Kultúra

Többet keresnek felnőttként, akiket könyvek vettek körül gyerekkorukban

Újabb ok, amiért megéri könyvmolynak lenni – már akár gyerekkorban is! Azok a gyerekek, akiket sok könyv vesz körül, általában többet keresnek felnőtt korukban. Külön érdekesség, hogy a tanulmányt nem kevesebb, mint kilenc évszázad férfiúi körében végezték.
Gyerek könyvek között A több könyv és magasabb fizetés között összefüggést fedeztek fel (Forrás: wareferst.org)

A Paduai Egyetem közgazdászai szerint azok a gyerekek, akik több könyvhöz is hozzáférhettek, később többet kerestek azoknál a társaiknál, akiknek viszont egyáltalán nem állt rendelkezésére könyv, vagy csak igen kevés.

A kutatás alapvetően már csak azért is érdekes, mert összesen 6 ezer férfi fizetését vizsgálták „kilenc évszázadon keresztül”, de természetesen mindig a korabeli keresetekhez viszonyították a vizsgált személyekét. (Azért férfiakat vizsgáltak, mert évszázadokig elsősorban ők kerestek pénzt, noha valószínű, hogy manapság általánosságban ugyanez az összefüggés már a nők esetében is megállná a helyét.)

A felmérés során 1020 és 1956 között élt férfiak „életpályáját” vizsgálták 10 éves koruktól, akiket több csoportra osztottak. Az első csoportnak tíznél kevesebb könyv volt az otthonában gyerekkorában, a másodiknak egy polcnyi könyve, a harmadiknak egy 100 könyvet tartalmazó szekrénye, a negyediknek kettő ilyen szekrénye, míg az ötödiknek kettőnél is több szekrénye volt.

Az Economic Journal nevű gazdasági lapban megjelent tanulmány szerint többek között minden egyes plusz, tanulással töltött év átlagosan 9 százalékkal növelte a férfiak keresetét életük során, de azon felül, hogy a könyvekből ismereteket szerezhettek, más összefüggések is lehettek a magasabb fizetés és a család könyvespolcának mérete között.

Így például azok a családok, ahol jellemzően sok volt a könyv, eleve jobb gazdasági-szociális státusznak örvendhettek, tehát a gyerek életkörülményei valószínűleg a könyvek nélkül is jobbak voltak, mint kortársaiké. Azok a háztartások viszont, ahol egyetlen könyv sem volt, rendre a szegényebb rétegből kerültek ki; korábban ráadásul a gyerekek iskoláztatása is jelentős összegekbe került, így érthető, hogy ilyen családi háttérrel a gyerekek később is kevesebbet kerestek.Ha érdekesnek találta cikkünket, ossza meg másokkal is!
Meghalt James Ingram amerikai RnB énekes

Meghalt James Ingram amerikai RnB énekes


JAMES INGRAM,     RNB,     GYÁSZ

Vombat született a fővárosi állatkertben

Vombat született a fővárosi állatkertben


VOMBAT,     ÁLLATKERT,     ÁLLATOK

Ady Endre halálának 100. évfordulójára emlékeznek a hétvégén

Ady Endre halálának 100. évfordulójára emlékeznek a hétvégénA weboldal cookie-kat használ a biztonságos böngészés és a legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. (Részletek)

Engedélyezi a cookie-k használatát? Igen