának az alapnak a költségvetése, ezért voltak kénytelenek megvágni a támogatásokat. Idén már csak 3.6 milliárd forint jut a nyílt pályázatokra, ez az összeg 2013-ban még 4.9 milliárd forint volt.

A folyóiratok támogatására korábban 800 millió forint jutott, idén viszont csak 508 milliót lehetett szétosztani, ráadásul ezt is áldozatok árán. Erős Kinga, a Magyar Írószövetség titkára, egyben a szépirodalmi kollégium tagja szerint azért is tiltakoztak, mert éppen a kis kiadók könyvheti szereplésének, valamint az alkotói ösztöndíjak kárára növelték a folyóiratoknak adható támogatást, ezzel felhasználták a tartalékokat is.

A szintén a szépirodalmi kollégiumban tevékenykedő Csontos János a Mozgó Világgal kapcsolatban mondta: nem is kell nekik támogatás, hiszen 21 millióból gazdálkodnak. A lap ráadásul „Gyurcsány Ferenc politikai felépítésének háttérintézménye, tessék visszakeresni, hány Gyurcsány-interjú volt benne” - vélekedett. Amúgy a beszélgetés politikamentes volt, hiszen a forrásmegvonás ugyanúgy érint bal- és jobboldalinak tartott folyóiratokat is, amelyek többsége nem is politizál.

A jelenlévők egyetértettek abban, hogy kultúrpolitikai döntésről van szó, amikor folyóiratok szűnnek meg, éppen ezért politikusnak kellene azt vállalnia. A szépirodalom pedig elsősorban írásban létező ága a művészetnek, éppen a folyóiratok jelentik számára az „elsődleges megjelenési formát”.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
A Duna Palotában látható idén a Betlehemi jászolkiállítás

A Duna Palotában látható idén a Betlehemi jászolkiállítás


DUNA PALOTA,     ADVENT,     KARÁCSONY

hirdetés
Ezen a hétvégén is többfelé lesznek színes programok

Ezen a hétvégén is többfelé lesznek színes programokIdén is felépül a Mézeskalácsfalu Vácrátóton

Idén is felépül a Mézeskalácsfalu Vácrátótonhirdetés
hirdetés
Rekordszámú kategóriában esélyesek Oscar-díjra a magyarok

Rekordszámú kategóriában esélyesek Oscar-díjra a magyarok


FILM,     OSCAR-DÍJ,     RUBEN BRANDT

Vanessa-Mae tizenhét év után jövőre ismét fellép Magyarországon

Vanessa-Mae tizenhét év után jövőre ismét fellép Magyarországon


HEGEDŰ,     VANESSA-MAE,     ZENE

A weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen