hirdetés
Kultúra

Többet keresnek felnőttként, akiket könyvek vettek körül gyerekkorukban

Újabb ok, amiért megéri könyvmolynak lenni – már akár gyerekkorban is! Azok a gyerekek, akiket sok könyv vesz körül, általában többet keresnek felnőtt korukban. Külön érdekesség, hogy a tanulmányt nem kevesebb, mint kilenc évszázad férfiúi körében végezték.
Gyerek könyvek között A több könyv és magasabb fizetés között összefüggést fedeztek fel (Forrás: wareferst.org)
hirdetés

A Paduai Egyetem közgazdászai szerint azok a gyerekek, akik több könyvhöz is hozzáférhettek, később többet kerestek azoknál a társaiknál, akiknek viszont egyáltalán nem állt rendelkezésére könyv, vagy csak igen kevés.

A kutatás alapvetően már csak azért is érdekes, mert összesen 6 ezer férfi fizetését vizsgálták „kilenc évszázadon keresztül”, de természetesen mindig a korabeli keresetekhez viszonyították a vizsgált személyekét. (Azért férfiakat vizsgáltak, mert évszázadokig elsősorban ők kerestek pénzt, noha valószínű, hogy manapság általánosságban ugyanez az összefüggés már a nők esetében is megállná a helyét.)

A felmérés során 1020 és 1956 között élt férfiak „életpályáját” vizsgálták 10 éves koruktól, akiket több csoportra osztottak. Az első csoportnak tíznél kevesebb könyv volt az otthonában gyerekkorában, a másodiknak egy polcnyi könyve, a harmadiknak egy 100 könyvet tartalmazó szekrénye, a negyediknek kettő ilyen szekrénye, míg az ötödiknek kettőnél is több szekrénye volt.

Az Economic Journal nevű gazdasági lapban megjelent tanulmány szerint többek között minden egyes plusz, tanulással töltött év átlagosan 9 százalékkal növelte a férfiak keresetét életük során, de azon felül, hogy a könyvekből ismereteket szerezhettek, más összefüggések is lehettek a magasabb fizetés és a család könyvespolcának mérete között.

Így például azok a családok, ahol jellemzően sok volt a könyv, eleve jobb gazdasági-szociális státusznak örvendhettek, tehát a gyerek életkörülményei valószínűleg a könyvek nélkül is jobbak voltak, mint kortársaiké. Azok a háztartások viszont, ahol egyetlen könyv sem volt, rendre a szegényebb rétegből kerültek ki; korábban ráadásul a gyerekek iskoláztatása is jelentős összegekbe került, így érthető, hogy ilyen családi háttérrel a gyerekek később is kevesebbet kerestek.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Elhunyt Baleczky Annamária

Elhunyt Baleczky AnnamáriaVáltozatos programok lesznek az októberi hosszú hétvégén

Változatos programok lesznek az októberi hosszú hétvégénhirdetés
Megújult a békéscsabai evangélikus nagytemplom

Megújult a békéscsabai evangélikus nagytemplomFelavatták Herczegh Géza jogtudós szobrát a szlovákiai Nagykaposon

Felavatták Herczegh Géza jogtudós szobrát a szlovákiai NagykaposonMa tartják a Magyar fürdőkultúra napját

Ma tartják a Magyar fürdőkultúra napjáthirdetés
hirdetés
Ezen a hétvégén is változatos programok közül válogathatunk

Ezen a hétvégén is változatos programok közül válogathatunkÚj vörös panda érkezett a Szegedi Vadasparkba

Új vörös panda érkezett a Szegedi VadasparkbaA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen